Araştırma Makalesi

Farklı Üzüm Çeşitlerinde Salkım Güvesi Lobesia botrana (Denis Et Schiffermüller)’nın Zarar Durumunun Belirlenmesi

Cilt: 21 Sayı: 4 31 Ağustos 2018
PDF İndir
EN TR

Farklı Üzüm Çeşitlerinde Salkım Güvesi Lobesia botrana (Denis Et Schiffermüller)’nın Zarar Durumunun Belirlenmesi

Öz

Türkiye bağ alanlarında salkım güvesi Lobesia botrana (Denis et Schiffermüller)’nın direk ve indirek olarak önemli zararlara sebep olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada salkım güvesi L. botrana’nın 21 farklı bağ çeşidi içerisinden çevreye en iyi adaptasyon gösteren 6 üzüm çeşidinde zarar düzeyini ve popülasyon yoğunluğunu belirlemek için yürütülmüştür.

Gaziantep ilinin Körkün kasabasında kurulu bulunan bağ alanında bölge şartlarına uygun, farklı fenolojik gelişmeye sahip ve çevreye en iyi adaptasyon gösteren Trakya İlkeren, Hönüsü, Ata Sarısı, Barış, Yalova İncisi ve Italia çeşitleri çalışılmıştır. Farklı üzüm çeşitlerinin haftalık arazi çıkışlarında her çeşitten 10 omcadan 20 salkım kontrol edilerek toplam vuruk sayıları tespit edilmiştir. L. botrana erginlerinin bölgelerde ilk olarak mayıs ayının başlarından itibaren çıkış yaptıkları ve ağustos başına kadar popülasyonlarını sürdürdükleri, mayıs, haziran ve temmuz olmak üzere 3 tepe noktası oluşturduğu gözlemlenmiştir. L. botrana 1. dölde en fazla Barış üzüm çeşidini, 2. dölde Yalova İncisi-Trakya İlkeren ve 3. dölde ise Hönüsü-Italia üzüm çeşitleri üzerinde zarar oluşturduğu tespit edilmiştir. L. botrana’nın en fazla Italia en az Ata Sarısı üzüm çeşidinde zarar verdiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyol B, Aslan MM 2010. Investigations on Efficiency of Mating Disruption Technique Against The European Grapevine Moth (Lobesia botrana Den. Et.Schiff.) (Lepidoptera; Tortricidae) In Vineyard, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(4): 730-735.
  2. Altay M 1981. Salkım Güvesi (Lobesia botrana Den. Et.Schiff.) (Lep.: Tortricidae)’ne Karşı Tarımsal Savaşta Erken Uyarı İstasyonlarının Çalışma Düzeni. Türkiye 1. Bağcılık Sempozyumu, 14-19 Eylül, Tekirdağ.
  3. Altındişli FÖ, Koçlu T, Hepdurgun B, Charmillot PJ 2002. Early Studies on the Effectiveness of Mating Disruption Technique against Lobesia botrana Den. Et Schiff. The Seedless Sultana Vineyards of the Aegean Region in Turkey. Proceeding of IOBC Meeting on Phermones and Other Semiochemicals in Integrated Production, 22- 27 September Erice, Italy.
  4. Anonim 2008. Zirai Mücadele Teknik Talimatı (Meyve ve Bağ Zararlıları, Cilt:4), T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Gn. Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Bşk. (TAGEM), Ankara, 388 s.
  5. Anonim 1992. Grape Pest Management (Second edition). University Of California Division of Agriculture and Natural Resourses, Oakland, California, 400 s.
  6. Aslan MM 2015. Kahramanmaraş İli Bağ Alanlarında Biyoteknik Mücadele Uygulamaları. Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi, 20-23 Mayıs, Bilecik, Türkiye.
  7. Birgücü AK, Turanlı F, Gümüş E, Güzel B, Karsavuran Y 2015. The Effect of Grape Cultivars on Oviposition Preference and Larval Survival of Lobesia botrana Den. & Schiff. (Lepidoptera: Tortricidae). Fresenius Environmental Bulletin, 24(1): 33-38.
  8. Erkan M, Ataç Ö, Altındişli Ö, Göven MA, Erkılıç L, Tokgönül S, Kaplan C, Uçkan A 1999. Bağ Entegre Mücadele Teknik Talimatları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araşt. Gn. Md. Bitki Sağlığı Araştır. Daire Bşk., Ankara, 96 s.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Gülser Candan

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2018

Gönderilme Tarihi

7 Kasım 2017

Kabul Tarihi

19 Ocak 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Aslan, M. M., & Candan, G. (2018). Farklı Üzüm Çeşitlerinde Salkım Güvesi Lobesia botrana (Denis Et Schiffermüller)’nın Zarar Durumunun Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(4), 482-488. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349828

Cited By

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149