Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üreticilerin Besi Sığırcılığı Desteklerinden Yararlanması Üzerine Etkili Faktörler

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 5, 738 - 744, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.407625

Öz

Türkiye hayvancılık
faaliyetleri için gerekli koşullara sahip olmasına rağmen ulusal tarım
politikasındaki tutarsızlıklar ile yaşanan teknik ve ekonomik sorunlar
nedeniyle üretimde istenilen seviyede değildir. Sektörde kırmızı et üretiminde
önemli bir rolü olan besi sığırcılığı işletmeleri serbest piyasa koşullarından
olumsuz etkilenmekte ve üretimde istikrarsızlık yaşanmaktadır. Yaşanan bu
istikrarsızlığı ortadan kaldırmak üzere çeşitli politika araçları kullanılmakta
olup bunlardan en önemlisi hayvancılık destekleridir.



Araştırmanın amacı Doğu
Akdeniz Bölgesinde besi sığırcılığının yoğun olarak yapıldığı Adana İlinde
üreticilerin besilik erkek sığır desteğinden yararlanmalarında etkili olan
faktörlerin belirlenmesidir. Araştırmanın materyalini 94 besi üreticisi ile yüz
yüze yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler oluşturmaktadır. Elde
edilen sonuçlara göre işletmelerin destekten yararlanmalarında; eğitim durumu,
hayvancılık deneyimi, işletme kaydı tutma ve teknik bilgi alma durumu, hayvan
sayısı ve yem bitkileri yetiştirme durumunun etkili olduğu saptanmıştır.

