Bu
çalışmada, Trakya Bölgesi’nde çeşitli tarla ve bahçe ürünlerinin yetiştirildiği
topraklardaki mikrofunguslar ile havayla taşınan mikrofungusların konsantrasyon
ve kompozisyonlarının araştırılması amaçlandı. 1 g kuru toprağa karşılık gelen
taze topraktaki mikrofungusların ortalama sayısı, patates yetiştirilen toprakta
en yüksek, ayçiçeği yetiştirilen toprakta ise en düşük düzeyde gözlendi. Soğan
tarlasının toprağı mikrofungus cinsi bakımından en fazla çeşitlilik
gösterirken, bezelye bahçesinde en az çeşitlilik saptandı. Tarla bitkilerinin
yetiştirildiği alanlardan alınan hava örneklerinde en fazla fungal spor nohut
tarlasından, en az ise ayçiçek tarlasından izole edildi. Soğan ve mısır
tarlasından alınan hava örneklerinde fungal çeşitlilik en fazla iken, en az
çeşitlilik ise bakla ve nane bahçelerinden alınan hava örneklerinde tespit
edildi. Tüm toprak örneklerinde en yaygın olarak Mycelia Sterilia'ya ait mikrofunguslar izole edilirken, bunu
sırasıyla Penicillium, Acremonium,
Aspergillus ve Fusarium cinsleri
izledi. Tüm
bitkilerin yetiştirildiği tarlaların havasında Cladosporium en baskın
cins olarak bulundu.
The aim of this study
was to investigated the concentration and composition of microfungi and
airborne microfungi in the soil where various field and horticultural crops
were grown in the Thrace Region. The average number of micro fungi in fresh
soil corresponding to 1 g of dry soil was highest in potato-grown soil and
lowest in sunflower soil. While the soil of the onion field showed the most
diversity in terms of micro fungus genus, the least variation was observed in
pea garden. In the air samples taken from the fields where field crops were grown,
the most fungal spores were isolated from chickpea field and the least from
sunflower field. While the fungal diversity was highest in air samples taken
from onion and corn fields, the least variation was determined in air samples
taken from bean and mint garden. Microfungi of Mycelia Sterilia were most commonly isolated in all soil
samples, followed by Penicillium, Acremonium, Aspergillus and Fusarium
species, respectively. Cladosporium was determined to be the predominant
genus in the air of the fields where all plants were grown.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 23 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.