In this
study, the production, foreign trade and comparative advantages of peppers,
which has a significant value in Turkey, was
evaluated. Pepper is produced about 2.7 million tons (dry or green) in Turkey.
According to 2017 data, Turkey has 7.23 % of total pepper world production. In
recent years, peppers exports and imports in Turkey were respectively 97.31 thousand tons and 251 tons. While Turkey's comparative
advantages in peppers were weak during the period of 2012-2015, levels of competitiveness
was medium (2,039) in 2016. Therefore, it is possible to increase production,
qualification, and comparative advantages in export by means of the measures
taken in peppers.
Bu çalışmada Türkiye sebzeciliğinde önemli bir yere
sahip olan biber üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir. Türkiye’de 2.7 milyon ton civarında biber
(taze ve kuru) üretilmektedir. 2017 verilerine göre Dünya taze biber üretiminin
% 7.23’ü Türkiye’de üretilmiştir. Son yıllarda Türkiye’nin toplam biber ihracatı 97.31 bin ton; ithalatı
ise 251 ton kadardır. Türkiye’nin biberde rekabet gücü (karşılaştırmalı
üstünlüğü) 2012-2015 döneminde zayıf iken, 2016 döneminde ise orta derecede (2.039)
bir rekabet gücünün olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’nin biber üretiminde
alacağı önlemlerle üretim, yeterlilik, ihracatta rekabet gücünü artırması
mümkündür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 27 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.