Araştırma Makalesi

Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un (Orthoptera: Gryllidae) Büyümesi ve Üremesi Üzerine Değişik Besinlerin Etkileri

Cilt: 21 Sayı: 2 30 Nisan 2018
PDF İndir
EN TR

Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un (Orthoptera: Gryllidae) Büyümesi ve Üremesi Üzerine Değişik Besinlerin Etkileri

Öz

Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)un büyümesi ve üremesi üzerine çeşitli besinlerin etkileri araştırıldı. Bu çalışmada, yapısı kimyasal olarak bilinen besinden herhangi bir bileşenin çıkartılmasıyla hazırlanan yeni bir besinle böceğin laboratuvar koşullarında yetiştirilmesine dayanan metot kullanılmıştır. Bunun için, nimfler ergin oluncaya kadar maruldan oluşan stok kültür ortamı, yağsız ve buğday tohum yağı içeren sentetik besinler olmak üzere üç farklı besin ortamında yetiştirilmiştir.

Marulla beslenen nimflerin 30. günde ortalama vücut ağırlıkları ile dişi ve erkek nimflerin 60. gündeki ve erkeklerin 90. gündeki ortalama ağırlıkları; diğer iki sentetik besinle beslenenlerden yüksek olurken, yağsız ve buğday tohum yağlı sentetik besinlerle beslenen örneklerin ortalama vücut ağırlıkları benzer bulunmuştur. Böceklerin, yağsız yapay besinle iki nesil başarılı bir şekilde büyüdükleri gözlenmiştir.

E vitamini içeren yağsız besin ve buğday tohum yağı içeren besinlerde dişilerin bıraktığı yumurtalardan nimf çıkış yüzdesi birbirine yakın olmuştur. Bu sonuçlara göre M. truncatus yağsız sentetik besin üzerinde büyüyüp üreyebildiği görülmüştür

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Başhan M, Balcı K 1994. Buğday Tohum Yağı, E Vitamini ve Bazı Yağ Asitlerinin Melanogryllus desertus Pall.’un Üremesine Etkileri. Turkish Journal of Zoology, 18: 147-151.
  2. Başhan M, Çelik S 1995. Linoleic Acid Biosynthesis in the Black Cricket Melanogryllus desertus Pall., Turkish Journal of Biology, 19: 391-397.
  3. Buckner JS, Hagen MM 2003. Triacylglycerol and Phospholipid Fatty Acids of the Silverleaf Whitefly: Composition and Biosynthesis, Archives of Insect Biochemistry and Physiology, 53: 66-79.
  4. Canavoso LE, Jouni ZE, Karnas KJ, Pennington JE, Wells MA 2001. Fat Metabolism in Insect. Annual Review of Nutrition, 21: 23-46.
  5. Cripps C, Blomquist GJ, De Renobales M 1986. De novo Biosynthesis of Linoleic Acid in Insects. Biochimica et Biophysica Acta, 876: 572-580.
  6. Dadd RH 1963. Feeding Behaviour and Nutrition in Grasshoppers and Locusts. Advances in Insect Physiology, 1: 47-109.
  7. Dadd RH 1981. Essential Fatty Acids for Mosquitoes, other Insects and Vertabrates In Current Topics in Insect Endocrinology and Nutrition. Edited by G. Bhaskaran, S. Friedman and J.G. Rodriguez. Plenum Pres, New York. p.189-214.
  8. Dadd RH 1985. Nutrition: Organisms. In Comprehensive Insect Physiology, Biochemistry and Pharmacology (G. A. KERKUT and L. I. GILBERT., editör) Pergamon Pres, Oxford. pp. 313-390.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

28 Mart 2017

Kabul Tarihi

5 Haziran 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kaçar, S., & Başhan, M. (2018). Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un (Orthoptera: Gryllidae) Büyümesi ve Üremesi Üzerine Değişik Besinlerin Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(2), 119-125. https://doi.org/10.18016/ksudobil.301486

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149