Bu çalışma Pleurotus eryngii'nin farklı çözücü ekstraktlarının besinsel içerikleri, yağ asidi bileşimleri, in vitro antioksidan, antikanser ve antimikrobiyal aktiviteleri ile ilgilidir. P. eryngii'nin besinsel içeriği ayrıntılı olarak araştırıldı. Meyve gövdesinin ham protein (g 100 kg-1), karbonhidrat (g 100 kg-1), lipit (g 100 kg-1), kül (g 100 kg-1), diyet lifi (g 100 kg-1) ve enerji değeri (100 g-1) analiz edildi. Pleurotus eryngii'nin toplam lipit, fosfolipid ve triaçilgliserol fraksiyonlarının yağ asidi bileşimleri Gaz kromatografisi ile araştırıldı. Toplam 13 farklı yağ asidi bileşeni belirlendi. Toplam antioksidan aktivite, serbest radikal süpürme aktivitesi, indirgeme gücü aktivitesi, metal şelatlama aktivitesi ve süperoksit anyon radikali süpürme aktivitesini içeren antioksidan özellikler farklı testler kullanılarak değerlendirildi. En yüksek toplam antioksidan, DPPH radikali süpürme, metal şelatlama ve süperoksit anyon radikal süpürme aktiviteleri etil asetat özütünde belirlendi. PC-3 (prostat kanseri) hücre hattı üzerindeki sitotoksik aktivite potansiyelinin, test edilen özüt fraksiyonlarının konsantrasyonuna ve tipine bağlı olduğu bulundu. Pleurotus eryngii'nin heksan, etil asetat ve metanol ekstraktlarının, test edilen mikroorganizmaların büyümesini inhibe edici etkiye sahip olduğu belirlendi. Mevcut sonuçlar, günlük besin olarak kullanılan Pleurotus eryngii'nin yeni ilaç gelişmeleri ve bazı kanser tedavilerinde umut vaat eden yeni bir kaynak olabileceğini düşündürmektedir.
Pleurotus Eryngii Antioksidan Aktivite Kimyasal bileşim Besin değeri PC-3 Hücre Hatları
Mardin Artuklu University
MAÜ -15- SYO- 04
The present study related the nutritional contents, fatty acid compositions, in vitro antioxidant, anticancer and antimicrobial activities of different solvents extracts of Pleurotus eryngii. The nutritional contents of the P. eryngii were investigated in detail. Crude protein (g 100 kg-1), carbohydrate (g 100 kg-1), lipid (g 100 kg-1), ash (g 100 kg-1), dietary fiber (g 100 kg-1) and energy value (cal 100 g-1) of fruiting bodies were analysed. Fatty acid compositions of total lipid, phospholipid and triacylglycerol fractions of Pleurotus eryngii were investigated by Gas chromatography. Totally 13 different fatty acids constituents were identified. Antioxidant properties including total antioxidant activity, free radical scavenging activity, reducing power activity, metal chelating activity, and superoxide anion radical scavenging activity were evaluated using different tests. The highest total antioxidant, DPPH scavenging, metal chelating, and superoxide anion radical scavenging activities were determined in ethyl acetate extracts. The potential of cytotoxic activity on PC-3 (prostate cancer) cell lines was found to depend on the concentration and the type of the tested extracts fractions. It was determined that hexane, ethyl acetate, and methanol extracts of Pleurotus eryngii have inhibition effect on the growth of tested microorganisms. The present results suggested that used as a daily nutrient, the Pleurotus eryngii could be a novel source for new drug developments and promising in some cancer treatment.
Antioxidant activity Chemical Composition Nutritional Value Pc-3 Cell Lines Pleurotus Eryngii
MAÜ -15- SYO- 04
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | MAÜ -15- SYO- 04 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 28 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.