The objective of this present study is to signify biochemical features of three reared trouts (brook trout, rainbow trout, Black Sea trout) that are economically consequential and reared fish species in the Eastern Black Sea region. The rainbow trout has been reared successfully for a long period of time. However, brook trout and the Black Sea trout have been two new species to be reared in the region with a high potential contribution to the economy. Therefore, there is a strong need to determine and report the differences between the fish (especially the two new species), levels of carbohydrates, energy, carotenes (Vitamin A), fatty acid, and proximate composition (protein, lipid, moisture, and ash). In addition, the lipid indices [Atherogenic Index (AI), Thrombogenic Index (TI), and polyene index (PI)] were also measured and reported for the trouts. Moreover, the color of the fillets of the fish was also measured. The results of this present study show that the average levels of moisture and protein varied while the average levels of lipid and ash were close to each other. The highest levels of carbohydrates, energy, and carotenes were determined in the muscle of brook trout in this study. The highest meat yield was also obtained from brook trout followed by Black Sea trout and rainbow trout. A total of 19 fatty acids were determined for Black Sea trout and brook trout and 17 fatty acids for rainbow trout in the present study. The omega-3 levels of the all trout used for the present study were roughly twice as much as that of the omega-6, except for rainbow trout.
Proximate composition Trout Carotene (Vitamin A) Fillet color Fatty acid Besin bileşenleri Karoten (A vitamini) Fileto rengi
Bu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ekonomik olarak önemli ve yetiştirilen üç alabalık (kaynak alabalığı, gökkuşağı alabalığı ve Karadeniz alabalığı) türünün bazı biyokimyasal özelliklerini belirlemektir. Gökkuşağı alabalığı uzun süredir başarıyla yetiştirilmektedir. Ancak kaynak alabalığı ve Karadeniz alabalığı bölgede yetiştirilmeye başlanan ve ekonomiye katkısı yüksek iki yeni tür olmuştur. Bu nedenle, balıklar (özellikle iki yeni tür) arasındaki karbonhidrat, enerji, karoten (A Vitamini) ve yağ asidi ve besin bileşenleri (protein, lipit, nem ve kül) seviyelerindeki farklılıkları belirlemeye ve raporlamaya güçlü bir ihtiyaç vardır. Ayrıca, balıkların lipit indeksleri [Aterojenik Indeks (AI), Trombojenik Indeks (TI) ve polien indeksi (PI)] de hesaplanmıştır. Ek olarak, bu çalışmada balıkların fileto renkleri de ölçülmüştür. Balıklarda ortalama nem ve protein seviyeleri farklılık gösterirken, lipit ve kül seviyeleri birbirine yakın bulunmuştur. Bu çalışmada en yüksek karbonhidrat, enerji ve karoten seviyeleri kaynak alabalığında belirlenmiştir. En yüksek et verimi yine kaynak alabalığından elde edilmiştir, bunu Karadeniz alası ve gökkuşağı alabalığı izlemiştir. Çalışma için Karadeniz alası ve kaynak alabalığında toplam 19 yağ asidi ve gökkuşağı alabalığı için 17 yağ asidi belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan tüm alabalıkların yaklaşık omega-3 seviyelerinin, gökkuşağı alabalığı hariç, omega-6 seviyelerine oranları kabaca iki katı olduğu belirlenmiştir.
Besin bileşenleri Alabalık Karoten (A vitamini) Fileto rengi Yağ asitleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 18 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 10 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.