This study was carried out with 63 farmers using good agricultural practices (GAP) in olive production in five districts of Balıkesir, Bursa and Tekirdag provinces located in the Marmara Region of Turkey by conducting a questionnaire survey. The farmers with GAP certificate produce either Gemlik (71.4%) or (28.6%) Ayvalık varieties. Survey forms were handed out to contract-based producers in November 2017 during olive harvest period. The data were evaluated using SPSS statistical program. The results showed that average size of farms producing olive oil with GAP are generally 60-65 decares (da) in size. The average age of olive producers is 58.7, who have been producing olives for an average of 39 years with an average GAP experience of 2.4 years. A positive relationship was evident between lower level of education and late adoption of GAP. The most important problem faced by growers was Verticillium wilting, followed by olive fly in recent years. The study revealed that the absence of a significant difference in the prices of olives and olive oils grown with or without GAP reduced the attractiveness of GAP production. Moreover, because of the lack of price policy in olives grown with GAP, olives are marketed along with conventionally produced ones in an equal conditions in the domestic market.
Bu çalışma, Marmara Bölgesi'nde yer alan Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerinin beş ilçesinde zeytin üretiminde iyi tarım uygulamaları (İTU) kullanan 63 çiftçi ile anket çalışması şeklinde gerçekleştirilmiştir. İTU sertifikalı çiftçiler çoğunlukla Gemlik (% 71.4) veya (% 28.6) Ayvalık çeşidi yetiştirmektedir. Anket formları Kasım 2017'de zeytin hasat döneminde sözleşmeye dayalı üreticilere dağıtılmıştır. Veriler SPSS istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, İTU ile zeytinyağı üreten zeytin bahçelerinin ortalama büyüklüğünün genellikle 60-65 dekar olduğunu göstermiştir. Zeytin üreticilerinin ortalama yaşı 58.7 yıl, zeytin üreticiliği yaptığı süre 39 yıl ve İTÜ deneyimleri 2,4 yıldır. Daha düşük eğitim seviyesi ile İTU’nın geç benimsenmesi arasında pozitif bir ilişki görülmüştür. Yetiştiricilerin karşılaştığı en önemli sorun Verticillium solgunluğudur ve bunu son yıllarda zeytin sineği takip etmektedir. Çalışma, İTU ile veya İTU olmadan yetiştirilen zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında önemli bir fark bulunmamasını İTU üretiminin çekiciliğini azalttığını ortaya koymuştur. Ayrıca, GAP ile yetiştirilen zeytinlerde fiyat politikasının bulunmaması nedeniyle, zeytinler, geleneksel olarak üretilenler ile iç pazarda eşit koşullarda pazarlanmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mart 2020 |
Kabul Tarihi | 21 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.