Araştırma Makalesi

Arap Atlarında Koşu Performansını Etkileyen Bazı Faktörlerin Karar Ağacı Yöntemlerinden CHAID, Exhaustive CHAID ve CRT ile İncelenmesi

Sayı: Advanced Online Publication 27 Şubat 2026
PDF İndir
EN TR

Arap Atlarında Koşu Performansını Etkileyen Bazı Faktörlerin Karar Ağacı Yöntemlerinden CHAID, Exhaustive CHAID ve CRT ile İncelenmesi

Öz

Bu çalışma, Türkiye'deki Arap yarış atlarının koşu performansını (hız) etkileyen başlıca faktörleri (pist tipi, yaş, mesafe, şehir vb.) belirlemek ve bu amaçla kullanılan CHAID, Exhaustive CHAID ve CRT karar ağacı algoritmalarının performanslarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın materyalini Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen ve bilgileri yayınlanan koşu atlarının 2020-2024 yılları arasındaki 11.366 yarışa ait bilgileri oluşturmuştur. Yarış atlarının don rengi, cinsiyet, yarıştırıldıkları iller ve koşunun yapıldığı zemin özellikleri gibi faktörler dikkate alınarak, koşu performansları ve hızlarının karar ağacı yöntemlerinden Otomatik Ki-Kare Etkileşim Belirleme Analizi (CHAID), Exhaustive CHAID ve Sınıflandırma ve Regresyon Ağacı (CRT) ile karşılaştırılmıştır. Karar ağacı yöntemleri IBMM SPSS İstatistik 20.0 Paket Programı ile değerlendirilmiştir. Bu yöntemlerin başarı karşılaştırılması ise “R” programı yardımıyla yapılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda atların ortalama koşu hızı 13.862 m sn-1, koşu süresinin ise 116.57 sn olarak belirlenmiştir. Koşu hızı üzerinde en belirleyici faktörün pist tipi olduğu tespit edilmiş olup, çim pistlerde en yüksek hız değerlerine (Ort. 14.519 m sn-1) ulaşıldığı görülmüştür. Yöntem karşılaştırmasında ise en yüksek R² değeri (0.496) CRT algoritmasından elde edilmiştir. Koşu hızını en çok etkileyen atların yarıştığı pist tipi olmuştur. Yöntemlerin karşılaştırılmasında en yüksek R2 değeri CRT’de elde edilmiştir. Regresyon ağacı yöntemlerinin at yarışlarıyla ilgili verilerin değerlendirilmesinde bir birlerine yakın sonuçlar vermesi, bu metotların benzer çalışmalarda başarıyla kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ali, M., Eyduran, E., Tariq, M. M., Tirink, C., Abbas, F., Bajwa, M.A., Baloch, M.H. & Jan, S. (2015). Comparison of artificial neural network and decision tree algorithms used for predicting live weight at post weaning period from some biometrical characteristics in harnai sheep. Pakistan Journal of Zoology, 47, 1579-1585.
  2. Anonim, (2011). Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanilan Hayvanlarin Refah ve Korunmasina Dair Yönetmelik. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111213-4.htm. (Alınma Tarihi: 15.12.2022).
  3. Anonim, (2025). TJK Hara ve Aşım İstasyonları. https://www.tjk.org/TR/Kurumsal/Static/Page/HaraVeAsim Istasyonlari
  4. Bakhtiari, J. & Kashan, N. E. J. (2009). Estimation of genetic parameters of racing performance in Iranian Thoroughbred horses. Livestock Science, 120, 151-157.
  5. Boztepe, S. & Aytekin, İ. (2013). At yetiştirme ( I. Baskı). Selçuk Üniversitesi Basıevi, Konya, 140 sy
  6. Breiman, L., Friedman, J., Olshen, R. A. & Stone, C. J. (1984). Classification and regression trees. Belmont, CA: Wadsworth International Group.
  7. Bugislaus, A. E., Röhe, R., Geyer, I. & Kalm, E. (2002). Estimation of genetic parameters for racing performances in German Trotters. Archiv für Tierzucht, 44, 579-587.
  8. Doğan, İ., Akcan, A. & Koç, M. (2002). Safkan erkek ve dişi Arap taylarda önemli beden ölçülerinin incelenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 26, 55-60.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hayvan Yetiştirme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

27 Şubat 2026

Yayımlanma Tarihi

27 Şubat 2026

Gönderilme Tarihi

6 Şubat 2025

Kabul Tarihi

23 Kasım 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication

Kaynak Göster

APA
Işık Taçyıldız, S. Ş., Yılmaz, İ., & Kaygısız, A. (2026). Arap Atlarında Koşu Performansını Etkileyen Bazı Faktörlerin Karar Ağacı Yöntemlerinden CHAID, Exhaustive CHAID ve CRT ile İncelenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, Advanced Online Publication, 1067-1077. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1634951

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149