Yıl 2018, Cilt 21, Sayı 5, Sayfalar 632 - 643 2018-10-31

Effect of Tunceli Mountain Garlic (Allium tuncelianum) on Rat Heart Tissue Antioxidant Enzyme Levels and Characterization of Phenolic Components
Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu

Kasım TAKIM [1] , Türkan KUTLU [2] , Merve Gökşin KARAASLAN [3] , Mustafa Abdullah YILMAZ [4]

54 93

In this study, the phenolic compounds of Allium tuncelianum water extracts were determined by LC-MS / MS and HPLC. Wistar albino female rats were used to determine the effect on antioxidant enzyme levels. Five groups of female rats, each containing eight individuals were studied. The first group was control without any treatments. The second group was treated 7,12-DMBA, third, and fourth groups were treated with DMBA + 250, and 500 mg/kg/day of Allium tuncelianum water extracts, fifth group was treated DMBA+ 200 mg/kg of E vitamin (twice a week) for one month, respectively. The rats were feed for one month, slaughtered afterwards and the cardiac tissue was taken for the experiments. Catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD), Malondialdehide (MDA) and Glutatyon (GSH) parameters, which are antioxidant and oxidative stress markers on the heart tissue of Allium tuncelianum water extract were investigated. Result of this study indicated that Allium tuncelianum water extract was poor in phenolic compound diversity but had a very rich content in terms of some other components including pyrocatechol, kainic acid, fumaric acid and malic acid. Antioxidant enzymes (CAT, SOD) levels in heart tissue decreased significantly (p <0.05) in the oxidative stress groups compared to the control groups (p <0.05) and Allium tuncelianum water extract showed a decrease in CAT enzyme activity and an increase in SOD enzyme activity relative to the group given 7,12-DMBA. There was also a decrease in MDA levels compared to the 7,12-DMBA group. It can be concluded that Allium tuncelianum water extract can prevent oxidative stress by increasing SOD enzyme activity and reducing MDA levels

Bu çalışmada, Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, fenolik bileşikleri LC-MS/MS ve HPLC ile belirlenmiştir. Antioksidan enzim düzeylerine etkisini belirlemek için Wistar albino tipi dişi sıçanlar kullanılmıştır. Her grupta 8 adet (n= 8) hayvan içeren 5 grup oluşturuldu. Birinci grup kontrol, ikinci grup 7,12 Dimethylbenz[a]anthracene (DMBA) , üçüncü ve dördüncü grup DMBA + 250 ve 500 mg/kg/gün A.tuncelianum, beşinci grup DMBA + 200 mg/kg E vitamini (haftada iki kez) verilmiştir. Deney hayvanları bir ay süresince beslenmiş ve dekapite edilerek kalp dokusu alınmıştır. Allium tuncelianum'un su ekstraktının kalp dokusu üzerine antioksidan ve oksidatif stres markırı olan; katalaz (CAT) ve süpeoksit dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA) ve total glutatyon (GSH) parametreleri incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda Allium tuncelianum'un su ekstraktının fenolik bileşik çeşitliliği açısından fakir ancak diğer bazı bileşenler (pirokatekol, kainik asit, fumarik asit ve malik asit) açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu bulunmuştur. Kalp dokusunda antioksidan enzim (CAT, SOD) düzeylerinin oksidatif stres oluşturulan gruplarda, kontrol gruplarına göre anlamlı bir şekilde (p<0.05) azaldığı belirlenmiştir.  Allium tuncelianum ekstreleri verilen gruplarda; CAT enzim aktivitesinde istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma, SOD enzim aktivitesinde 7,12-DMBA verilen gruba göre istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) artma gözlenmiştir. Ayrıca 7,12-DMBA verilen gruba göre MDA düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma görülmüştür. Bu sonuçlar; Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, SOD enzim aktivitesini artırarak ve MDA düzeyini azaltarak oksidatif stresi önleyebileceğini göstermektedir.

