Bu araştırmada, farklı dozlarda kefir ilavesinin yonca
silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkileri
araştırılmıştır. Katkı maddelerinin ilavesinden sonra, yaklaşık 500 g örnek
plastik torbalara konularak sıkıştırılmış ve vakumla içindeki hava alınmıştır.
Her grup için 10’ar tane olmak üzere toplam 70 paket silaj laboratuvar
şartlarında (25-30 °C) 45 gün fermantasyona bırakılmıştır. Silolama döneminin
sonunda (45. gün) tüm silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testi
uygulanmıştır. Araştırmada ayrıca fermantasyonun 45. günü ve aerobik stabilite
dönemi sonrası baskın olan laktik asit bakteri türleri tespit edilmiştir. Sonuç
olarak, yonca silajına ilave edilen kefir silajların pH, asetik asit, bütrik
asit, propiyonik asit içeriklerini, kuru madde kaybını düşürürken, laktik asit
içeriklerini kontrol grubuna göre arttırmıştır (P<0.001).
Silajların lactobacilli ve maya içerikleri
kontrol grubuna göre artarken, küf gelişimini ise tamamen engellemişdir (P<0.001). Diğer yandan, kefir
ilavesi silajların (5x105 uygulamaları dışında) pH, maya içeriklerini, CO2 üretimlerini
düşürerek aerobik stabilitelerini ise geliştirmiştir (P<0.001).
Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
NKUBAP.00.24.AR.14.13
Bu çalışma NKUBAP.00.24.AR.14.13 numarasıyla, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.
In this study, the effects of different doses of kefir
on the fermentation characteristics
and aerobic stability of alfalfa silages were investigated. After the addition
of the additives, approximately 500 g of sample was placed in plastic bags and
compressed. A total of 70 packages, 10 for each group, were allowed to ferment
for 45 days in laboratory conditions (25-30 °C). The aerobic stability test was
applied to the silages opened on the 45th day for 7 days. Chemical
and microbiological analyzes were performed on the samples opened on the 45th
day of fermentation. In addition, after silage fermentation of 45 days and
aerobic stability period, lactic acid bacteria were identified. As
a result, added kefir decreased pH, acetic acid, butyric acid, propionic acid
content, dry matter loss, whereas increased lactic acid content significantly
compared to control group (P<0.001). Lactobacilli
and yeast contents of silages increased compared to control group, also
completely prevented the growth of mold (P<0.001). On the other hand, kefir
(except 5x105 applications) decreased pH, yeast contents, CO2
production and improved aerobic stability of alfalfa silages (P<0.001).
NKUBAP.00.24.AR.14.13
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | NKUBAP.00.24.AR.14.13 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 13 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 8 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.