Lahana, Brassica oleracea var. capitata L. (Brassicaceae), tüm dünyada en fazla tüketimi yapılan sebzelerden birisi olup, en önemli zararlılarından birisi de Pieris brassicae L. (Lepidoptera: Pieridae)’dir. Son yıllarda zararlılarla mücadelede bitkisel uçucu yağların kullanılması alternatif mücadele yöntemi olarak önemli derecede artış göstermiştir. Bu çalışmada Origanum syriacum (Lamiaceae) ve Satureja montana (Lamiaceae) bitkilerinden elde edilen uçucu yağların P. brassicae larvaları üzerindeki ölüm etkisi araştırılmıştır. O. syriacum bitkisinin uçucu yağının ana bileşenleri o-cymene (%39.77), carvacrol (%28.16), ve thymol (%12.78) olarak belirlenmişken, S. montana’ nın uçucu yağ bileşenleri carvacrol (%50.03), o-cymene (%15.12) ve γ-Terpinene (%13.02) olarak belirlenmiştir. Uçucu yağlar, P. brassicae'nin (L1-L5) dönemlerine, farklı konsantrasyonlarda (5-10-20-50-100 µL mL-1) spreyleme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Deneme 10 tekerrür olacak şekilde kurulmuş, her tekerrürde P. brassicae'nin farklı larva dönemlerinden 10’ar adet larva ile kontrol olarak su kullanılmıştır. Larvaların ölüm oranını belirlemek için toplamda 72 saate kadar 24 saatlik aralıklarla ölü-canlı sayımı yapılmıştır. Hem S. montana hem de O. syriacum uçucu yağlarının %50-%100 oranlarında ölüm etkisine sahip olduğu, ancak S. montana uçucu yağının P. brassicae larvaları üzerinde O. syriacum uçucu yağından daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Cabbage, Brassica oleracea var. capitata L. (Brassicaceae), is one of the most widely consumed vegetables worldwide, and one of its most significant pests is Pieris brassicae L. (Lepidoptera: Pieridae). In recent years, the use of plant essential oils in pest control has significantly increased as an alternative control method. This study investigates the lethal effects of essential oils obtained from Origanum syriacum (Lamiaceae) and Satureja montana (Lamiaceae) on P. brassicae larvae. The main components of the essential oil of O. syriacum were identified as o-cymene (39.77%), carvacrol (28.16%), and thymol (12.78%), while the essential oil components of S. montana were determined as carvacrol (50.03%), o-cymene (15.12%), and γ-terpinene (13.02%). The essential oils were applied to different developmental stages (L1-L5) of P. brassicae using a spraying technique at various concentrations (5-10-20-50-100 µL mL⁻¹). The experiment was designed with 10 replicates, each containing 10 larvae from different developmental stages of P. brassicae, with water used as the control. To determine larval mortality rates, dead and living larvae were counted at 24-hour intervals for a total of 72 hours. The results showed that both S. montana and O. syriacum essential oils had a lethal effect ranging from 50% to 100%. However, S. montana essential oil was found to be more effective against P. brassicae larvae than O. syriacum essential oil.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Entomology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | May 1, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | August 23, 2024 |
Acceptance Date | March 22, 2025 |
Published in Issue | Year 2025Volume: 28 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149