Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Path Coefficient and Correlation Analysis in Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Varieties for Some Agronomical Traits

Yıl 2019, , 851 - 858, 31.12.2019
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.553187

Öz

In this study, the
relationships among yield, yield components and quality traits of some bread
wheat varieties registered in Turkey were investigated using correlation and
path coefficient analysis. Eighteen commercial bread wheat varieties were used
in a randomized complete block design experiment with four replications at
ecological conditions of Bolu in 2016-17 and 2017-18 cropping seasons. Based on
the two-years data, positive and significant relationship was found between
grain yield and plant height (0.755 **), and a positive relationship was found
among grain yield and heading date (0.118), spike length (0.141), spikelet
number per spike (0.210), grain number per spike (0.223), 1000-grain weight
(0.015) and gluten content (0.274). According to the path coefficient analysis,
plant height (p = 0.8984, 76.73%), heading date (p = 0.3935, 21.53%), grain
number per spike (p = 0.6048, 29.33%), test weight (p = 0.9446, 41.06%) and
gluten content (p = 0.4310, 28.86%) had direct and positive effects, while
spikelet number per spike (p = -0.8489, 38.04%) and protein ratio (p = -0.9257,
39.04%) had negative effects. It was concluded that, yield components and
quality traits that were positively related with grain yield could be used as
selection criteria in breeding programs in Bolu conditions.

Kaynakça

  • Albayrak S 2004. Fiğ (Vicia sativa L.)’de Tohum Verimi ile İlişkili Karakterlerin Korelasyon ve Path Analizi ile Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 10: 83-87.
  • Anonim 2018. Bolu Meteoroloji İl Müdürlüğü.
  • Ayer DK, Sharma A, Ojha BR, Paudel A, Dhakal K 2017. Correlation and Path Coefficient Analysis in Advanced Wheat Genotypes. SAARC Journal of Agriculture, 15(1): 1-12.
  • Aykut Tonk F, İştipliler D, Tosun M 2017. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinde Özellikler Arası İlişkiler ve Path Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(1): 85-89.
  • Doğan Y, Erol E, Çiftçi V, Kendal E 2017. Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Özellikler Arası Korelasyon ve Path Analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(3): 279-284.
  • Ekinci R, Başbağ S 2015. Erkenci Pamuk Genotiplerinde Verim ve Erkencilik Parametreleri Arası İlişkilerin Korelasyon ve Path Analizi ile Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30: 154-159.
  • Gelalcha S, Hanchinal RR 2013. Correlation and Path Analysis in Yield and Yield Components in Spring Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Genotypes under İrrigated Condition in Southern India. African Journal of Agricultural Research, 8(24):3186-3192.
  • Güngör H, Dokuyucu T, Dumlupınar Z, Akkaya A 2017. Yulafta (Avena spp.) Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özellikler Arasındaki İlişkilerin Korelasyon ve Path Analizleriyle Saptanması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(01): 61-67.
  • Kara B, Akman Z 2007. Yerel Buğday Ekotiplerinde Özellikler Arası İlişkiler ve Path Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3): 219-224.
  • Khan AA, Alam MA, Alam MK, Alam MJ, Sarker ZI 2013. Correlation and Path Analysis of Durum Wheat (Triticum turgidum L. var. Durum). Bangladesh Journal of Agricultural Research, 38(3): 515-521.
  • Kurt Polat PÖ, Aydoğan Çifci E, Yağdı K 2015. Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)’da Tane Vrimi ile Bazı Verim Öğeleri Arasındaki İlişkilerin Saptanması. Tarım Bilimleri Dergisi, 21: 355-362.
  • Özcan K 1999. Populasyon genetiği için bir istatistik paket geliştirilmesi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 116s.
  • Savur O, Ceyhan E 2011. Bezelyede Tane verimi ile Bazı Verim Unsurlarının Korelasyon ve Path Analizi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2): 24-29.
  • Sidwell RJ, Smith EL, McNew, RW 1976. Inheritance and Interrelationships of Grain Yield and Selected Yield-Related Traits in a Hard Red Winter Wheat Cross. Crop Science, 16: 650-654.
  • Singh KB, Chaudhary BD 1977. Biometrical Methods in Quantitative Genetic Analysis. Kalyani Publishers. New Delhi-India, 304p.
  • Subhani GM, Khaliq I 1994. Path Coefficient Analysis in Wheat. Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research, 37(11): 474-476.
  • Suleiman AA, Nganya JF, Ashraf MA 2014. Correlation and Path Analaysis of Yield and Yield Components in Some Cultivars of Wheat (Triticum aestivum L.) in Khartoum State, Sudan. Journal of Forest Products&Industies, 3(6): 221-228.
  • Tabassum, Kumar A, Pandey D, Prasad B 2018. Correlation and Path Coefficent Analysis for Yield and Its Attributing Traits in Bread Wheat (Triticum aestivum L. em Thell). Journal of Applied and Natural Science, 10(4): 1078-1084.

Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinde Bazı Tarımsal Özellikler Bakımından Korelasyon ve Path Analizi

Yıl 2019, , 851 - 858, 31.12.2019
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.553187

Öz

Bu araştırmada Türkiye’de tescil
edilmiş bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde tane verimi ile verim unsurları ve
bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkiler korelasyon ve path analizi
kullanılarak incelenmiştir. Araştırma, 18 adet ticari ekmeklik buğday çeşidi
 kullanılarak, 2016-17 ve
2017-18 ürün yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü
olarak Bolu ekolojik koşullarında yürütülmüştür
. İki
yıllık verilere göre; tane verimi ile bitki boyu
(0.755**) arasında olumlu ve önemli, başaklanma süresi (0.118), başak uzunluğu
(0.141), başakta başakçık sayısı (0.210), başakta tane sayısı (0.223), 1000
tane ağırlığı (0.015) ve gluten oranı (0.274) arasında ise olumlu ilişkiler
bulunmuştur. Path analizi sonuçlarına göre; tane verimi üzerine bitki boyu (p=
0.8984, % 76.73), başaklanma süresi (p= 0.3935, % 21.53), başakta tane sayısı
(p= 0.6048, % 29.33), hektolitre ağırlığı (p= 0.9446, % 41.06) ve gluten oranı
(p= 0.4310, % 28.86) doğrudan ve yüksek derecede olumlu, başakta başakçık
sayısı (p= -0.8489, % 38.04) ve protein oranının (p= -0.9257, %39.04) ise
yüksek, ancak olumsuz bir etki yaptığı saptanmıştır. Bolu koşullarında
yapılacak ıslah çalışmalarında, tane verimi ile olumlu ilişkisi olan
özelliklerin seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Albayrak S 2004. Fiğ (Vicia sativa L.)’de Tohum Verimi ile İlişkili Karakterlerin Korelasyon ve Path Analizi ile Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 10: 83-87.
  • Anonim 2018. Bolu Meteoroloji İl Müdürlüğü.
  • Ayer DK, Sharma A, Ojha BR, Paudel A, Dhakal K 2017. Correlation and Path Coefficient Analysis in Advanced Wheat Genotypes. SAARC Journal of Agriculture, 15(1): 1-12.
  • Aykut Tonk F, İştipliler D, Tosun M 2017. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinde Özellikler Arası İlişkiler ve Path Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(1): 85-89.
  • Doğan Y, Erol E, Çiftçi V, Kendal E 2017. Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Özellikler Arası Korelasyon ve Path Analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(3): 279-284.
  • Ekinci R, Başbağ S 2015. Erkenci Pamuk Genotiplerinde Verim ve Erkencilik Parametreleri Arası İlişkilerin Korelasyon ve Path Analizi ile Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30: 154-159.
  • Gelalcha S, Hanchinal RR 2013. Correlation and Path Analysis in Yield and Yield Components in Spring Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Genotypes under İrrigated Condition in Southern India. African Journal of Agricultural Research, 8(24):3186-3192.
  • Güngör H, Dokuyucu T, Dumlupınar Z, Akkaya A 2017. Yulafta (Avena spp.) Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özellikler Arasındaki İlişkilerin Korelasyon ve Path Analizleriyle Saptanması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(01): 61-67.
  • Kara B, Akman Z 2007. Yerel Buğday Ekotiplerinde Özellikler Arası İlişkiler ve Path Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3): 219-224.
  • Khan AA, Alam MA, Alam MK, Alam MJ, Sarker ZI 2013. Correlation and Path Analysis of Durum Wheat (Triticum turgidum L. var. Durum). Bangladesh Journal of Agricultural Research, 38(3): 515-521.
  • Kurt Polat PÖ, Aydoğan Çifci E, Yağdı K 2015. Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)’da Tane Vrimi ile Bazı Verim Öğeleri Arasındaki İlişkilerin Saptanması. Tarım Bilimleri Dergisi, 21: 355-362.
  • Özcan K 1999. Populasyon genetiği için bir istatistik paket geliştirilmesi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 116s.
  • Savur O, Ceyhan E 2011. Bezelyede Tane verimi ile Bazı Verim Unsurlarının Korelasyon ve Path Analizi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2): 24-29.
  • Sidwell RJ, Smith EL, McNew, RW 1976. Inheritance and Interrelationships of Grain Yield and Selected Yield-Related Traits in a Hard Red Winter Wheat Cross. Crop Science, 16: 650-654.
  • Singh KB, Chaudhary BD 1977. Biometrical Methods in Quantitative Genetic Analysis. Kalyani Publishers. New Delhi-India, 304p.
  • Subhani GM, Khaliq I 1994. Path Coefficient Analysis in Wheat. Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research, 37(11): 474-476.
  • Suleiman AA, Nganya JF, Ashraf MA 2014. Correlation and Path Analaysis of Yield and Yield Components in Some Cultivars of Wheat (Triticum aestivum L.) in Khartoum State, Sudan. Journal of Forest Products&Industies, 3(6): 221-228.
  • Tabassum, Kumar A, Pandey D, Prasad B 2018. Correlation and Path Coefficent Analysis for Yield and Its Attributing Traits in Bread Wheat (Triticum aestivum L. em Thell). Journal of Applied and Natural Science, 10(4): 1078-1084.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Hüseyin Güngör 0000-0001-6708-6337

Ziya Dumlupınar 0000-0003-3119-6926

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 12 Nisan 2019
Kabul Tarihi 23 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Güngör, H., & Dumlupınar, Z. (2019). Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinde Bazı Tarımsal Özellikler Bakımından Korelasyon ve Path Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 22(6), 851-858. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.553187

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149