Araştırma Makalesi

Kuzuların Gelişimi Üzerine Koyunların Doğum Dönemindeki Vücut Kondisyonu ve Canlı Ağırlığın Etkisi

Cilt: 21 Sayı: 6 30 Kasım 2018
PDF İndir
TR EN

Kuzuların Gelişimi Üzerine Koyunların Doğum Dönemindeki Vücut Kondisyonu ve Canlı Ağırlığın Etkisi

Öz

Bu araştırma, 3-4 yaşlarındaki 115 baş Kıvırcık koyunda, doğum dönemindeki vücut kondisyon skoru (VKS) ve canlı ağırlığın kuzuların doğum ve sütten kesim ağırlığına etkilerini belirlemek için yürütülmüştür. Koyunlarda VKS doğumu takip eden gün içinde, bel bölgesinde omurların üzerindeki ve çevresindeki kas ve yağ birikiminin palpasyonu ile 1-5 aralığında puanlanarak yapılmıştır. Veriler VKS ve canlı ağırlığı içeren bir model ve üretim özelliklerini etkileyen diğer faktörler kullanılarak analiz edilmiştir. Doğum dönemindeki koyunların VKS, canlı ağırlığı, kuzuların doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı ve günlük canlı ağırlık artışı (doğumdan sütten kesime kadarki dönemde) değerlerinin ortalaması sırasıyla 2.9, 57.1 kg, 4.5 kg, 23.6 kg ve 0.249 kg olarak saptanmıştır. Ele alınan özelliklerden VKS ile koyunların canlı ağırlığı, kuzu doğum ağırlığı ve günlük canlı ağırlık artışı arasında pozitif önemli korelasyonlar 0.440, 0.301 ve 0.219 bulunmuştur (P<0.01; P<0.05). VKS’nin kuzularda sadece doğum ağırlığı üzerine önemli (P<0.01) bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak Kıvırcık koyun sürüsünde gebelik döneminin sonunda VKS’nin 3.0-3.5 olması ve aynı zamanda gebelik boyunca da bu değerin altına düşmemesinin önemi ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdel-Mageed I 2009. Body Condition Scoring of Local Ossimi Ewes Mating and its Impact on Fertility and Prolificacy. Egyptian Journal of Sheep and Goat Sciences, 4: 37-44.
  2. Ada M, Ceyhan A, Sezenler T, Özder M, Köycü E 2004. Farklı Kondüsyon Puanına Sahip Kıvırcık Koyunlarında Aşım Dönemi Ek Yemlemenin (Flushing) Kuzu Verimi Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1): 89-96.
  3. Aktaş AH, Doğan S 2014. Effect of Live Weight and Age of Akkaraman Ewes at Mating on Multiple Birth Rate, Growth Traits, and Survival Rate of Lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 38: 176-182.
  4. Aliyari D, Moeini MM, Shahir MH, Sirjani MA 2012. Effect of Body Condition Score Live Weight and Age on Reproductive Performance of Afshari Ewes. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 7: 904-909.
  5. Al-Sabbagh TA, Swanson LV, Thompson JM 1995. The Effect of Body Condition at Lambing on Colostral İmmunoglobulin G Concentration and Lamb Performance. Journal of Animal Science, 73: 2860-2864.
  6. Al-Sabbagh T 2009. Colotral Immunoglobulin as Affected by Nutritional Status in Border Leicester Merino Ewes Deliver at Kuwait. Global Veterinaria, 3: 281-285.
  7. Anonim, 2013. Ewe Body Condıtıon Scorıng (Bcs) Handbook. Beeflamb, www.beeflambnz.com (15.04.2017).
  8. Atti N, Theriez M, Abdennebi L 2001. Relationship Between Ewe Body Condition at Mating and Reproductive Performance in the Fat-Tailed Barbarine Breed. Animal Research, 50:135-144.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2018

Gönderilme Tarihi

2 Mayıs 2018

Kabul Tarihi

25 Haziran 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Koyuncu, M., Öziş Altınçekiç, Ş., Duru, S., Duymaz, Y., & Karaca, M. (2018). Kuzuların Gelişimi Üzerine Koyunların Doğum Dönemindeki Vücut Kondisyonu ve Canlı Ağırlığın Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(6), 916-925. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.420321

Cited By

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149