The aim of this study was to compare the fattening performance, feed intake, and economic efficiency of feeding of male lambs of Ivesi breed on artificial pasture and intensive fattening and to evaluate the composition of artificial pasture. The animal material of the study consisted of 80 Awassi male lambs raised in a private farm and weaned at the age of 60 days. Lambs were divided into two groups as intensive and pasture groups with similar live weights at the beginning of the experiment. While the intensive group was fattened in a pen, the artificial pasture group was fattened for 56 days in a specially created 2-acre pasture. As a result of the study, the live weight of lambs from intensive fattening and artificial pasture groups was calculated as 40.30 kg and 38.51 kg (p>0.005), and the average daily live weight gain was 0.267 g/day and 0.278 g/day (p>0.00The Cost/Revenue Ratio of the food was calculated as 3.4 and 5.0. In the study, the fresh grass yield in artificial pasture was 401 kg/da in grasses and 403 kg/da in legumes, and the ADF, NDF, crude protein, and dry matter ratios of the samples harvested from the pasture area in different periods were calculated as 33.9, 53.8, 16.5, and 94.3, respectively. As a result, artificial pasture fattening in lamb fattening can be evaluated as an effective alternative for sustainable lamb meat production in conditions where intensive fattening or natural pastures are insufficient.
Bu çalışmanın amacı, suni mera ve entansif beside İvesi ırkı erkek kuzuların besi performansı, yem tüketimi ve besinin ekonomik verimliliğini karşılaştırmak ve suni meranın kompozisyonunu ortaya koymaktır. Araştırmanın hayvan materyalini, özel bir işletmede yetiştirilen, 60 günlük yaşta sütten kesilmiş 80 baş kuzu oluşturmuştur. Kuzular deneme başında benzer canlı ağırlıkta entansif ve suni mera grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Entansif grup ağılda beslenirken suni mera grubu özel olarak oluşturulmuş 2 dekarlık merada 56 gün süreyle besiye alınmıştır. Çalışma sonucunda, entansif besi ve suni mera gruplarındaki kuzuların deneme sonu canlı ağırlıkları sırasıyla 40.30 kg ve 38.51 kg (p>0.005), günlük canlı ağırlık kazançları ortalama 0.267 g/gün ve 0.278 g/gün (p>0.005) ve besininin masraf/hâsıla oranı ise 3.4 ve 5.0 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada suni merada yaş ot verimi buğdaygillerde 401 kg/da ve baklagillerde 403 kg/da, mera alanından farklı dönemlerde hasat edilen örneklerin ADF, NDF, ham protein ve kuru madde oranları sırasıyla 33.9, 53.8, 16.5 ve 94.3 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak kuzu besisinde suni mera besisi, entansif besiye ya da doğal meraların yetersiz olduğu koşullarda sürdürülebilir kuzu eti üretimine etkin bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Bu çalışma Beyza YILMAZ’ın Yüksek Lisans Tez çalışmasının bulgularını içermektedir. Bu çalışmayı projeyle destekleyen MeMuTa Koyun Çiftliği ve personeline teşekkür ederim.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Animal Growth and Development, Sheep and Goat Breeding and Treatment, Animal Science, Genetics and Biostatistics |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | October 18, 2025 |
Publication Date | October 19, 2025 |
Submission Date | April 14, 2025 |
Acceptance Date | July 21, 2025 |
Published in Issue | Year 2026 Volume: 29 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149