Kaynakça

  • Akbay C, Bilgiç A, Şahin A, Tümer Eİ 2015. Türkiye’de Süt Sığırcılığında Uygulanan Desteklerin İşletme Karlılığı Üzerine Olan Etkileri. Tübitak Proje No: 1120824, 113 s.
  • Aksoy A, Terin M, Keskin A 2012. Türkiye Süt Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43(1): 59-64.
  • Aşkan E, Dağdemir V 2015. Devlet Desteklemelerinden Faydalanan Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Üretim Değerini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Erzurum, Erzincan, Bayburt İlleri Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 21(2):69-76.
  • Aydın E, Sakarya E 2012. Kars ve Erzurum illeri Entansif Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(6): 997-1005.
  • Balaban A, Unakıtan G 2006. Edirne İl’inde Süt Sığırcılığının Üretim, Fiyat ve Pazarlama Politikalarının Değerlendirilmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 50 s.
  • Ben Arfa N, Daniel K, Jacquet F, Karantininis K 2015. Agricultural Policies And Structural Change In French Dairy Farms: A Nonstationary Markov Model. Canadian Journal of Agricultural Economics. 63(1):19-42.
  • Bezlepkina I, Oude L, Oskam AJ 2005. Effects of Subsidies In Russian Dairy Farming. Agricultural Economics. 33(3): 277-288.
  • Can MF 2015. Ankara İli Merkez İlçelerindeki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 31(2): 87-94.
  • Demir N 2009. Destekleme Politikalarının Hayvancılık Sektörü Üzerine Etkilerinin Bölgesel Karşılaştırmalı Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum, 143 s.
  • Demir N 2012. AB ve Türkiye’de Hayvancılık Politikalarındaki Son Gelişmelerin Uyum Süreci Açısından Karşılaştırılması. Alınteri, 23(B): 58-63.
  • Dionne K, Horowitz J, 2016. The Political Effects of Agricultural Subsidies in Africa: Evidence From Malawi. World Development, 87: 215–226.
  • Dries L, Gorton M, Urutyan V, White J 2014. Supply Chain Relationships, Supplier Support Programmes And Stimulating Investment: Evidence From The Armenian Dairy Sector. Supply Chain Management-An International Journal, 19(1): 98-107.
  • El Benni N, Finger R 2013. Gross Revenue Risk In Swiss Dairy Farming. Journal of Dairy Science. 96(2): 936-948.
  • Ertuğrul C 2000. Hayvancılık Sektöründe Destekleme Politikalarının Analizi ve Üretim Artışı İçin Gerekli Önlemler. 2. Hayvancılık Kongresi-II (21-22 Kasım), Ankara.
  • FAO 2018. Food and Agriculture Organization. www.fao.org/faostat.
  • Frahan BH, Baudry A, Blander R, Polome P, Howitt R 2011. Dairy Farms Without Quotas In Belgium: Estimation And Simulation With A Flexible Cost Function. European Review of Agricultural Economics, 38(4): 469–495.
  • Gözener B 2013. TR83 Bölgesinde Sığır Yetiştiriciliğine Yer Veren İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Teknik Etkinlik. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 157 s.
  • Haygem 2015. Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kırmızı Et Stratejisi. Ankara.
  • Hazneci K 2007. Amasya İli Suluova İlçesinde Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Etkinlik Analizi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 84 s.
  • Isık, HB, Aksoy A, Yavuz F 2009. Factors Affecting Dairy Farmers' Utilization of Agricultural Supports In Erzurum. Scientific Research and Essay, 4(11): 1236-1242.
  • Kavoi MM, Haog DL, Pritchett J 2013. Influence of Institutional And Socio-Economic Factors on The Supply Response of Smallholder Dairy Farms In The Marginal Zones of Kenya. Journal of International Development, 25(3): 393-411.
  • Koçturk M 2009. A Case Study of Increasing Income of Dairy Cattle In Rural Area In Western Part Of Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(9): 1685-1688.
  • Köknaroğlu H, Yılmaz H, Demircan V 2006. Afyon İli Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Kesif Yem Oranının Besi Performansı ve Karlılığa Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1):41-51.
  • Lu-rong R, Dan H 2014. A Study on the Effects of Fiscal Policy on Agricultural Production Management Intention and Behavior.
  • Newbold P 1995. Statistics for Business & Economics, Fourth Edition, 1995, Prentice-Hall.
  • Özüdoğru T, Miran B, Taşkaya Top B, Uçum İ 2015. Pamuk, Ayçiçeği, Soya Üretiminde Fark Ödemesi Desteklerinin Etkisi. TEPGE YAYIN NO: 262. ISBN: 978-605-9175-34-0.
  • Saner G, Çukur F 2006. Ege Bölgesinde Sığır Eti Üretimi ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği. Tübitak, Proje no: TOGTAG-3052.
  • Savran F, Aktürk D, Dellal İ, Tatlıdil F, Dellal G, Pehlivan E 2011. Türkiye’de Seçilmiş Bazı İllerde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketimine Etkili Faktörler. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2): 251-256.
  • Sipilainen T, Kumbhakar SC 2010. Effects of Direct Payments on Farm Performance: The Case of Dairy Farms In Northern Eu Countries. University of Helsinki, Department of Economics and Management Discussion Papers no: 43. Helsinki.
  • Skaggs RK, Falk CL 1998. Market and Welfare Effects of Livestock Feed Subsidies In Southeastern New Mexico. Journal of Agricultural and Resource Economics, 23(2): 545-557.
  • Şahin K, Yılmaz İH 2009. The Effects of Subsidizing Forage Production On Animal Production In Van, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(3): 492-495.
  • Topcu Y 2008. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Başarıyı Etkileyen Faktörlerin Analizi: Erzurum İli Örneği. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(1): 17-24.
  • TÜİK 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. www.tuik.gov.tr.
  • Uğurtaş FT 2008. Konya İli Beyşehir İlçesi Doğanbey Beldesinde Besicilik Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 75 s.
  • Wolf CA, Tonsor GT 2013. Dairy Farmer Policy Preferences. Journal of Agricultural and Resource Economics, 38(2): 220–234.
  • Yavuz F, Işık HB, Demir N 2009. Destekleme Politikalarının Hayvancılık Sektörü Üzerine Etkilerinin Bölgesel Karşılaştırmalı Analizi. Tübitak Projesi, Proje no: 1080269.
  • Yılmaz H 2010. Süt Sığırcılığında Kooperatifler Aracılığıyla Desteklemenin Ekonomik ve Sosyal Etkileri: Adana İli Örneği. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 311 s.

