Çalışmada, kiraz meyvelerine depolama öncesinde uygulanan BTH’nın depolama sürecindeki kalite değişimi ile toplam fenol, antosiyanin ve antioksidan kapasitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada, BTH’nın iki farklı dozu (100 ve 200 ppm) uygulanmış ve 200 ppm daha etkili olacak şekilde her iki dozun da depolama sürecinde oluşan ağırlık kaybını azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir. Yirmi bir günlük depolama sonunda, 200 ppm BTH’nın asit içeriğinde önemli bir artışa SÇKM içerinde ise azalmaya neden olduğu belirlenmiştir. Depolamanın yedinci gününde yapılan ölçümlerde kontrol meyvelerinin toplam fenol, antosiyanin içeriği ile antioksidan kapasitesinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Bu artış BTH uygulanan meyvelerde görülmemiştir. Bunun sonucunda, depolamanın yedinci gününde kontrol meyvelerinin toplam fenol, antosiyanin içerikleri ile antioksidan kapasiteleri BTH uygulanan meyvelerininkinden önemli derecede daha yüksek çıkmıştır. Depolamanın 14 ve 21. gününde belirlenen toplam fenol ve antosiyanin içeriği ile antioksidan kapasitesi açısından kontrol ve BTH uygulamaları arasında önemli bir farklılık ortaya çıkmamıştır.
Bu makale, Banu Çiçek ARI tarafından hazırlanan ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniverstesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde kabul edilen Yüksek Lisans Tezi’nden özetlenerek sunulmuştur. Yazarlar, bu çalışma süresince laboratuvar analizlerinde katkılarından dolayı Arş. Gör. Osman Nuri ÖCALAN'a teşekkür ederiz
In the study, the effects of BTH applied to cherry fruits before storage on changes of the quality, total phenolic, anthocyanin and antioxidant capacity during the storage process were investigated. In the study, two different doses of BTH (100 and 200 ppm) were applied and it was determined that both doses were effective in reducing weight loss during storage, with 200 ppm being more effective. At the end of 21 days of storage, it was determined that 200 ppm BTH significantly increased acid content and decreased total soluble solid content. On the 7th day of storage, a significant increase was observed in total phenol, anthocyanin content and antioxidant capacity of control fruits. This increase was not observed in fruits treated with BTH. As a result of this increase, the total phenol, anthocyanin contents and antioxidant capacities of control fruits on the seventh day of storage were significantly higher than those of BTH-treated fruits. There were no significant differences between control and BTH applications in terms of total phenol and anthocyanin content and antioxidant capacity determined on the 14th and 21st days of storage.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2021 |
Kabul Tarihi | 5 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: Ek Sayı 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.