Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 5, 632 - 643, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.397023

Öz

Bu çalışmada, Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, fenolik
bileşikleri LC-MS/MS ve HPLC ile belirlenmiştir.

Antioksidan enzim düzeylerine etkisini belirlemek için Wistar albino tipi dişi
sıçanlar kullanılmıştır. Her grupta 8 adet (n= 8) hayvan içeren 5 grup
oluşturuldu. Birinci grup kontrol, ikinci grup 7,12 Dimethylbenz[a]anthracene
(DMBA) , üçüncü ve dördüncü grup DMBA + 250 ve 500 mg/kg/gün A.tuncelianum, beşinci grup DMBA + 200
mg/kg E vitamini (haftada iki kez) verilmiştir. Deney hayvanları bir ay
süresince beslenmiş ve dekapite edilerek kalp dokusu alınmıştır.
Allium tuncelianum'un su ekstraktının kalp dokusu
üzerine antioksidan ve oksidatif stres markırı olan; katalaz (CAT) ve süpeoksit
dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA) ve total glutatyon (GSH) parametreleri
incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda
Allium tuncelianum'un su ekstraktının fenolik bileşik çeşitliliği açısından fakir ancak
diğer bazı bileşenler (
pirokatekol,
kainik asit, fumarik asit ve malik
asit) açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu bulunmuştur. Kalp
dokusunda antioksidan enzim (CAT, SOD) düzeylerinin oksidatif stres oluşturulan
gruplarda, kontrol gruplarına göre anlamlı bir şekilde (p<0.05) azaldığı
belirlenmiştir.  Allium tuncelianum ekstreleri verilen gruplarda; CAT enzim
aktivitesinde istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma, SOD enzim
aktivitesinde 7,12-DMBA verilen gruba göre istatiksel olarak anlamlı
(p<0.05) artma gözlenmiştir. Ayrıca 7,12-DMBA verilen gruba göre MDA
düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma görülmüştür. Bu
sonuçlar;
Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, SOD enzim aktivitesini artırarak
ve MDA düzeyini azaltarak oksidatif stresi önleyebileceğini göstermektedir.