Factors Affecting on the Producers' Utilization of Beef Cattle Support

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 5, 738 - 744, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.407625

Öz

Turkey has proper conditions for livestock
production but due to the technical and economic problems and also
inconsistencies in the agricultural policy, livestock production is not at the
desired level. For these reasons, beef cattle farms are adversely affected by
free market conditions and face instability in production. In order to reduce
this instability, there are several alternative systems to improve the
competitiveness and production. Livestock subsidies are one of the most
important application of these systems.



The aim of this research was to determine the
factors that effect on producers’ utilization from the beef cattle support. The
research was conducted in Adana province, located Eastern Mediterranean Region.
The data obtained from face to face interviews with 94 producers. According to
results; education status, farming experience, keeping records about farm,
technical assistance, number of animals and forage crops cultivation factors
were effective on farmers’ utilization of beef cattle support.

Kaynakça

  • Akbay C, Bilgiç A, Şahin A, Tümer Eİ 2015. Türkiye’de Süt Sığırcılığında Uygulanan Desteklerin İşletme Karlılığı Üzerine Olan Etkileri. Tübitak Proje No: 1120824, 113 s.
  • Aksoy A, Terin M, Keskin A 2012. Türkiye Süt Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43(1): 59-64.
  • Aşkan E, Dağdemir V 2015. Devlet Desteklemelerinden Faydalanan Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Üretim Değerini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Erzurum, Erzincan, Bayburt İlleri Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 21(2):69-76.
  • Aydın E, Sakarya E 2012. Kars ve Erzurum illeri Entansif Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(6): 997-1005.
  • Balaban A, Unakıtan G 2006. Edirne İl’inde Süt Sığırcılığının Üretim, Fiyat ve Pazarlama Politikalarının Değerlendirilmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 50 s.
  • Ben Arfa N, Daniel K, Jacquet F, Karantininis K 2015. Agricultural Policies And Structural Change In French Dairy Farms: A Nonstationary Markov Model. Canadian Journal of Agricultural Economics. 63(1):19-42.
  • Bezlepkina I, Oude L, Oskam AJ 2005. Effects of Subsidies In Russian Dairy Farming. Agricultural Economics. 33(3): 277-288.
  • Can MF 2015. Ankara İli Merkez İlçelerindeki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 31(2): 87-94.
  • Demir N 2009. Destekleme Politikalarının Hayvancılık Sektörü Üzerine Etkilerinin Bölgesel Karşılaştırmalı Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum, 143 s.
  • Demir N 2012. AB ve Türkiye’de Hayvancılık Politikalarındaki Son Gelişmelerin Uyum Süreci Açısından Karşılaştırılması. Alınteri, 23(B): 58-63.
  • Dionne K, Horowitz J, 2016. The Political Effects of Agricultural Subsidies in Africa: Evidence From Malawi. World Development, 87: 215–226.
  • Dries L, Gorton M, Urutyan V, White J 2014. Supply Chain Relationships, Supplier Support Programmes And Stimulating Investment: Evidence From The Armenian Dairy Sector. Supply Chain Management-An International Journal, 19(1): 98-107.
  • El Benni N, Finger R 2013. Gross Revenue Risk In Swiss Dairy Farming. Journal of Dairy Science. 96(2): 936-948.
  • Ertuğrul C 2000. Hayvancılık Sektöründe Destekleme Politikalarının Analizi ve Üretim Artışı İçin Gerekli Önlemler. 2. Hayvancılık Kongresi-II (21-22 Kasım), Ankara.
  • FAO 2018. Food and Agriculture Organization. www.fao.org/faostat.
  • Frahan BH, Baudry A, Blander R, Polome P, Howitt R 2011. Dairy Farms Without Quotas In Belgium: Estimation And Simulation With A Flexible Cost Function. European Review of Agricultural Economics, 38(4): 469–495.
  • Gözener B 2013. TR83 Bölgesinde Sığır Yetiştiriciliğine Yer Veren İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Teknik Etkinlik. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 157 s.
