The educational status of the farmers varied from
non-literate (9.1%), primary school (51.5%), middle school (24.6%), high school
(13.5%) to university (1.5%). Overall, 23.7% of the farmers reported that Muş
was not suitable for dairy cattle due to the problem of "feed-herb expense
+ limited pasture area" (58.8%). The ratios of crosbred and cultivated
breeds in the farms were 38.4% and 7.5%, respectively. Simental (40.4%) and
Simental-Brown Swiss (30.5%) crosbred were the most intense crossbred. In these enterprises, the breeding base
consisted of its own (37.4%), market (28.1%) and non-province (4.1%) and their
combinations. While the rate of culture- breed throughout the province was
7.5%; this rate increased to 41.2% in Hasköy and 54.2% in Korkut districts.
Problems encountered in enterprises were mainly due to feed expense, followed by
credit and veterinary services, while
expectancy was determined mainly as subsidies and breeding animals.Accordingly, the average age of the farmers,
number of years as a livestock farmer, number of family members and number of
animals in the farm were 44.21, 21.22 years, 7.16 and 37.54 heads,
respectively. . structural status of 346 dairiy farms located in Muş
province and its 5 districts the This
research was conducted to determine
Cattle Breeding Enterprises Structural Condition Muş Crosstabb analysis
Buna göre, işletmecilerin ortalama yaşı 44.21 yıl, hayvancılık yaptığı
süre 21.22 yıl, hanedeki birey sayısı 7.16 ve işletmede bulunan hayvan sayısı
ortalama 37.54 baş olarak belirlenmiştir. İşletmecilerin eğitim durumu
okuryazar olmayan %9.1, ilkokul %51.5, ortaokul %24.6, lise %13.5 ve üniversite
%1.5 şeklinde değişmektedir. Muş ilinin süt sığırcılığı için uygun olmadığını
bildiren işletmecilerin %58.8’i neden olarak “yem-ot pahalı+ mera az” sorununu
belirtmişlerdir. İşletmelerde bulunan melez ve kültür ırklarının oranları
sırasıyla %38.4 ve %7.5 şeklindedir. Melez ırklar içerisinde Simental (%40.4) ve
Simental-Esmer (%30.5) melezleri en fazla bulunmaktadır. İşletmelerde damızlık
temini kendi işletmesi (%37.4), pazar (%28.1) ve il dışı (%4.1) ile bunların kombinasyonlarından
oluşmaktadır. İl genelinde kültür ırkı oranı %7.5 iken, bu oran Hasköy
ilçesinde %41.2 ve Korkut’ta %54.2 olarak bulunmuştur. İşletmedeki sorunlar,
yemin pahalı olması, destek priminin az olması, kredi ve veteriner hizmeti şeklindedir.
İşletmecilerin beklentileri destek primlerinin artırılması ve damızlık hayvan
temininde yardım olarak belirlenmiştir. amacıyla
Muş İli ve 5 ilçesinde 346 işletme sahibiyle yüz yüze anket çalışması ile yapılmıştır.
bazı yapısal durumunu değerlendirmekBu araştırmada, süt sığırcılığı işletmelerinin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ocak 2019 |
Kabul Tarihi | 9 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.