Yeasts are usually found in high amounts in dairy
products, which show their ability to adapt to substrates rich in protein,
lipid, sugar and organic acids. A wide distribution of yeast in dairy products
is a result of proteolytic and lipolytic activities. Spoilage yeasts and molds
can grow in most processed and raw foods, where environmental conditions are
not suitable for most bacteria (low pH, low water activity, aw). Nutrients and
oxygen in food are the main factors that determine the type of fungal spoilage.
In this study, dairy products samples (yoghurt, cream, butter, curd cheese,
Antep cheese) were collected from local
markets in Gaziantep province. In our study, a total of 20 yeast strains were
isolated from dairy products and investigated for lipase activities in solid
media containing tributyrin. Twenty yeast isolates identified by
amplification and sequencing of the ITS region using ITS1 and ITS4 primers Yeasts were identified as Kluyveromyces marxianus (8 isolates), Candida intermedia (8 isolates), Pichia fermentans (2 isolates), Yarrowia lipolytica (1 isolate), Kluyveromyces lactis (1 isolate).
Spoilage yeast Extracellular lipase Genotypic identification
Gaziantep University
(FEF. 15.03)
This work was supported by the Scientific Research Unit of Gaziantep University (FEF. 15.03). We would like to sincerely thank the Scientific Research Unit of Gaziantep University for providing funding and necessary logistics for this research work
Mayalar genellikle süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunurlar; bu da
onların protein, lipid, şeker ve organik asitlerce zengin substratlara iyi bir
şekilde adapte olabilme yeteneklerini gösterir. Bozulmaya neden olan mayalar ve
küfler, çoğu bakteri için çevresel koşulların uygun olmadığı (düşük pH, düşük
su aktivitesi, aw) işlenmiş ve çiğ gıdalarda gelişim gösterebilmektedir.
Mayaların süt ürünlerinde geniş bir dağılıma sahip olmaları proteolitik ve
lipolitik aktivitelerinin bir sonucudur. Besin maddeleri ve oksijen gıdalardaki
fungal bozulma tipini belirleyen ana faktörlerdir. Bu çalışmada Gaziantep
ilindeki yerel marketlerden çeşitli süt ürünleri örnekleri (yoğurt, krema,
tereyağı, lor peyniri, Antep peyniri) alındı. Toplam 20 maya suşu izole edildi
ve tributirinden oluşan katı ortamdaki lipaz aktiviteleri açısından
araştırıldı. ITS1 ve ITS4 primerleri kullanılarak ITS bölgesinin amplifikasyonu
ve sekanslanması ile mayalardan 8 izolat Kluyveromyces
marxianus, 8 izolat Candida
intermedia, 2 izolat Pichia
fermentans, 1 izolat Yarrowia
lipolytica, 1 izolat Kluvyeromyces
lactis olarak tanımlanmıştır.
Bozulmaya neden olan mayalar Ekstraselüler lipaz Genotipik identifikasyon
(FEF. 15.03)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | (FEF. 15.03) |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 31 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt 22 (Ek Sayı 1) |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.