  • Akerboom TPM, Sies H 1981. Assay of Glutathione, Glutathione Disulfide, and Glutathione Mixed Disulfides in Biological Samples. Methods in Enzymology, 77(C): 373-382.
  • Aras A 2016. Türkiye’de Yetişen Endemik (Nepeta nuda Subsp. L.) Bitkisine Ait Farklı Ekstrelerin Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi ve Fenolik Bileşikiçeriklerinin LC-MS/MS ile Analizi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 129 s.
  • Banerjee SK, Sood S, Dinda, AK, Das TK, Maulik SK 2003. Chronic oral administration of raw garlic protects against isoproterenol-induced myocardial necrosis in rat, Comparative Biochemistry and Physiology-C. Toxicology and Pharmacology, 136(4): 377-386.
  • Bilici M, Efe H, Köroğlu MA, Uydu HA, Bekaroğlu M, Değer O 2001. Antioxidative enzyme activities and lipid peroxidation in major depression: alterations by antidepressant treatments. Journal of affective disorders, 64(1): 43-51.
  • Borek C 2001. Antioxidant health effects of aged garlic extract. The Journal of nutrition, 131(3): 1010-5.
  • Bradford MM 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry, 72(1-2): 248-54.
  • Dinis TC, Madeira VM, Almeida LM 1994. Action of phenolic derivatives (acetaminophen, salicylate, and 5-aminosalicylate) as inhibitors of membrane lipid peroxidation and as peroxyl radical scavengers. Archives of biochemistry and biophysics, 315(1): 161-169.
  • Eşrefoğlu M, Gül M, Ateş B, Batçıoğlu K, Selimoğlu MA 2006. Antioxidative effect of melatonin, ascorbic acid and N-acetylcysteine on caerulein-induced pancreatitis and associated liver injury in rats. World Journal of Gastroenterology, 12(2): 259.
  • Evans C, Miller N, Paganga G 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in plant science, 2(4): 152-9.
  • Farag MA, Ali SE, Hodaya RH, El-Seedi HR, Sultani HN, Laub A, Eissa TF, Abou-Zaid FO, Fratianni F, Ombra MN, Cozzolino A, Riccardi R, Spigno P, Tremonte P, Coppola R, Nazzaro F 2016. Phenolic constituents, antioxidant, antimicrobial and anti-proliferative activities of different endemic Italian varieties of garlic (A. sativum L.). Journal of Functional Foods, 21: 240-8.
  • Geleijnse JM, Launer LJ, Hofman A, Pols HA, Witteman JC 1999. Tea flavonoids may protect against atherosclerosis: the Rotterdam Study. Archives of Internal Medicine, 159(18): 2170-4.
  • Gülçin I, Küfrevioǧlu Öİ, Oktay M, Büyükokuroǧlu ME 2004. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.). Journal of ethnopharmacology, 90(2-3): 205-15.
  • Halliwell B, Chirico S 1993. Lipid peroxidation: its mechanism, measurement, and significance. The American journal of clinical nutrition, 57(5): 715-24.
  • Işık M, Korkmaz M, Bursal E, Gulcin I, Koksal E, Tohma H 2015. Determination of antioxidant properties of Gypsophila bitlisensis bark. International Journal of Pharmacology, 11(4): 366-71.
  • İzol E 2016. Bazı Allium (Yabani Sarımsak) Türlerinin Aflatoksin, Ağır Metal ve Sekonder Metabolit İçeriklerinin ICP-MS ve LC-MS/MS İle Belirlenmesi ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Yüksek Lisans Tezi, 129 s.
  • Karaoğul E, Kirecci E, Alma MH 2016. Determination of phenolic compounds from Turkish kermes oak (Quercus coccifera L.) roots by high performance liquid chromatography; its antimicrobial activities. Feb-Fresenius Environmental Bulletin, 25(7): 2356–2363.
  • Köksal E, Tohma H, Kılıç Ö, Alan Y, Aras A, Gülçin İ, Bursal E 2017. Assessment of antimicrobial and antioxidant activities of Nepeta trachonitica: analysis of its phenolic compounds using HPLC-MS/MS. Scientia pharmaceutica, 85(2): 1-14.
  • Kumar VM, Henley AK, Nelson CJ, Indumati O, Rao YP, Rajanna S, Rajanna B 2017. Protective effect of Allium sativum (garlic) aqueous extract against lead-induced oxidative stress in the rat brain, liver, and kidney. Environmental Science and Pollution Research, 24(2):1544-52.
  • Küçükkurt İ, Acaröz DA, Demirel HH, Sinan İN, Eryavuz A 2017. Ratlarda Gentamisin İle İndüklenmiş Oksidatif Streste Borun Muhtemel Koruyucu Etkisinin Dokularda Araştırılması. Kocatepe Veteriner Dergisi, 10(3):172-9.
  • Landis GN, Tower J 2005. Superoxide dismutase evolution and life span regulation. Mechanisms of ageing and development, 126(3):365-79.
  • Martins N, Petropoulos S, Ferreira IC 2016. Chemical composition and bioactive compounds of garlic (Allium sativum L.) as affected by pre-and post-harvest conditions: A review. Food chemistry, 211(3):41-50.
  • Pandey M, Debnath M, Gupta S, Chikara SK 2011. Phytomedicine: An ancient approach turning into future potential source of therapeutics. Journal of Pharmacognosy and phytotherapy, 3(1):113-7.
  • Solmaz, FÖK 2011. 7,12-DMBA ile İndüklenen Rat Karaciğer Dokusunda Çeşitli Sarimsak Ekstrelerinin Koruyucu Etkilerinin İncelenmesi. İ.Ü. Sağ. Bil. Ens., Biyokimya ABD, Bitirme Tezi, 113 s.
  • Takım K 2015. Tunceli Dağ Sarımsağı'nın (Allium tuncelianum) in vitro Antioksıdan Kapasitesinin Ölçülmesi, Ratlarda Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi Ve Antikanser Özelliğinin Belirlenmesi. İ.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 113 s.
  • Tello S, Halifeoğlu İ, Bozkurt M, Bulmuş Ö 2008. Meme Kanseri Oluşturulmuş Ratlarda Isırgan Otunun Total Antioksidan Durumu Üzerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi. 22:179-83.
  • Vlase L, Parvu M, Parvu EA, Toiu A 2012. Chemical constituents of three Allium species from Romania. Molecules, 18(1):114-27.
  • Vardi N, Parlakpinar H, Ozturk F, Ates B, Gul M, Cetin A, Erdogan A, Otlu A 2008. Potent protective effect of apricot and β-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in rats. Food and chemical toxicology, 46(9): 3015-22.
  • Yılmaz MA 2015. Bazı Achillea türlerinin LCMS-IT/TOF ve LC-MS/MS ile metabolik profillerinin çıkarılması ve biyolojik activitelerinin belirlenmesi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 314 s.
  • Yünlü S 2011. Soğan (Allium cepa) Ve Sarımsaktaki (Allium sativum) Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi. S.D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Yüksek Lisans Tezi, 101 s.
  • Wessjohann LA 2017. Phytochemical profiles and antimicrobial activities of A. cepa red cv. and A. sativum subjected to different drying methods: a comparative MS-based metabolomics. Molecules, 22(5): 761.
  • Wu CC, Sheen LY, Chen HW, Tsai SJ, Lii CK 2001. Effects of organosulfur compounds from garlic oil on the antioxidation system in rat liver and red blood cells. Food and Chemical toxicology, 39(6):563-9.
Birincil Dil tr
Konular Fen
Dergi Bölümü ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Yazar: Kasım TAKIM