Kaynakça

  • Akerboom TPM, Sies H 1981. Assay of Glutathione, Glutathione Disulfide, and Glutathione Mixed Disulfides in Biological Samples. Methods in Enzymology, 77(C): 373-382.
  • Aras A 2016. Türkiye’de Yetişen Endemik (Nepeta nuda Subsp. L.) Bitkisine Ait Farklı Ekstrelerin Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi ve Fenolik Bileşikiçeriklerinin LC-MS/MS ile Analizi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 129 s.
  • Banerjee SK, Sood S, Dinda, AK, Das TK, Maulik SK 2003. Chronic oral administration of raw garlic protects against isoproterenol-induced myocardial necrosis in rat, Comparative Biochemistry and Physiology-C. Toxicology and Pharmacology, 136(4): 377-386.
  • Bilici M, Efe H, Köroğlu MA, Uydu HA, Bekaroğlu M, Değer O 2001. Antioxidative enzyme activities and lipid peroxidation in major depression: alterations by antidepressant treatments. Journal of affective disorders, 64(1): 43-51.
  • Borek C 2001. Antioxidant health effects of aged garlic extract. The Journal of nutrition, 131(3): 1010-5.
  • Bradford MM 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry, 72(1-2): 248-54.
  • Dinis TC, Madeira VM, Almeida LM 1994. Action of phenolic derivatives (acetaminophen, salicylate, and 5-aminosalicylate) as inhibitors of membrane lipid peroxidation and as peroxyl radical scavengers. Archives of biochemistry and biophysics, 315(1): 161-169.
  • Eşrefoğlu M, Gül M, Ateş B, Batçıoğlu K, Selimoğlu MA 2006. Antioxidative effect of melatonin, ascorbic acid and N-acetylcysteine on caerulein-induced pancreatitis and associated liver injury in rats. World Journal of Gastroenterology, 12(2): 259.
  • Evans C, Miller N, Paganga G 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in plant science, 2(4): 152-9.
  • Farag MA, Ali SE, Hodaya RH, El-Seedi HR, Sultani HN, Laub A, Eissa TF, Abou-Zaid FO, Fratianni F, Ombra MN, Cozzolino A, Riccardi R, Spigno P, Tremonte P, Coppola R, Nazzaro F 2016. Phenolic constituents, antioxidant, antimicrobial and anti-proliferative activities of different endemic Italian varieties of garlic (A. sativum L.). Journal of Functional Foods, 21: 240-8.
  • Geleijnse JM, Launer LJ, Hofman A, Pols HA, Witteman JC 1999. Tea flavonoids may protect against atherosclerosis: the Rotterdam Study. Archives of Internal Medicine, 159(18): 2170-4.
  • Gülçin I, Küfrevioǧlu Öİ, Oktay M, Büyükokuroǧlu ME 2004. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.). Journal of ethnopharmacology, 90(2-3): 205-15.
  • Halliwell B, Chirico S 1993. Lipid peroxidation: its mechanism, measurement, and significance. The American journal of clinical nutrition, 57(5): 715-24.
  • Işık M, Korkmaz M, Bursal E, Gulcin I, Koksal E, Tohma H 2015. Determination of antioxidant properties of Gypsophila bitlisensis bark. International Journal of Pharmacology, 11(4): 366-71.
  • İzol E 2016. Bazı Allium (Yabani Sarımsak) Türlerinin Aflatoksin, Ağır Metal ve Sekonder Metabolit İçeriklerinin ICP-MS ve LC-MS/MS İle Belirlenmesi ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Yüksek Lisans Tezi, 129 s.
  • Karaoğul E, Kirecci E, Alma MH 2016. Determination of phenolic compounds from Turkish kermes oak (Quercus coccifera L.) roots by high performance liquid chromatography; its antimicrobial activities. Feb-Fresenius Environmental Bulletin, 25(7): 2356–2363.
  • Köksal E, Tohma H, Kılıç Ö, Alan Y, Aras A, Gülçin İ, Bursal E 2017. Assessment of antimicrobial and antioxidant activities of Nepeta trachonitica: analysis of its phenolic compounds using HPLC-MS/MS. Scientia pharmaceutica, 85(2): 1-14.
  • Kumar VM, Henley AK, Nelson CJ, Indumati O, Rao YP, Rajanna S, Rajanna B 2017. Protective effect of Allium sativum (garlic) aqueous extract against lead-induced oxidative stress in the rat brain, liver, and kidney. Environmental Science and Pollution Research, 24(2):1544-52.
  • Küçükkurt İ, Acaröz DA, Demirel HH, Sinan İN, Eryavuz A 2017. Ratlarda Gentamisin İle İndüklenmiş Oksidatif Streste Borun Muhtemel Koruyucu Etkisinin Dokularda Araştırılması. Kocatepe Veteriner Dergisi, 10(3):172-9.
  • Landis GN, Tower J 2005. Superoxide dismutase evolution and life span regulation. Mechanisms of ageing and development, 126(3):365-79.
  • Martins N, Petropoulos S, Ferreira IC 2016. Chemical composition and bioactive compounds of garlic (Allium sativum L.) as affected by pre-and post-harvest conditions: A review. Food chemistry, 211(3):41-50.
  • Pandey M, Debnath M, Gupta S, Chikara SK 2011. Phytomedicine: An ancient approach turning into future potential source of therapeutics. Journal of Pharmacognosy and phytotherapy, 3(1):113-7.
  • Solmaz, FÖK 2011. 7,12-DMBA ile İndüklenen Rat Karaciğer Dokusunda Çeşitli Sarimsak Ekstrelerinin Koruyucu Etkilerinin İncelenmesi. İ.Ü. Sağ. Bil. Ens., Biyokimya ABD, Bitirme Tezi, 113 s.
  • Takım K 2015. Tunceli Dağ Sarımsağı'nın (Allium tuncelianum) in vitro Antioksıdan Kapasitesinin Ölçülmesi, Ratlarda Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi Ve Antikanser Özelliğinin Belirlenmesi. İ.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 113 s.
  • Tello S, Halifeoğlu İ, Bozkurt M, Bulmuş Ö 2008. Meme Kanseri Oluşturulmuş Ratlarda Isırgan Otunun Total Antioksidan Durumu Üzerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi. 22:179-83.
  • Vlase L, Parvu M, Parvu EA, Toiu A 2012. Chemical constituents of three Allium species from Romania. Molecules, 18(1):114-27.
  • Vardi N, Parlakpinar H, Ozturk F, Ates B, Gul M, Cetin A, Erdogan A, Otlu A 2008. Potent protective effect of apricot and β-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in rats. Food and chemical toxicology, 46(9): 3015-22.
  • Yılmaz MA 2015. Bazı Achillea türlerinin LCMS-IT/TOF ve LC-MS/MS ile metabolik profillerinin çıkarılması ve biyolojik activitelerinin belirlenmesi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 314 s.
  • Yünlü S 2011. Soğan (Allium cepa) Ve Sarımsaktaki (Allium sativum) Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi. S.D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Yüksek Lisans Tezi, 101 s.
  • Wessjohann LA 2017. Phytochemical profiles and antimicrobial activities of A. cepa red cv. and A. sativum subjected to different drying methods: a comparative MS-based metabolomics. Molecules, 22(5): 761.
  • Wu CC, Sheen LY, Chen HW, Tsai SJ, Lii CK 2001. Effects of organosulfur compounds from garlic oil on the antioxidation system in rat liver and red blood cells. Food and Chemical toxicology, 39(6):563-9.

