Araştırma Makalesi

MENA Ülkelerinde Petrol Rantlarının Tarımsal Katma Değer Üzerindeki Hollanda Hastalığı Etkileri: Ampirik Bir Analiz

Cilt: 28 Sayı: 6 20 Ekim 2025
PDF İndir
EN TR

MENA Ülkelerinde Petrol Rantlarının Tarımsal Katma Değer Üzerindeki Hollanda Hastalığı Etkileri: Ampirik Bir Analiz

Öz

Bu çalışmada, petrol zengini MENA ülkelerinde (Cezayir, Mısır, İran, Kuveyt, Fas, Suudi Arabistan, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)) petrol rantı ile tarımsal katma değer ilişkisi üzerinden Hollanda Hastalığının geçerliliği 1970-2021 dönemi için incelenmiştir. Ekonometrik yöntem olarak, değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkiyi belirlemek amacıyla panel LM bootstrap eşbütünleşme testi; uzun dönem katsayılarının tahmini için ise Genişletilmiş Ortalama Grup (AMG) tahmincisi uygulanmıştır. Buna ek olarak, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkilerinin yönü panel nedensellik testi ile araştırılmıştır. Yapılan eşbütünleşme testi sonucunda, uzun dönemli ilişki doğrulanmıştır. Eşbütünleşme tahminci yöntemi panel geneli bulgular, petrol rantının uzun dönem katsayısının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı yönündedir. Ülke bazlı analiz sonuçları; Cezayir, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve BAE’de Hollanda Hastalığı etkisinin geçerli olduğunu ve ilgili katsayıların sırasıyla %-0.201, %-0.149, %-0.379, %-0.431 ve %-0.481 oranında gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Fas ve Tunus için elde edilen bulgular, Hollanda Hastalığı etkisinin geçerli olmadığını ortaya koyarken; Mısır özelinde ise petrol rantı ile tarım sektörü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Nedensellik test sonuçları Cezayir, Kuveyt ve İran’da petrol rantından tarım sektörüne doğru; Mısır ve BAE’de ise tarım sektöründen petrol rantına doğru nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. BAE’de çift yönlü nedensellik gözlemlenmiş, diğer ülkelerde anlamlı bir ilişkiye ulaşılamamıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdlaziz, R. A., Naseem, N. A. M., & Slesman, L. (2018). Dutch Disease effect of oil price on the agriculture sector: Evidence from panel cointegration of oil exporting countries. International Journal of Energy Economics and Policy, 8(5), 241.
  2. Akça, E. E., Bal, H., & Demiral, M. (2015). Doğal kaynak zenginliği ve ekonomik büyüme ilişkisinde yönetişim göstergelerinin aracılık etkisi: MENA ve Hazar ülkelerinden ampirik bulgular. Ege Akademik Bakış, 15(3), 301-312.
  3. Alagöz, M., & Paksoy, H. (2023). Hollanda Hastalığı: Türk Cumhuriyetleri örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 25(44), 450-463.
  4. Apergis, N., El-Montasser, G., Sekyere, E., Ajmi, A. N, & Gupta, R. (2014). Dutch Disease effect of oil rents on agriculture value added in Middle East and North African (MENA) countries. Energy Economics, 45, 485-490.
  5. Arezki, R., & Ismail, K. (2013). Boom–bust cycle, asymmetrical fiscal response and the Dutch Disease. Journal of Development Economics, 101, 256–267.
  6. Bal, H. (2011). İktisadi gelişme ve doğal kaynaklar: Geçiş ekonomileri çerçevesinde bir inceleme. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(1), 87-104.
  7. Bal, H., & Akça, E. (2018). Doğal kaynak zenginliği ve ekonomik büyüme arasındaki eksik halka: Beşeri sermayenin aracılık etkisi. Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 55-84.
  8. Bal, H., Akça, E. E., & Biçer, B. (2016). Doğal kaynak zenginliğinin bir sorun haline dönüşmesinde rol oynayan etkenler nelerdir?. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(2), 25-40.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tarım Ekonomisi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

14 Ağustos 2025

Yayımlanma Tarihi

20 Ekim 2025

Gönderilme Tarihi

14 Nisan 2025

Kabul Tarihi

20 Temmuz 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 28 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Atılgan, D., & Kütükçü, E. (2025). MENA Ülkelerinde Petrol Rantlarının Tarımsal Katma Değer Üzerindeki Hollanda Hastalığı Etkileri: Ampirik Bir Analiz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 28(6), 1575-1589. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1675951

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149