Saksıda Erkenci Kayısı Yetiştiriciliği
Yıl 2019,
Cilt 22 (Ek Sayı 2), 330 - 336, 31.12.2019
Salih Ülger
,
Sara Demiral
Öz
Araştırmanın
amacı, Antalya ekolojik koşullarında plastik serada saksıda yetişen Aurora, Ninfa ve Roxana
kayısı çeşitlerinde erkenciliği sağlamaktır. Bitkiler içerisinde %60
torf:%40 çiftlik gübresi karışımı bulunan 30 litrelik saksılarda
yetiştirilmiştir. Bitkilere kontrol, %2.5 Dormex, 200 ppm GA3 ve
soğuk depoda (30 gün/720 saat) uygulamaları yapılmıştır. Daha sonra plastik
seralara taşınmışlar ve meyve hasatları yapılıncaya kadar plastik serada
bekletilmişlerdir. Deneme süresince bitkilerde bazı fenolojik ve pomolojik
özellikler belirlenmiştir. Kayısı çeşitleri arasında, en erken çiçeklenme ve
hasada gelme bakımından %2.5 Dormex uygulanmış Ninfa olmuştur. Diğer taraftan,
soğukta bekletilmiş Ninfa, meyve tutumu ve bitki başına verim bakımından en iyi
sonuçları vermiştir. En iyi suda çözünebilir kuru madde miktarı 200 ppm GA3
uygulanmış Roxana çeşidinden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları, Antalya
ekolojik koşulları için Ninfa gibi soğuklama ihtiyacı düşük çeşitlerin
seçiminin önemliliğini göstermiştir. Aurora ve Roxana çeşitlerinin kontrol
bitkileri meyve verimleri düşük olmuştur. Bu durum soğuklamanın yeterli karşılanamaması
ile ilgili olabilir. Aynı uygulamalar yapılmasına rağmen, sera koşullarında
yetişen kayısılarda dış koşullarda ortamda yetişenlere göre yaklaşık 7-10 gün
erkencilik sağlanmıştır.
Destekleyen Kurum
The Research and Fund of Akdeniz University
Proje Numarası
2010.03.0121.013
Teşekkür
This work is part of the Ph.D. experiment and it was financially supported by the Research and Fund of Akdeniz University.
Kaynakça
- Anonim 2018. Kayısı - T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Kuruluşları. https://arastirma.- tarimorman.gov.tr › Belgeler › 2018-Temmuz Kayısı
- Asma BM 2012. A new early-ripening apricot, ‘Dilbay. Hortscience, 47(9): 1367–1368.
- Asma BM, Ozturk K 2005. Analysis of Morphological, Pomological and Yield Characteristics of Some Apricot Germplasm in Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 52: 305–313.
- Aşkın A 1989. Ege Bölgesinde Düzenli Meyve Vermeyen Bazı Kayısı Çeşitleri Üzerinde Biyolojik Çalışmalar. Ege Üniveritesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 133 sy.
- Ayanoglu H, Kaska N 1993. Preliminary Results of Local Apricot Adaptation Studies in The Mediterranean Region of Turkey. Acta Horticulturae, 384: 117-122.
- Bartolini S, Vitagliano C, Cinelli F, Scalabrelli G 1997. Effect of Hydrogen Cyanamide on Apricot Bud Break and Catalase Activity. Acta Horticulturae, 441: 159-166.
- Bianco R, Farina V, Giuseppe I, Filizzola F, Aagozzino P 2010. Fruit Physical, Chemical and Aromatic Attributes of Early, Intermediate and Late Apricot Cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90: 1008–1019.
- Calıskan O, Bayazit S, Sumbul A 2012. Fruit Quality and Phytochemical Attributes of Some Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars as Affected by Genotypes and Seasons. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, 40(2): 284-294.
- Erez A, Nir G, Lerner H, Yablowitz Z 1993. Container Grown Peach Trees: Evaluation of a Commercial Endeavor. Acta Horticulturae, 349: 43-47.
- Gülcan R, Tekintaş FE, Mısırlı A, Sağlam H, Günver G, Adanacıoğlu H 2000. Meyvecilikte Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisleri V. Teknik Kongresi, Ankara, s. 587-615.
- Liu N 2018. Protected Cultivation of Apricot in Liaoning Province, China. Acta Horticulturae, 1214: 103-108. Doi: 10.17660/ActaHortic. 2018.- 1214.17
- Mratinic E, Popovs Ki B, Milosevic IC T, Popovs Ka M 2011. Evaluation of Apricot Fruit Quality and Correlations Between Physical and Chemical Attributes. Czech Journal of Food Science, 29(2): 161–170.