Effect of Tunceli Mountain Garlic (Allium tuncelianum) on Rat Heart Tissue Antioxidant Enzyme Levels and Characterization of Phenolic Components

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 5, 632 - 643, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.397023

Öz

In this study, the phenolic compounds of Allium tuncelianum water extracts were
determined by LC-MS / MS and HPLC. Wistar albino female rats were used to
determine the effect on antioxidant enzyme levels. Five groups of female rats,
each containing eight individuals were studied. The first group was control
without any treatments. The second group was treated 7,12-DMBA, third, and fourth groups were treated with DMBA + 250,
and 500 mg/kg/day of Allium tuncelianum
water extracts, fifth group was treated DMBA+ 200 mg/kg of E vitamin (twice a
week) for one month, respectively. The rats were feed for one month,
slaughtered afterwards and the cardiac tissue was taken for the experiments.
Catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD), Malondialdehide (MDA) and
Glutatyon (GSH) parameters, which are antioxidant and oxidative stress markers
on the heart tissue of Allium tuncelianum
water extract were investigated. Result of this study indicated that Allium tuncelianum water extract was
poor in phenolic compound diversity but had a very rich content in terms of
some other components including pyrocatechol, kainic acid, fumaric acid and
malic acid. Antioxidant enzymes (CAT, SOD) levels in heart tissue decreased
significantly (p <0.05) in the oxidative stress groups compared to the
control groups (p <0.05) and Allium
tuncelianum
water extract showed a decrease in CAT enzyme activity and an
increase in SOD enzyme activity relative to the group given 7,12-DMBA. There
was also a decrease in MDA levels compared to the 7,12-DMBA group. It can be
concluded that Allium tuncelianum
water extract can prevent oxidative stress by increasing SOD enzyme activity
and reducing MDA levels

