Su ürünleri yetiştiriciliği,
dünyadaki en hızlı büyüyen ve gelecek vadeden besin üretim sektörlerinden
biridir. Ticari su ürünleri yetiştiriciliğinde, yetiştiriciliği yapılan
türlerin hastalık direncini, yem verimliliğini ve büyüme performansını
arttırmak çok önemlidir. Bunlar gerçekleşirse, genel üretim maliyetleri dikkate
değer ölçüde azalır. Enfeksiyon hastalıklarını azaltmak veya büyüme performansını
arttırmak için su ürünleri yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı yaygın
olarak uygulanmıştır. Bununla birlikte su ürünleri yetiştiriciliğinde
antibiyotiklerin ve bazı kimyasal ilaçların ayırım yapılmadan rastgele
kullanılması, insan sağlığının yanı sıra çevre üzerinde de potansiyel olumsuz
etkilere yol açmıştır. Bu yüzden prebiyotikler, probiyotikler ve
sinbiyotiklerinde dahil olduğu fonksiyonel yem katkıları, balık ve eklembacaklı
sağlığını iyileştirmek için çevre dostu yöntemler olarak önem kazanmıştır. Bu
derleme de prebiyotiklerin etkilerine odaklanılmıştır. Prebiyotikler; sindirim
sisteminde doğal olarak bulunan yararlı bakterilerin aktivitesini ve büyümesini
uyararan ve patojenik olanları ortamdan uzaklaştırarak hayvan organizmasını olumlu
yönde etkileyebilen sindirilemeyen besin bileşenleridir. Çeşitli karasal
hayvanlarda ve balıklarda sağlık ve büyüme performansı üzerine potansiyel
faydaları belirtilmesine rağmen, eklembacaklı prebiyotiklerin kullanımı daha az
araştırılmıştır. Bu derlemenin amacı, prebiyotiklerin karides ve kerevit
yetiştiriciliğinde büyüme performansı, hayatta kalma oranı, sindirim enzim
aktiviteleri ve barsak morfolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu
tür uygulamalarda en yaygın kullanılan prebiyotikler, mannanoligosakkaritler
(MOS), fruktooligosakkaritler (FOS), GOS (galaktooligosakkarit),
izomaltooligosakkaritler (IMO), ksiloligosakkaritler (XOS), inülin ve bazı
ticari prebiyotiklerdir.
Aquaculture is one of
the fastest growing and promising sectors of food production all over the
world. In commercial aquaculture, it is very important to elevate disease
resistance, feed efficiency and growth performance of cultured aquatic species.
If these are realized, overall production costs would be remarkably reduced. Antibiotics
has been widely used in aquaculture to alleviate infectious diseases or to
promote growth performance. On the other hand, indiscriminate use of
antibiotics and some chemical drugs in aquaculture has led to potential
negative effects on the environment as well as human health. Therefore,
functional dietary supplements, such as prebiotics, probiotics and synbiotics
have been increasing importance as an environment friendly method to improve
the health of fish and crustaceans. In this review, the effects of prebiotics
are focused. Prebiotics are nondigestible feed ingredients that can positively
affect the animal organism by stimulating the activity and growth of beneficial
native bacteria in the gastrointestinal tract and eliminate the pathogenic
ones. Despite the potential benefits to health and growth performance as noted
in various terrestrial animals and fish, the use of prebiotics in crustacean
has been less investigated. The purpose of this review is to discuss the
effects of dietary prebiotics on growth performance, survival rate, digestive
enzyme activities and intestinal morphology in shrimp and crayfish cultivation.
The most commonly used prebiotics in such applications are
mannanoligosaccharides (MOS), fructooligosaccharides (FOS), GOS
(galactooligolosaccharide), isomaltooligosaccharides (IMO),
xylooligosaccharides (XOS) and inulin.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEME MAKALE (Review Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2019 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 19 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.