This study aimed to determine the antimicrobial effects of different honey types against Listeria monocytogenes strains. The antimicrobial activity of 40 honey samples, collected from different provinces of Türkiye and categorized as filtered floral honey, comb floral honey, acacia honey, and pine honey, was evaluated against 29 L. monocytogenes strains using the well diffusion method. The inhibition zone diameters formed by honey samples at 100% and 50% concentrations against L. monocytogenes strains ranged from 0.0 to 4.8 cm. The average inhibition zone diameter of the 100% honey samples was found to be 3.54 cm, while the average inhibition zone diameter of the 50% concentration was 3.30 cm. The 100% concentration of honey samples has higher antimicrobial activity, and when the honey samples are diluted, the antimicrobial activity decreases. Pine honey exhibited the highest antimicrobial activity in this study. Following pine honey, the antimicrobial effects decreased in the following order: filtered flower honey, comb flower honey, and acacia honey.
Bu çalışma, farklı bal türlerinin Listeria monocytogenes suşlarına karşı antimikrobiyal etkilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Türkiye’nin çeşitli illerinden toplanan ve süzme çiçek balı, petek çiçek balı, akasya balı ve çam balı olarak sınıflandırılan 40 bal örneğinin antimikrobiyal aktivitesi, 29 L. monocytogenes suşuna karşı kuyucuk difüzyon yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. L. monocytogenes suşlarına karşı %100 ve %50 konsantrasyonlardaki bal örneklerinin oluşturduğu inhibisyon zon çapları 0,0 ile 4,8 cm arasında değişmiştir. %100 bal örneklerinin ortalama inhibisyon zon çapı 3,54 cm, %50 konsantrasyonda ise 3,30 cm olarak bulunmuştur. %100 konsantrasyondaki bal örneklerinin daha yüksek antimikrobiyal aktivite gösterdiği ve bal örnekleri seyreltilince bu etkinin azaldığı belirlenmiştir. Bu çalışmada en yüksek antimikrobiyal aktivite çam balında gözlemlenmiştir. Çam balını sırasıyla süzme çiçek balı, petek çiçek balı ve akasya balı takip etmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Microbiology (Other) |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | June 10, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | February 8, 2025 |
Acceptance Date | May 8, 2025 |
Published in Issue | Year 2025Volume: 28 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149