Kaynakça

  • Akerboom TPM, Sies H 1981. Assay of Glutathione, Glutathione Disulfide, and Glutathione Mixed Disulfides in Biological Samples. Methods in Enzymology, 77(C): 373-382.
  • Aras A 2016. Türkiye’de Yetişen Endemik (Nepeta nuda Subsp. L.) Bitkisine Ait Farklı Ekstrelerin Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi ve Fenolik Bileşikiçeriklerinin LC-MS/MS ile Analizi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 129 s.
  • Banerjee SK, Sood S, Dinda, AK, Das TK, Maulik SK 2003. Chronic oral administration of raw garlic protects against isoproterenol-induced myocardial necrosis in rat, Comparative Biochemistry and Physiology-C. Toxicology and Pharmacology, 136(4): 377-386.
  • Bilici M, Efe H, Köroğlu MA, Uydu HA, Bekaroğlu M, Değer O 2001. Antioxidative enzyme activities and lipid peroxidation in major depression: alterations by antidepressant treatments. Journal of affective disorders, 64(1): 43-51.
  • Borek C 2001. Antioxidant health effects of aged garlic extract. The Journal of nutrition, 131(3): 1010-5.
  • Bradford MM 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry, 72(1-2): 248-54.
  • Dinis TC, Madeira VM, Almeida LM 1994. Action of phenolic derivatives (acetaminophen, salicylate, and 5-aminosalicylate) as inhibitors of membrane lipid peroxidation and as peroxyl radical scavengers. Archives of biochemistry and biophysics, 315(1): 161-169.
  • Eşrefoğlu M, Gül M, Ateş B, Batçıoğlu K, Selimoğlu MA 2006. Antioxidative effect of melatonin, ascorbic acid and N-acetylcysteine on caerulein-induced pancreatitis and associated liver injury in rats. World Journal of Gastroenterology, 12(2): 259.
  • Evans C, Miller N, Paganga G 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in plant science, 2(4): 152-9.
  • Farag MA, Ali SE, Hodaya RH, El-Seedi HR, Sultani HN, Laub A, Eissa TF, Abou-Zaid FO, Fratianni F, Ombra MN, Cozzolino A, Riccardi R, Spigno P, Tremonte P, Coppola R, Nazzaro F 2016. Phenolic constituents, antioxidant, antimicrobial and anti-proliferative activities of different endemic Italian varieties of garlic (A. sativum L.). Journal of Functional Foods, 21: 240-8.
  • Geleijnse JM, Launer LJ, Hofman A, Pols HA, Witteman JC 1999. Tea flavonoids may protect against atherosclerosis: the Rotterdam Study. Archives of Internal Medicine, 159(18): 2170-4.
  • Gülçin I, Küfrevioǧlu Öİ, Oktay M, Büyükokuroǧlu ME 2004. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.). Journal of ethnopharmacology, 90(2-3): 205-15.
  • Halliwell B, Chirico S 1993. Lipid peroxidation: its mechanism, measurement, and significance. The American journal of clinical nutrition, 57(5): 715-24.
  • Işık M, Korkmaz M, Bursal E, Gulcin I, Koksal E, Tohma H 2015. Determination of antioxidant properties of Gypsophila bitlisensis bark. International Journal of Pharmacology, 11(4): 366-71.
  • İzol E 2016. Bazı Allium (Yabani Sarımsak) Türlerinin Aflatoksin, Ağır Metal ve Sekonder Metabolit İçeriklerinin ICP-MS ve LC-MS/MS İle Belirlenmesi ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Yüksek Lisans Tezi, 129 s.
  • Karaoğul E, Kirecci E, Alma MH 2016. Determination of phenolic compounds from Turkish kermes oak (Quercus coccifera L.) roots by high performance liquid chromatography; its antimicrobial activities. Feb-Fresenius Environmental Bulletin, 25(7): 2356–2363.
  • Köksal E, Tohma H, Kılıç Ö, Alan Y, Aras A, Gülçin İ, Bursal E 2017. Assessment of antimicrobial and antioxidant activities of Nepeta trachonitica: analysis of its phenolic compounds using HPLC-MS/MS. Scientia pharmaceutica, 85(2): 1-14.