- Oparnica C, Velickovic M, Radivojevic D 2005. Biological and Pomological Characters of The Introduce Apricot Cultivars in The Region of Belgrade. Voc´arstvo, 39(3): 313-318.
- Polat AA, Caliskan O 2014. Fruit Set and Yield of Apricot Cultivars Under Subtropical Climate Conditions of Hatay, Turkey. Journal of Agricultural Science and Technology, 16(4): 863-872.
- Ran I, Erez A. 1993. Advancement of Ripening of Apricot and Sweet Cherry Preliminary Study With a Mobile Orchard. Acta Horticulturae, 349: 6.
- Shulman Y, Nir G, Lavee S 1986. Oxidative Processes in Bud Dormancy and The Use of Hydrogen Cyanamide in Breaking Dormancy. Acta Horticulturae, 179: 141-148.
- Son L, Kuden AB 2005. Dormex and Promalin Affects Fruit Set and Earliness of Apricot (Prunus armeniaca) and Plum (Prunus domestica) Cultivars. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33(1): 59-64.
- Son L 2018. Bazı Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Silifke/Mersin Ekolojik Koşullarındaki Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi, 33(2): 17-22
- Ugurluay D 2009. Karboksil Uygulamasının İhraç Edilen Üzüm, Kayısı, Kiraz Meyvelerindeki Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 37 sy.
- Westwood MN 1993. Hormones and Growth Regulators. Temperate Zone Pomology: Physiology and Culture. Timber Press, Inc. 9999 S.W. Wilshire, Suite 124, Portland, Oregon 97225.
- Xianghe Y, Jiayan Z, Weisheng L, Ning L, Feng Z, Yuping Z, Meng S 2004. Varieties and techniques of cultivation of apricot in greenhouse. Journal of Fruit Science, 21(1): 76-78.
- Yılmaz KU 2002. Kahramanmaraş’ta Dışsatıma Yönelik Sofralık Kayısı Yetiştiriciliği Üzerine Araştırmalar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, 89 sy.
- Zhai QY, Liu ZH 2018. Breeding of a Fine Apricot Cultivar, 'Xiajin', for Protected Cultivation. Acta Horticulturae, 1214: 199-202. Doi:10.17660/- ActaHortic.2018.1214.34
- Zhuang WB, Cai BH, Gao ZH, Zhang Z 2016. Determination of Chilling and Heat Requirements of 69 Japanese Apricot Cultivars. European Journal of Agronomy, 74: 68-74. Doi:10.1016/j.eja. 2015.10.006
Apricot Culture in Container for Earliness
Yıl 2019,
Cilt 22 (Ek Sayı 2), 330 - 336, 31.12.2019
Salih Ülger
,
Sara Demiral
Öz
The
aim of this research was to induce earliness in apricot cultivars Aurora, Ninfa
and Roxana grown in containers
in greenhouse under the Antalya environmental conditions. The plants were planted
in 30 L black plastic containers filled with peat: manure (%60:%40) mixture.
The plants were treated with control, Dormex 2.5%, 200 ppm gibberellic acid (GA3)
and artificial chilling (30 days/720 hours at 5 oC). Then they were transferred into the
greenhouse, and kept there until harvest. During the vegetation periods, some
phenological and pomological parameters were determined. Among the apricot
cultivars, Ninfa treated with Dormex %2.5 was the earliest one in flowering and
harvesting time. On the other hand, artificial chilled Ninfa was the best in
terms of fruit set ratio and yield. The better results were recorded in respect
to soluble solid content in Roxana cultivars treated with 200 ppm GA3.
The
results showed that selection of suitable cultivars such as Ninfa for Antalya
climatic conditions in apricots seemed quite important. Aurora and Roxana
apricots were poor in fruit sets in control plants. The low production could be
related to inadequate chill requirements. About 7 to 10 days earliness in fruit
harvesting can be obtained in selected apricot cultivars under the same
conditions when all the required treatments and cultivation practices are
properly followed.
Proje Numarası
2010.03.0121.013
Kaynakça
- Anonim 2018. Kayısı - T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Kuruluşları. https://arastirma.- tarimorman.gov.tr › Belgeler › 2018-Temmuz Kayısı
- Asma BM 2012. A new early-ripening apricot, ‘Dilbay. Hortscience, 47(9): 1367–1368.
