This study was conducted in order to determine the
effect of vermicompost (V) on macro and micro nutrients of lettuce (Lactuca sativa Var. crispa) exposed to salt stress (SS). V doses; 0 (V0), 2.5% (V1) and
5% (V2) (w/w) and salt stress levels; control (SS0) (0 dS m-1 NaCl),
medium salt stress (SS4) (4 dS m-1 NaCl), severe salt stress (SS8)
(8 dS m-1 NaCl) were used. In order to make evaluation in terms of
the nutrients, plants were kept under controlled conditions (relative
humidity 50-55%, daytime/night time temperature 24/20 °C) in
the greenhouse for 46 days (May 24 and July 10, 2017).
While the medium and severe salt stress decreased the P, K, Mg, Fe, Mn and Zn
concentrations of plants significantly, compared to the control, it caused
increase in N and Na concentration. While Na decreased due to the V, other
mineral element concentrations increased significantly and these increases were
found more effective in 5% V application. The effect of SS x V interaction was
statistically significant in terms of N, P, Mg, Na, Fe, Mn and Zn, whereas it
was found insignificant for K, Ca and Cu. It was shown that in lettuce growing,
V applications in areas with salinity problems could contribute to reducing the
toxic effects of salinity on the plant and improving the imbalance in nutrient
intake.
Salt stress Vermicompost Lettuce (Lactuca Sativa Var. Crispa) Mineral nutrients
Soil, Fertilizer and Water Resources Central Research Institute, Ankara, Turkey
The authors would like to thank the Center for Research on Soil Fertilizers and Water Resources for providing the working environment and facilities for this study.
Bu çalışma, tuz stresine (SS) maruz kalmış kıvırcık
salata bitkisinin (Lactuca sativa Var. crispa) makro ve mikro besin içerikleri
üzerine vermikompostun (V), etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. V’un
dozları ile; 0 (V0), %2.5 (V1) ve %5 (V2) (w/w), tuz stresi seviyeleri; kontrol
(SS0) (0 dS m-1 NaCl), orta derecede tuz stresi (SS4) (4 dS m-1 NaCl), şiddetli
tuz stresi (SS8) (8 dS m-1 NaCl) kullanılmıştır. Besin içerikleri bakımından
değerlendirmek amacıyla bitkiler 46 gün (24 Mayıs-10 Temmuz 2017) boyunca
serada kontrollü koşullar altında tutulmuştur. Orta ve şiddetli tuz stresi
bitkilerin P, K, Mg, Fe, Mn ve Zn konsantrasyonlarını kontrole göre önemli
seviyelerde azaltırken, N ve Na konsantrasyonlarında ise artışa neden olmuştur.
V uygulamaları ile Na azalırken diğer mineral element içerikleri önemli ölçüde
artmış ve bu artışlar %5 V uygulamasında daha etkili bulunmuştur. SS x V
interaksiyonunun etkisi N, P, Mg, Na, Fe, Mn ve Zn bakımından istatistiksel
olarak önemli bulunurken, K, Ca ve Cu için önemsiz olmuştur. Tuzluluk
probleminin bulunduğu alanlarda V uygulamalarının kıvırcık salata
yetiştiriciliğinde, tuzluluğun bitki üzerine olan toksik etkisini azaltmaya ve
besin maddelerinin alımındaki dengesizliği iyileştirmeye katkıda
bulunabildiğini göstermiştir.
Tuz stresi Vermikompost Kıvırcık salata (Lactuca Sativa Var. Crispa) Mineral elementler
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2020 |
Gönderilme Tarihi | 19 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 10 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.