Bu araştırmanın amacı; tuzlu koşullarda karnabaharın
verim ve bazı kalite özellikleri üzerine Humik Asit (HA) uygulamalarının
etkilerini ortaya koymaktır. Yetiştirme ortamına kontrol (0.3), 2, 4, 6 ve 8 dS∙m-1
NaCl ve
0, 1 ve 2 g∙kg-1 HA kombinasyonları
uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, tuz uygulamaları verim ve taç büyüme
parametrelerini genel olarak önemli düzeylerde olumsuz etkilemiştir, bu olumsuz
etkiler daha çok 2 dS∙m-1 üzerinde artan tuz
konsantrasyonlarında bulunmuştur. Buna karşın, artan tuz konsantrasyonları
bitki taç kalite özelliklerini olumlu etkilemiş ve en yüksek kuru madde, suda
çözünür kuru madde ve toplam asit içerikleri yüksek tuz konsantrasyonlarında (6
ve 8 dS∙m-1) tespit edilmiştir. Tuzun
zararlı etkilerinin azaltılmasına yönelik yapılan HA uygulamalarından toplam verim başta olmak
üzere taç çap ve boyu, toplam kuru madde miktarından olumlu
sonuç alınmıştır. Bu olumlu etkiler daha çok düşük ve orta tuz
konsantrasyonlarında (≥4 dS∙m-1) gözlemlenirken, yüksek konsantrasyonlarda (6 ve 8 dS∙m-1) HA
uygulamalarının herhangi bir etkisi gözlemlenememiştir. Verim ve taç
ağırlığında 2g∙kg-1 HA uygulaması daha iyi
sonuçlar verdiği ancak, diğer parametrelerde her iki uygulamanın (1 ve 2 g∙kg-1HA)
benzer etkiler gösterdiği anlaşılmıştır.
This study was conducted to determine effects of
Humic Acid (HA) on yield and some quality characteristics of cauliflower under
saline conditions. Control (0.3), 2, 4, 6, and 8 dS∙m-1 NaCl and 0,
1 and 2 g∙kg-1 HA combinations were applied to the growth medium.
Salt application generally negatively affected yield and curd growth, and negative effects were
mostly due to salt concentrations >2 dS∙m-1. Increasing salt
concentration positively affected quality characteristics of curds, and the
highest total acid contents of dry matter and total soluble solids were
detected in salt concentrations of 6-8 dS∙m-1. The HA application
for decreasing harmful effects of salt brought to a successful conclusion in
terms of total yield notably, and curd
diameter and length, and the total amount of dry matter. While positive effects
occurred mostly at salt concentrations ≥4 dS∙m-1; effects of HA
application did not occur at NaCl concentration of 6 or 8
dS∙m-1. Two g∙kg-1 HA produced better results
for yield and curd weight, but application
of 1 or 2 g∙kg-1 HA produced similar effects for other parameters.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 6 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.