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Yazar: Türkan KUTLU (Sorumlu Yazar)

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Yazar: Merve Gökşin KARAASLAN

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Yazar: Mustafa Abdullah YILMAZ

Bibtex @araştırma makalesi { ksutarimdoga442409, journal = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi}, issn = {}, eissn = {2619-9149}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {21}, pages = {632 - 643}, doi = {10.18016/ksudobil.397023}, title = {Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu}, key = {cite}, author = {KUTLU, Türkan and YILMAZ, Mustafa Abdullah and KARAASLAN, Merve Gökşin and TAKIM, Kasım} }
APA TAKIM, K , KUTLU, T , KARAASLAN, M , YILMAZ, M . (2018). Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21 (5), 632-643. DOI: 10.18016/ksudobil.397023
MLA TAKIM, K , KUTLU, T , KARAASLAN, M , YILMAZ, M . "Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 (2018): 632-643 <http://dogadergi.ksu.edu.tr/issue/38256/442409>
Chicago TAKIM, K , KUTLU, T , KARAASLAN, M , YILMAZ, M . "Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 (2018): 632-643
RIS TY - JOUR T1 - Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu AU - Kasım TAKIM , Türkan KUTLU , Merve Gökşin KARAASLAN , Mustafa Abdullah YILMAZ Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.18016/ksudobil.397023 DO - 10.18016/ksudobil.397023 T2 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 632 EP - 643 VL - 21 IS - 5 SN - -2619-9149 M3 - doi: 10.18016/ksudobil.397023 UR - http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.397023 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu %A Kasım TAKIM , Türkan KUTLU , Merve Gökşin KARAASLAN , Mustafa Abdullah YILMAZ %T Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu %D 2018 %J Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi %P -2619-9149 %V 21 %N 5 %R doi: 10.18016/ksudobil.397023 %U 10.18016/ksudobil.397023
ISNAD TAKIM, Kasım , KUTLU, Türkan , KARAASLAN, Merve Gökşin , YILMAZ, Mustafa Abdullah . "Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21 / 5 (Ekim 2018): 632-643. http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.397023