In the present study, forty-five bacterial isolates were obtained from previously unstudied soil samples in Balıklıgöl, Şanlıurfa. Based on their enzim production capacities, six bacterial isolates designated as BGL-22, BGL-26, BGL-27, BGL-37, BGL-38 and BGL-39 were selected for further studies. Conventional and molecular identification results showed that the bacteria belonged to Bacillus genus. Among these strains, the highest activities for amylase (11.44 U mL-1), lipase (1.12 U mL-1) and protease (2.61 U mL-1) were determined for Bacillus sp. BGL-37. Enzymatic characterization studies demonstrated that the activities of acid-stable amylase and alkaline-stable lipase remained unchanged up to 50℃, while alkaline-protease was retained about 90% of its activity up to 40℃. The findings suggested that these enzymes providing environmentally compatible processes under relatively mild conditions have potential to be used in several fields such as food processing and detergent industry.
Bacillus sp. Extracellular enzymes Characterization 16S rRNA sequencing
the Scientific Research Unit of Harran University
Project No: HUBAK-12007
This study was supported by the Scientific Research Unit of Harran University (Project No: HUBAK-12007). We also thank MedSanTek for performing sequence analysis of PCR products.
Bu çalışmada, Balıklıgöl, Şanlıurfa’dan elde edilmiş ve daha önceden çalışılmamış toprak örneklerinden kırk beş bakteriyel izolat elde edilmiştir. Enzim üretim kapasitelerine göre bu izolatlar arasından BGL-22, BGL-26, BGL-27, BGL-37, BGL-38 ve BGL-39 olarak isimlendirilen altı bakteriyal izolat ileriki denemeler için seçilmiştir. Konvansiyonel ve moleküler tanılama sonuçları, bu bakterilerin Bacillus cinsine dahil olduğunu göstermiştir. Bu suşlar arasından Bacillus sp. BGL-37, amilaz (11.44 U mL-1), lipaz (1.12 U mL-1) ve proteaz (2.61 U mL-1) açısından en yüksek aktiviteyi göstermiştir. Enzimatik karakterizasyon çalışmaları, alkali proteazın 40ºC’ye kadar yaklaşık %90 aktivitesini koruduğunu, asit-kararlı amilaz ve alkali-kararlı lipazın ise 50ºC’ye kadar aktivitelerinde herhangi bir düşüş yaşanmadan aktivite gösterdiklerini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, nispeten ılımlı koşullar altında çevresel olarak uyumlu süreçlerin gerçekleşmesini sağlayan bu enzimlerin, gıdaların işlenmesi ve deterjan endüstrisi gibi çeşitli alanlarda kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
Bacillus sp. Hücre dışı enzimler Karakterizasyon 16S rRNA dizileme
Project No: HUBAK-12007
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Project No: HUBAK-12007 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.