Araştırma Makalesi

Sulu Çözeltideki Bor İyonlarının Sepiyolit İle Giderimi

Cilt: 22 Sayı: 2 30 Nisan 2019
PDF İndir
EN TR

Sulu Çözeltideki Bor İyonlarının Sepiyolit İle Giderimi

Öz

Türkiye’de sulama sularını en fazla kirleten toksik elementlerin başında bor bulunmaktadır. Endüstriyel işlemler sonucunda ortaya çıkan ağır metaller toprak, su ve atmosfere karışarak canlı organizmaların yaşamını etki altında bırakmakta ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır.  Biyolojik olarak parçalanıp yok olmadıklarından dolayı organizmalarda depolanan ve besin zincirlerine giren atık sulardaki ağır metal iyonları, birtakım işlemlere tabi tutularak standartlara uygun hale getirilmelidir. Çalışmamızda, Eskişehir yöresinden alınan sepiyolitin, çalışma koşullarına bağlı olarak, sulu çözeltilerdeki bor (III) iyonlarını adsorplama kapasitesi araştırılmıştır.  Bu amaçla,  borik asit çözeltisi kullanılarak bor iyonunun adsorpsiyonu ve adsorpsiyon olayını etkileyen pH, adsorban miktarı gibi değişkenlerin adsorpsiyon kapasitesi üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Deney sonuçları, çözelti pH değerinin arttıkça adsorplanan bor miktarının arttığını göstermiştir. Adsorpsiyon verimi (%), adsorban miktarının artması ile belirli bir adsorban miktarına kadar artmış, belirli bir değerden sonra ise büyük bir değişime sebep olmamıştır. İstatistiksel olarak değerlendirme yapıldığında adsorpsiyon kapasitesi üzerinde en önemli değişkenin adsorban madde miktarı olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bai YS, Hunt CD 1996. Dietary boron enhances efficacy of cholecalciferol in broiler Chicks. Journal of Trace Elements in Experimental Medicine, 9: 117-132.
  2. Brauner K, and Preisinger A 1956. Strüktür und Entstehung des Sepioliths. Tschermaks mineralogische und petrographische Mitteilungen, 6: 120-140.
  3. Brown PH, Bellaloui N, Wimmer MA 2002. Boron in plant biology. Plant Biol, 4: 205-223.
  4. Çalık A 2002. Türkiye`nin Bor Madenleri ve Özellikleri. Mühendis ve Makine Dergisi, 508: 36-41.
  5. Çalık A 2004. Türkiye‘nin Bor Madenleri ve Özellikleri. II. Uluslararası Bor Sempozyumu, 23-25 Eylül, Eskişehir.
  6. Çengeloglu Y, Tor A, Arslan G, Ersoz M, Gezgin S 2007. Removal of boron from aqueous solution by using neutralized red mud. Journal of Hazardous Materials, 142: 412–417.
  7. Dean JA 1987. Lange‘s handbook of chemistry. New York: McGraw-Hill.
  8. Fort DJ, Stover EL, Strong PL, Murray FJ, Keen CL 1999. Chronic feeding of a low boron diet adversely affects reproduction and development in Xenopus laevis. J Nutr, 129(11): 2055-2060.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2019

Gönderilme Tarihi

17 Aralık 2018

Kabul Tarihi

18 Ocak 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arıkan, T. (2019). Sulu Çözeltideki Bor İyonlarının Sepiyolit İle Giderimi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(2), 333-338. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.v22i42694.498284

Cited By

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149