Araştırma Makalesi

Trakya Bölgesi’nde Farklı Bitkiler Yetiştirilen Arazilerde Toprak ve Hava Mikrofungusları Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 23 Sayı: 3 30 Haziran 2020
PDF İndir
TR EN

Trakya Bölgesi’nde Farklı Bitkiler Yetiştirilen Arazilerde Toprak ve Hava Mikrofungusları Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu çalışmada, Trakya Bölgesi’nde çeşitli tarla ve bahçe ürünlerinin yetiştirildiği topraklardaki mikrofunguslar ile havayla taşınan mikrofungusların konsantrasyon ve kompozisyonlarının araştırılması amaçlandı. 1 g kuru toprağa karşılık gelen taze topraktaki mikrofungusların ortalama sayısı, patates yetiştirilen toprakta en yüksek, ayçiçeği yetiştirilen toprakta ise en düşük düzeyde gözlendi. Soğan tarlasının toprağı mikrofungus cinsi bakımından en fazla çeşitlilik gösterirken, bezelye bahçesinde en az çeşitlilik saptandı. Tarla bitkilerinin yetiştirildiği alanlardan alınan hava örneklerinde en fazla fungal spor nohut tarlasından, en az ise ayçiçek tarlasından izole edildi. Soğan ve mısır tarlasından alınan hava örneklerinde fungal çeşitlilik en fazla iken, en az çeşitlilik ise bakla ve nane bahçelerinden alınan hava örneklerinde tespit edildi. Tüm toprak örneklerinde en yaygın olarak Mycelia Sterilia'ya ait mikrofunguslar izole edilirken, bunu sırasıyla Penicillium, Acremonium, Aspergillus ve Fusarium cinsleri izledi. Tüm bitkilerin yetiştirildiği tarlaların havasında Cladosporium en baskın cins olarak bulundu.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adhikari A, Sen MM, Gupta-Bhattacharya S, Chanda S 2004. Airborne Viable, Non-Viable, and Allergenic Fungi in a Rural Agricultural Area of India: A 2-Year Study at Five Outdoor Sampling Stations. Science of the Total Environment 326(1-3): 123-141.
  2. Asan A, Ayan EG, Şen B, Ökten S 2018. Edirne ili Söğütlük Ormanı Toprağından İzole Edilen Aspergillus Türlerinin Biyoçeşitliliği. Mantar Dergisi 9(2): 126-141.
  3. Aydın, MH 2015. Bitki Fungal Hastalıklarıyla Biyolojik Savaşta Trichoderma’lar. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 2(2): 135-148.
  4. Aydoğdu H 2016. Edirne İlinde Hasat Sonrası Depolanmış Buğdaylar Üzerinde Taşınan Mikrofungusların İzolasyon ve İdentifikasyonu. Academic Food Journal Akademik Gıda 14(4): 362-367.
  5. Aydoğdu H, Asan A 2008. Airborne Fungi in Child Day Care Centers in Edirne City, Turkey. Environ Monit Assess 147(1-3): 423-444.
  6. Barnett HL, Hunter BB 1999. Illustrated Genera of İmperfect Fungi (p. 2184th ed.). St Paul Minnesota USA: APS.
  7. Başbülbül G, Bıyık H, Kalyoncu F, Kalmış E, Oryasın E 2011. Aydın, İzmir ve Manisa İllerinde Endüstriyel Atıksular ile Kirlenmiş Toprakların Mikrofungus Florasının Belirlenmesi. Ekoloji Dergisi 20(80); 66-73.
  8. Boyacioglu H, Haliki A, Ates M, Guvensen A, Abaci Ö 2007. The Statistical İnvestigation on Airborne Fungi and Pollen Grains of Atmosphere in Izmir-Turkey. Environmental monitoring and assessment 135(1-3): 327-334.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yapısal Biyoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

30 Ekim 2019

Kabul Tarihi

23 Ocak 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Aydoğdu, H., & Çakmak, M. (2020). Trakya Bölgesi’nde Farklı Bitkiler Yetiştirilen Arazilerde Toprak ve Hava Mikrofungusları Üzerine Bir Araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 23(3), 733-739. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.640166

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149