  • Kumar VM, Henley AK, Nelson CJ, Indumati O, Rao YP, Rajanna S, Rajanna B 2017. Protective effect of Allium sativum (garlic) aqueous extract against lead-induced oxidative stress in the rat brain, liver, and kidney. Environmental Science and Pollution Research, 24(2):1544-52.
  • Küçükkurt İ, Acaröz DA, Demirel HH, Sinan İN, Eryavuz A 2017. Ratlarda Gentamisin İle İndüklenmiş Oksidatif Streste Borun Muhtemel Koruyucu Etkisinin Dokularda Araştırılması. Kocatepe Veteriner Dergisi, 10(3):172-9.
  • Landis GN, Tower J 2005. Superoxide dismutase evolution and life span regulation. Mechanisms of ageing and development, 126(3):365-79.
  • Martins N, Petropoulos S, Ferreira IC 2016. Chemical composition and bioactive compounds of garlic (Allium sativum L.) as affected by pre-and post-harvest conditions: A review. Food chemistry, 211(3):41-50.
  • Pandey M, Debnath M, Gupta S, Chikara SK 2011. Phytomedicine: An ancient approach turning into future potential source of therapeutics. Journal of Pharmacognosy and phytotherapy, 3(1):113-7.
  • Solmaz, FÖK 2011. 7,12-DMBA ile İndüklenen Rat Karaciğer Dokusunda Çeşitli Sarimsak Ekstrelerinin Koruyucu Etkilerinin İncelenmesi. İ.Ü. Sağ. Bil. Ens., Biyokimya ABD, Bitirme Tezi, 113 s.
  • Takım K 2015. Tunceli Dağ Sarımsağı'nın (Allium tuncelianum) in vitro Antioksıdan Kapasitesinin Ölçülmesi, Ratlarda Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi Ve Antikanser Özelliğinin Belirlenmesi. İ.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 113 s.
  • Tello S, Halifeoğlu İ, Bozkurt M, Bulmuş Ö 2008. Meme Kanseri Oluşturulmuş Ratlarda Isırgan Otunun Total Antioksidan Durumu Üzerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi. 22:179-83.
  • Vlase L, Parvu M, Parvu EA, Toiu A 2012. Chemical constituents of three Allium species from Romania. Molecules, 18(1):114-27.
  • Vardi N, Parlakpinar H, Ozturk F, Ates B, Gul M, Cetin A, Erdogan A, Otlu A 2008. Potent protective effect of apricot and β-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in rats. Food and chemical toxicology, 46(9): 3015-22.
  • Yılmaz MA 2015. Bazı Achillea türlerinin LCMS-IT/TOF ve LC-MS/MS ile metabolik profillerinin çıkarılması ve biyolojik activitelerinin belirlenmesi. D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Doktora Tezi, 314 s.
  • Yünlü S 2011. Soğan (Allium cepa) Ve Sarımsaktaki (Allium sativum) Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi. S.D.Ü. Fen Bil. Ens., Kimya ABD, Yüksek Lisans Tezi, 101 s.
  • Wessjohann LA 2017. Phytochemical profiles and antimicrobial activities of A. cepa red cv. and A. sativum subjected to different drying methods: a comparative MS-based metabolomics. Molecules, 22(5): 761.
  • Wu CC, Sheen LY, Chen HW, Tsai SJ, Lii CK 2001. Effects of organosulfur compounds from garlic oil on the antioxidation system in rat liver and red blood cells. Food and Chemical toxicology, 39(6):563-9.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Kasım Takım

Türkan Kutlu

Merve Gökşin Karaaslan

Mustafa Abdullah Yılmaz

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi 20 Şubat 2018
Kabul Tarihi 6 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 21 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Takım, K., Kutlu, T., Karaaslan, M. G., Yılmaz, M. A. (2018). Tunceli Dağ Sarımsağının (Allium tuncelianum) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21(5), 632-643. https://doi.org/10.18016/ksudobil.397023

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149