C. cyminum (cumin) and M. communis (myrtle) comprise many biologically active molecules. In this study, cumin seed and myrtle leaves were mixed then hydrodistilled and analyzed by GC-MS. The main components of the essential oil were cuminal (50.71%), 1,8 cineole (8.30%), O-cymene (7.88%), β-pinene (7.62%), α-pinene (7.16%), γ-terpinene (6.09%) and α-terpinolene (2.19%). The antifungal activity of the essential oil against C. albicans, C. parapsilosis and C. tropicalis was investigated using spectrophotometric broth microdilution, colorimetric broth microdilution, and agar well diffusion tests. Antimicrobial mechanism of the EO was researched by TTC-dehydrogenase relative activity, protein and DNA leakage analysis. While the MIC values of the oil were 3.29 mg mL-1 for C. albicans, 3.57 mg mL-1 for C. parapsilosis and 3.65 mg mL-1 for C. tropicalis, the 50% cytotoxic concentration values were between 0.17 mg mL-1 and 2.61 mg mL-1 for Candida species. The inhibition values against yeasts in dark and light conditions were found as 42.1 mm on C. parapsilosis and 39 mm on C. tropicalis exposed dark and light, respectively. The inhibition zones of oil in water, glucose, glycerol and salt environment. As a result, the highest IZ was found as 26.6 mm on C. albicans and 26 mm on C. tropicalis in the presence of a 3% glycerol environment. The DNA and protein levels were increased when yeast was exposed to the EO. As a result, the oil of mixed C. cyminum and M. communis preserved its antimicrobial stability in different environmental conditions and should contribute to new antifungal research.
Thanks to Mersin University Advanced Technology Education Research and Application Center for GC-MS analysis.
C. cyminum (kimyon) ve M. communis (murt) pek çok aktif bileşeni olan özellikle antimikrobiyal, antioksidan ve antidiyabetik özellikleriyle bilinmektedirler. Bu çalışmada, ilk kez olarak, kimyon tohumları ve murt bitkisinin yaprakları birlikte su distilasyonuna tab tutulmuş ve elde edilen uçucu yağın bileşenleri GC-MS cihazıyla belirlenmiştir. Uçucu yağın temel bileşenleri cuminal (%50.71), 1,8 sineol (%8.30), osimen (%7.88), β-pinen (%7.62), α-pinen (%7.16), γ-terpinen (6.09%) ve α-terpinolen (%2.19) olarak belirlenmiştir. Antifungal aktiviteyi belirlemek amacıyla uçucu yağın C. albicans, C. parapsilosis and C. tropicalis mantarlarına karşı Spektrofotometrik Broth Mikrodilüsyon, Kolorimetrik Broth Mikrodilüsyon ve Agar Well Difğzyon metodlarıyla etkileri belirlenmiştir. Uçucu yağın animikrobiyal etkisini belirlemek amacıyla TTC-dehidrogenaz aktivite, protein kaçağı ve DNA aktiviteleri incelenmiştir. Yağlarin MIC değerleri C. albicans için 3.29 mg mL-1, C. parapsilosis için 3.57 mg mL-1 ve C. tropicalis için 3.65 mg mL-1, CC50 (%50 sitotoksisite konsantrasyonu) değerleri ise çalışılan kandidalar için 0.17 mg mL-1 ve 2.61 mg mL-1 olarak belirlenmiştir. Yağların mayalara karşı karanlık ve ışık (standart LED ışık) koşullarında etkilerinin de belirlendiği çalışmada en yüksek inhibisyon 42.1 mm ile C. parapsilosis ve 39 mm ile C. tropicalis’de sırasıyla karanlık ve ışıkta bulunmuştur. Çalışmada ayrıca yağların su, glikoz, gliserol ve tuz koşullarında inhibisyon bölgeleri (IZ) 26.6 mm ile C. albicans ve 26 mm ile C. tropicalis’de %3 gliserol koşullarında bulunmuştur. Mayaların DNA ve protein seviyelerinde yağa maruz kalma durumlarına göre artış tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kimyon ve murt birlikte distile uçucu yağının antimikrobiyal stabilite gösterdiği ileri çalışmalar yapılması gerektiği tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji , Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 1 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: Ek Sayı 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.