Bu çalışma, iki farklı yem sunum metodunun Siyah Alaca buzağılarının
büyüme performansı, yem alımı, yemden yararlanma ve bazı davranış özellikleri
üzerine etkilerini araştırmak üzere yürütülmüştür. Yem sunum grupları: 1.
Kıyılmış kuru çayır otu ve kesif yem karışımı (KR), 2. Doğal formda kuru çayır
otu ve kesif yemin iki ayrı yemlikte sunumu (AAR) şeklinde oluşturulmuştur. Toplam
25 adet Siyah Alaca buzağı (14' ü KR grubunda, 11'i AAR grubunda olmak üzere)
araştırma materyali olarak kullanılmıştır.
Araştırma sonuçları, buzağıların 3 ay (P<0.05) ve 6 ay (P<0.01) ağırlıkları ile sütten
kesim-3 ay arası (P<0.05), 3-6 ay arası (P<0.01) günlük canlı ağırlık
artışlarının AAR lehine olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca doğum-6 aylık yaş
periyodunda, AAR yöntemiyle beslenen buzağıların, KR ile yemlenenlere göre daha
fazla (P<0.01) yem tükettikleri, ancak yemden yararlanma dereceleri
bakımından muamele grupları arasında önemli bir farkın bulunmadığı da belirlenmiştir.
İki farklı yemleme yönteminin, doğum-6 aylık yaş periyodunda göğüs derinliği ve
göğüs çevresi gelişimi açısından AAR lehine önemli (P<0.05) etkileri
olmuştur. Deneme süresince AAR yöntemiyle yemlenen buzağılarda daha az
(P<0.01) oranda ayakta durma ve daha fazla (P<0.01) yem yeme ile su içme
(P<0.05) davranışları gösterdikleri de saptanmıştır. Sonuç olarak, Siyah
Alaca buzağılara doğal formda ve kesif yemden ayrı olarak verilen kaba yemin
(AAR yöntemi), karışık rasyonla yemlemeye göre daha fazla ağırlık artışı ve yem
tüketimine neden olduğu, yemden yararlanma derecesini olumsuz yönde
etkilemediği tespit edilmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi koşullarında yetiştirilen
Siyah Alaca buzağılarını AAR yöntemiyle yemlemenin daha uygun olduğu sonucuna
varılmıştır.
Siyah Alaca buzağı yem sunum yöntemleri canlı ağırlık artışı davranış özellikleri
This study was carried out to investigate effects of
the two different feed presentation methods on the growth performance, feed
intake, feed efficiency and some behavioral traits of Holstein Friesian calves.
Feed presentation groups are: 1. Mixture of chopped dry hay and concentrate
(MR), 2. Presentation of the concentrate and dry hay at natural form in two
different feed bunks (SR). A total of 25 Holstein Friesian calves (14 heads in
MR group; 11 heads in SR group) was used as research material. Results of the
study revealed that 3 months (P<0.05) and 6 months (P<0.01) weights as
well as weight gains between weaning and 3 months of age (P<0.05) and
between 3 and 6 months (P<0.01) were in favor of SR. Additionally, calves
fed according to SR method consumed higher (P<0.01) amount of feed compared
to those in MR group, but it was also found out that there was no significant
difference between treatment groups concerning feed efficiency values. Two
different feed presentation methods had significant influence (P<0.05) on
the gains of hearth depth and hearth girth in a period between birth and 6
months of age in favor of MR. It was also determined that calves fed according
to SR method had lower (P<0.01) percentage of time spent for standing
behavior and greater percentage of time spent for feeding (P<0.01) and
drinking water (P<0.05) during the trial. As a result, presentation of the concentrate
and dry hay at natural form in two different feeders (SR) to the Holstein
Friesian calves resulted in higher weight gain as well as feed intake compared
to MR feeding, and it did not affect adversely feed efficiency value. For that
reasons, it was concluded that SR method was more appropriate for the Holstein
Friesian calves raised under conditions of the Eastern Anatolian Region.
Holstein Friesian calf feed presentation methods weight gain behavioral traits
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2018 |
Kabul Tarihi | 19 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018Cilt: 21 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.