Bu çalışmada, tatlısu midyeleri (Unio tigridis) bakırın (CuSO4 olarak) farklı derişimlerine (0, 30, 90 µg L-1) farklı sürelerde (0, 7, 14, 21gün) maruz bırakıldıktan sonra, hepatopankreas ve solungaç dokularında katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPX), glutatyon redüktaz (GR) ve glutatyon S-transferaz (GST) gibi antioksidan enzimlerinin tepkileri incelenmiştir. Midyeler 21 gün süren deneyler esnasında kültür ortamında yetiştirilen tek hücreli algler (Cholorella vulgaris) ile (yaklaşık 300,000 alg/ml) beslenmişlerdir. Kontrol midyelerde 0-21 günler arasında hiçbir enzim aktivitesinde anlamlı (P>0.05) değişim olmamıştır. Deneyler sonunda bakır etkisiyle herhangi bir mortalite gözlenmezken, midyelerin solungaç ve hepatopankreas dokularında antioksidan enzim aktivitelerinde anlamlı (P<0.05) artışlar olmuştur. Buna göre antioksidan enzim aktivitelerindeki en fazla anlamlı artış en uzun etki süresinde olmuştur. CAT ve SOD gibi enzimler, antioksidan savunma sisteminin öncül enzimleri olması nedeniyle en fazla anlamı artışın görüldüğü enzimler olmuşlardır. Buna rağmen, solungaç ve hepatopankreas dokularının toplam protein düzeyinde anlamlı bir değişim olmamıştır (P>0.05). Bu çalışma, letal olmayan bakırın midyelerde oksidatif strese neden olduğunu vurgulamıştır.
Bu çalışmada alg üretiminde desteklerini gördüğüm Dr. Uslu’ya teşekkürlerimi iletirim. Bu çalışmanın deneysel aşamaları Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde yapılmıştır. Bunu sağladıkları için yönetimlere ve Dr. M. Canlı’ya teşekkür ederim.
In this study, freshwater mussels (Unio tigridis) were exposed to different concentrations (0, 30, 90 µg L-1) of copper (as CuSO4) for different durations (0, 7, 14, 21 days) and then the responses of the antioxidant enzymes such as, catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPX), glutathione reductase (GR) and glutathione S-transferase (GST) were investigated. Mussels were fed with the unicellular algae (Cholorella vulgaris) (approximately 300,000 algae ml-1) cultured in the laboratory conditions. There was no mussel mortality following copper exposures. Likewise, there was no significant (P>0.05) change in enzyme activities of control mussels between 0-21 days. There were significant (P<0.05) increases in antioxidant enzyme activities in the gill and hepatopancreas, exposure durations playing predominant roles. Since enzymes such as CAT and SOD are the first defense lines of the antioxidant systems, the most increases were observed in the activities of these enzymes. Despite this, there was no significant change in total protein levels of tissues (P>0.05). This study showed that that sublethal and low copper concentrations could have toxic effects for mussels, emphasizing oxidative stress of mussels.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 18 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.