Bu çalışmada, bazı ön işlemlerin (geleneksel ve 40 kHz 200 W ultrases ıslatma) mısırın kurutma sırasındaki etkisi incelenmiştir. Bir saat ön işlem görmüş mısır numuneleri, laboratuvar tipi konveksiyon hava kurutucusunda 80, 90 ve 100 °C'de 240 dakika süreyle kurutulmuştur. 240 dakikalık kurutma süresince her 60 dakikada bir ön işlem görmüş mısır numunelerinin uzunluk, genişlik, kalınlık, eşdeğer çap, eşdeğer hacim, küresellik, bin tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı gibi fiziksel özellikleri ve nem miktarları analiz edilmiştir. Mısırların 240 dakikalık kurutma sırasında 80-100 °C'lik sıcaklık aralığı için geleneksel ve ultrases ıslatma ön işlemleri kıyaslandığında, nem, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, eşdeğer çap ve eşdeğer hacim değerlerindeki azalma oranlarının değişimleri sırasıyla %77-86 ve %87-90, %24-27 ve %26- 29, %10-13 ve %19-20, %3-10 ve %4-9, %9-25 ve %11-25 şeklinde olmuştur. Araştırmanın sonuçları analiz edildiğinde, ultrasonik ön işleminin, kurutma sıcaklığının ve kurutma süresinin mısır tanelerinin nem içeriğine, boyutlara (uzunluk, genişlik, kalınlık), eşdeğer çap, eşdeğer hacim, küresellik, bin tane ağırlığına ve hektolitre ağırlığına etkisi önemli bulunmuştur (P≤0.05).
Mısır Ultrases Ön işlemi Kurutma Fiziksel Karakteristikler Sıcaklık
Harran Üniversitesi HÜBAB Birimi
18173
In this study, the effect of some pre-treatments (conventional and 40 kHz 200 W ultrasound soaking) on corn drying was studied. One-hour pre-treated corn samples were dried at 80, 90 and 100 °C in the laboratory type convective air dryer for 240 min time. The moisture contents and physical characteristics such as length, width, thickness, equivalent diameter, equivalent volume, sphericity, thousand kernel weight and hectoliter weight of pre-treated corn samples at each temperature were analyzed for every 60 min during 240 min drying. When the conventional and ultrasound soaking pre-treatments were compared in the temperature range of 80-100 °C during 240 minutes drying of corn, the changes in the reduction rates in moisture content, thousand-kernel weight, hectoliter weight, equivalent diameter and equivalent volume values were 77-86% and 87-90%, 24-27% and 26-29%, 10-13% and 19-20%, 3-10% and 4-9%, 9-25% and 11-25%, respectively. When the results of the research were analyzed, the effect of ultrasound pre-treatment, drying temperature and drying time on moisture content, dimensions (length, width, thickness), equivalent diameter, equivalent volume, sphericity, thousand kernel weight and hectoliter weight of corn grains were found to be significant (P≤0.05).
Corn Ultrasound Pre-treatment Drying Physical Characteristics Temperature
18173
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 18173 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2022 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2021 |
Kabul Tarihi | 22 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.