- Asma BM, Ozturk K 2005. Analysis of Morphological, Pomological and Yield Characteristics of Some Apricot Germplasm in Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 52: 305–313.
- Aşkın A 1989. Ege Bölgesinde Düzenli Meyve Vermeyen Bazı Kayısı Çeşitleri Üzerinde Biyolojik Çalışmalar. Ege Üniveritesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 133 sy.
- Ayanoglu H, Kaska N 1993. Preliminary Results of Local Apricot Adaptation Studies in The Mediterranean Region of Turkey. Acta Horticulturae, 384: 117-122.
- Bartolini S, Vitagliano C, Cinelli F, Scalabrelli G 1997. Effect of Hydrogen Cyanamide on Apricot Bud Break and Catalase Activity. Acta Horticulturae, 441: 159-166.
- Bianco R, Farina V, Giuseppe I, Filizzola F, Aagozzino P 2010. Fruit Physical, Chemical and Aromatic Attributes of Early, Intermediate and Late Apricot Cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90: 1008–1019.
- Calıskan O, Bayazit S, Sumbul A 2012. Fruit Quality and Phytochemical Attributes of Some Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars as Affected by Genotypes and Seasons. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, 40(2): 284-294.
- Erez A, Nir G, Lerner H, Yablowitz Z 1993. Container Grown Peach Trees: Evaluation of a Commercial Endeavor. Acta Horticulturae, 349: 43-47.
- Gülcan R, Tekintaş FE, Mısırlı A, Sağlam H, Günver G, Adanacıoğlu H 2000. Meyvecilikte Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisleri V. Teknik Kongresi, Ankara, s. 587-615.
- Liu N 2018. Protected Cultivation of Apricot in Liaoning Province, China. Acta Horticulturae, 1214: 103-108. Doi: 10.17660/ActaHortic. 2018.- 1214.17
- Mratinic E, Popovs Ki B, Milosevic IC T, Popovs Ka M 2011. Evaluation of Apricot Fruit Quality and Correlations Between Physical and Chemical Attributes. Czech Journal of Food Science, 29(2): 161–170.
- Oparnica C, Velickovic M, Radivojevic D 2005. Biological and Pomological Characters of The Introduce Apricot Cultivars in The Region of Belgrade. Voc´arstvo, 39(3): 313-318.
- Polat AA, Caliskan O 2014. Fruit Set and Yield of Apricot Cultivars Under Subtropical Climate Conditions of Hatay, Turkey. Journal of Agricultural Science and Technology, 16(4): 863-872.
- Ran I, Erez A. 1993. Advancement of Ripening of Apricot and Sweet Cherry Preliminary Study With a Mobile Orchard. Acta Horticulturae, 349: 6.
- Shulman Y, Nir G, Lavee S 1986. Oxidative Processes in Bud Dormancy and The Use of Hydrogen Cyanamide in Breaking Dormancy. Acta Horticulturae, 179: 141-148.
- Son L, Kuden AB 2005. Dormex and Promalin Affects Fruit Set and Earliness of Apricot (Prunus armeniaca) and Plum (Prunus domestica) Cultivars. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33(1): 59-64.
- Son L 2018. Bazı Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Silifke/Mersin Ekolojik Koşullarındaki Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi, 33(2): 17-22
- Ugurluay D 2009. Karboksil Uygulamasının İhraç Edilen Üzüm, Kayısı, Kiraz Meyvelerindeki Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 37 sy.
- Westwood MN 1993. Hormones and Growth Regulators. Temperate Zone Pomology: Physiology and Culture. Timber Press, Inc. 9999 S.W. Wilshire, Suite 124, Portland, Oregon 97225.
- Xianghe Y, Jiayan Z, Weisheng L, Ning L, Feng Z, Yuping Z, Meng S 2004. Varieties and techniques of cultivation of apricot in greenhouse. Journal of Fruit Science, 21(1): 76-78.
- Yılmaz KU 2002. Kahramanmaraş’ta Dışsatıma Yönelik Sofralık Kayısı Yetiştiriciliği Üzerine Araştırmalar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, 89 sy.
- Zhai QY, Liu ZH 2018. Breeding of a Fine Apricot Cultivar, 'Xiajin', for Protected Cultivation. Acta Horticulturae, 1214: 199-202. Doi:10.17660/- ActaHortic.2018.1214.34
- Zhuang WB, Cai BH, Gao ZH, Zhang Z 2016. Determination of Chilling and Heat Requirements of 69 Japanese Apricot Cultivars. European Journal of Agronomy, 74: 68-74. Doi:10.1016/j.eja. 2015.10.006