In this study, two different techniques namely traditional and direct fermentation method were used to produce Maraş tarhana. Peptide profiles of tarhana samples were compared by RP-HPLC method, and investigated by Q-TOF LC/MS. Mass spectrometry data were analyzed in PEAKS Studio (version 8.5) software and the physiological activities of the peptides were investigated in BIOPEP database. According to MS data, 34 and 50 different peptides were determined in the traditional and direct fermentation tarhana hydrolyzates, respectively. Among them, a total of 8 ACE inhibitor peptides, 3 antioxidant peptides, 1 antibacterial peptide, 4 DPP-IV inhibitor peptides, 1 renin inhibitor peptide were found in the BIOPEP database. 19 different peptide were detected in the yogurt hydrolyzate. Two of them (VLPVPQK, EAMAPK) were also detected in tarhana hydrolyzates. Overall, 23 peptides were detected in wheat samples. One of which (LVVPPK) was also detected in the direct fermented tarhana hydrolyzate. However no common peptide was detected in yoghurt and wheat hydrolyzates. As a result of the literature review, it was found that peptide EAMAPK, which is not included in the BIOPEP database, has antioxidant activity and the peptide IIVTQTMK has the potential to show ACE inhibitory activity. In addition it has been concluded that LPAVFK, LPGLKF, LLSLGA, and LVVPPK peptides sustained the potential to show antimicrobial activity considering the amino acid sequence and types.
Bioactive peptides Functional peptides Maras tarhana Enzymatic degradation In-silico degradation
2017 / 7-162 YLS
Bu çalışmada geleneksel yöntem ve direkt fermantasyon yöntemi olmak üzere iki farklı teknikle üretilen Maraş tarhanaları ve tarhanaların ana bileşenlerinin (yoğurt ve dövme) pepsin-tripsin hidrolizatlarında bulunan 3kDa altındaki kısa zincirli “biyoaktif peptitler” araştırılmıştır. Q-TOF LC/MS cihazından alınan MS verileri PEAKS Studio (versiyon 8.5) programında değerlendirilmiş ve tespit edilen peptitlerin BIOPEP veri setinde fizyolojik aktiviteleri araştırılmıştır. RP-HPLC’de tarhana örneklerinin peptit profilleri kıyaslanmıştır. Geleneksel tarhana hidrolizatlarında 3 kDa altında 34 tane, direkt fermente tarhana hidrolizatlarında ise 50 tane peptit tespit edilmiştir. Bunların 8 tanesi ACE inhibitör peptit, 3 tanesi antioksidan peptit, 1 tanesi antibakteriyal peptit, 4 tanesi DPP IV inhibitör peptit ve 1 tanesi renin inhibitör peptit olarak BIOPEP veri setinde tanımlıdır. Yoğurt hidrolizatlarında tespit edilen 19 peptit zincirinden iki tanesi (VLPVPQK, EAMAPK) tarhana örnekleri ile ortaktır. Dövme hidrolizatında 23 adet peptit tespit edilmiştir. Bunların içinden LVVPPK peptiti direkt fermente tarhana hidrolizatında da tespit edilmiştir. Yoğurt ve dövme hidrolizatlarında ortak peptit bulunmamıştır. BIOPEP veri setinde yer almayan EAMAPK peptitinin antioksidan, IIVTQTMK peptitinin ACE inhibitör ve LPAVFK, LPGLKF, LLSLGA, LVVPPK peptitlerinin amino asit dizilimi ve türleri göz önüne alındığında antimikrobiyal aktivite taşıma kapasiteleri olduğu değerlendirilmiştir.
Biyoaktif peptitler Fonksiyonel peptitler Maraş tarhanası Enzimatik parçalanma In-silico parçalanma
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2017 / 7-162 YLS
Bu çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmiştir (Proje Numarası: 2017 / 7-162 YLS).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2017 / 7-162 YLS |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 27 Şubat 2021 |
Kabul Tarihi | 17 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.