Farklı bölgelerde yetişen ve farklı muhafaza yöntemleri uygulanan sumak örneklerindeki yağda çözünen vitaminler ile stress biomakırlarının miktarı HPLC ile belirlendi. Bu amaçla öğütülen örneklerden bir grup hemen analizlenirken, diğerleri ise iki kısma ayrılıp, bir kısmı yağlanırken diğer kısım olduğu gibi altı ay bekletildikten sonra analiz edildi. Taze sumak örneklerindeki A ve E vitamini, -karoten ve likopen miktarlarının sırasıyla 1.12 – 2.77, 84.40 - 230.65, 2.48 – 5.31 ve 8.10 – 26.90 µg (g dw)-1, arasında değiştiği gözlendi. Sonuçlardan, vitamin A, E, β-karoten ve likopen kaybının yağlanmadan bekletilen grupta fazla olduğu gözlenmiştir (P<0.05). Örneklerdeki GSH, GSSG, MDA, 4-HNE ve GSH/GSSG miktarları sırasıyla 1004.12 - 2550.42, 422.54 - 1375.38, 13.95 - 31.30, 7.12 - 15.40 µg (g dw)-1 ve 1.16- 3.49 arasında değiştiği görülmüştür. Bekletilen sumak örneklerindeki GSH ve GSH/GSSG miktarı azalırken, MDA, GSSG ve 4-HNE miktarlarının arttığı tespit edilmiştir. Taze, yağlanmış ve yağlanmamış sumak örneklerindeki incelenen parametrelerdeki değişimlerin istatiksel olarak anlamlı (P<0.05) olduğu görülmüştür. Yağlanmış örneklerdeki değişimlerin yağlanmamış örneklere göre daha az olduğu görülmektedir.
The number of fat-soluble vitamins and stress biomarkers in Rhus coriaria L. samples taken from different regions was determined by HPLC before and after being subjected to different preservation methods. For this purpose, one group of the samples was analyzed immediately, while the other two groups one of which oiled, and the other group is kept as is for six months. It was determined that the amounts of vitamin A, E, β-carotene and lycopene in fresh sumac samples varied between 1.12 - 2.77, 84.40 - 230.65, 2.48 - 5.31 and 8.10 - 26.90 µg (g dw)-1, respectively. The highest loss of vitamins was observed in an unoiled group of samples. The amounts of GSH, GSSG, MDA, 4-HNE, and GSH/GSSG in the same samples varied between 1004.12 - 2550.42, 422.54 - 1375.38, 13.95 - 31.30, 7.12 - 15.40 µg (g dw)-1, and 1.16 - 3.49, respectively. While the amount of GSH and GSH/GSSG ratio in the stored sumac samples for six months decreased, on the other hand amount of MDA, GSSG, and 4-HNE increased. Differences in all examined parameters in fresh, unoiled, and oiled sumac samples are statistically significant (P<0.05). It was observed that the changes of the studied parameter in all sumac samples were lower in stored oiled samples.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Properties |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | September 15, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | February 13, 2024 |
Acceptance Date | July 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: Ek Sayı 1 (Suppl 1) |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149