  • Haygem 2015. Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kırmızı Et Stratejisi. Ankara.
  • Hazneci K 2007. Amasya İli Suluova İlçesinde Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Etkinlik Analizi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 84 s.
  • Isık, HB, Aksoy A, Yavuz F 2009. Factors Affecting Dairy Farmers' Utilization of Agricultural Supports In Erzurum. Scientific Research and Essay, 4(11): 1236-1242.
  • Kavoi MM, Haog DL, Pritchett J 2013. Influence of Institutional And Socio-Economic Factors on The Supply Response of Smallholder Dairy Farms In The Marginal Zones of Kenya. Journal of International Development, 25(3): 393-411.
  • Koçturk M 2009. A Case Study of Increasing Income of Dairy Cattle In Rural Area In Western Part Of Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(9): 1685-1688.
  • Köknaroğlu H, Yılmaz H, Demircan V 2006. Afyon İli Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Kesif Yem Oranının Besi Performansı ve Karlılığa Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1):41-51.
  • Lu-rong R, Dan H 2014. A Study on the Effects of Fiscal Policy on Agricultural Production Management Intention and Behavior.
  • Newbold P 1995. Statistics for Business & Economics, Fourth Edition, 1995, Prentice-Hall.
  • Özüdoğru T, Miran B, Taşkaya Top B, Uçum İ 2015. Pamuk, Ayçiçeği, Soya Üretiminde Fark Ödemesi Desteklerinin Etkisi. TEPGE YAYIN NO: 262. ISBN: 978-605-9175-34-0.
  • Saner G, Çukur F 2006. Ege Bölgesinde Sığır Eti Üretimi ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği. Tübitak, Proje no: TOGTAG-3052.
  • Savran F, Aktürk D, Dellal İ, Tatlıdil F, Dellal G, Pehlivan E 2011. Türkiye’de Seçilmiş Bazı İllerde Keçi Sütü ve Ürünleri Tüketimine Etkili Faktörler. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2): 251-256.
  • Sipilainen T, Kumbhakar SC 2010. Effects of Direct Payments on Farm Performance: The Case of Dairy Farms In Northern Eu Countries. University of Helsinki, Department of Economics and Management Discussion Papers no: 43. Helsinki.
  • Skaggs RK, Falk CL 1998. Market and Welfare Effects of Livestock Feed Subsidies In Southeastern New Mexico. Journal of Agricultural and Resource Economics, 23(2): 545-557.
  • Şahin K, Yılmaz İH 2009. The Effects of Subsidizing Forage Production On Animal Production In Van, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(3): 492-495.
  • Topcu Y 2008. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Başarıyı Etkileyen Faktörlerin Analizi: Erzurum İli Örneği. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(1): 17-24.
  • TÜİK 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. www.tuik.gov.tr.
  • Uğurtaş FT 2008. Konya İli Beyşehir İlçesi Doğanbey Beldesinde Besicilik Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 75 s.
  • Wolf CA, Tonsor GT 2013. Dairy Farmer Policy Preferences. Journal of Agricultural and Resource Economics, 38(2): 220–234.
  • Yavuz F, Işık HB, Demir N 2009. Destekleme Politikalarının Hayvancılık Sektörü Üzerine Etkilerinin Bölgesel Karşılaştırmalı Analizi. Tübitak Projesi, Proje no: 1080269.
  • Yılmaz H 2010. Süt Sığırcılığında Kooperatifler Aracılığıyla Desteklemenin Ekonomik ve Sosyal Etkileri: Adana İli Örneği. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 311 s.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Hasan Burak Ağır

Cuma Akbay

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi 30 Ocak 2018
Kabul Tarihi 6 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 21 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Ağır, H. B., & Akbay, C. (2018). Üreticilerin Besi Sığırcılığı Desteklerinden Yararlanması Üzerine Etkili Faktörler. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21(5), 738-744. https://doi.org/10.18016/ksudobil.407625

Cited By








21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149