Bu araştırmada, Bozcaada Çavuşu ve mevcut tozlayıcı çeşitleri [‘Kuntra’ (‘Karasakız’) ve ‘Vasilâki’] ile bazı muhtemel tozlayıcı çeşitlerin (‘Alphonse Lavallée’, ‘Amasya Beyazı’, ‘Atasarısı’, ‘Italia’, ‘Müşküle’, ‘Trakya İlkeren’, ‘Yalova Çekirdeksizi’ ve ‘Yalova İncisi’) polen canlılık ve çimlenme oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Üzüm çeşitlerinin polen canlılık testi %1’lik TTC ile belirlenirken, polen çimlenme testi Agar‒petri yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. İki yıllık araştırma bulgularına göre; bütün üzüm çeşitleri arasında en yüksek canlı polen oranları sırasıyla ‘Yalova Çekirdeksizi’ (%41.30) ve ‘Yalova İncisi’ (%37.6), en yüksek yarı canlı polen oranları ‘Yalova İncisi’ (%53.33), ‘Yalova Çekirdeksizi’ (%42.93) ve ‘Kuntra’ (%42.08) üzüm çeşitlerinden elde edilmiştir. Bütün üzüm çeşitleri arasında en yüksek polen çimlenme oranları sırasıyla ‘Trakya İlkeren’ (%16.19), ‘Kuntra’ (%14.69) ve ‘Alphonse Lavallée’ (13.08), en düşük polen çimlenme oranı ise ‘Bozcaada Çavuşu’ (%0.00) üzüm çeşidinden alınmıştır. Bu araştırmada, mevcut tozlayıcılar olan ‘Kuntra’ ve ‘Vasilâki’ üzüm çeşitlerinin yanısıra, ‘Italia’, ‘Müşküle’ ve ‘Atasarısı’ üzüm çeşitlerinin de, ümitvar sofralık tozlayıcı çeşitler olarak yapılacak olan keseleme denemelerine dâhil edilmelerinden olumlu sonuçlar alınabileceği belirlenmiştir.
Bozcaada Çavuşu Kuntra Vasilâki Polen Canlılığı Polen çimlenmesi
In this research, it was aimed to determine the pollen viability and pollen germination rates of Bozcaada Cavusu and current pollinator varieties [‘Kuntra’ (‘Karasakız’) and ‘Vasilâki’] with some probable pollinator varieties (‘Alphonse Lavallée’, ‘Amasya Beyazi’, ‘Atasarisi’, ‘Italia’, ‘Müsküle’, ‘Trakya İlkeren’, ‘Yalova Cekirdeksizi’ ve ‘Yalova Incisi’). While pollen viability test of grape varieties was determined with 1% TTC, pollen germination test was carried out by Agar‒petri method. According to the two‒year research findings, among all grape varieties, the highest viable pollen rates were determined in ‘Yalova Cekirdeksizi’ (41.30%) and ‘Yalova Incisi’ (37.16%) grape varieties, respectively. The highest semi‒viable pollen rates were obtained from ‘Yalova Incisi’ (53.33%), ‘Yalova Cekirdeksizi’ (42.93%) ve ‘Kuntra’ (42.08%) grape varieties, respectively. Among all grape varieties, the highest pollen germination rates were determined in ‘Trakya Ilkeren’ (16.19%), ‘Kuntra’ (14.69%) and ‘Alphonse Lavallée’ (13.08%) grape varieties, respectively; the lowest pollen germination rate was obtained from in ‘Bozcaada Cavusu’ (0.00%) grape variety. In this research, in addition to ‘Kuntra’ and ‘Vasilâki’ which are current pollinator, it was thought that ‘Italia’, ‘Müsküle’ and ‘Atasarisi’ grape varieties can be as a promising table pollinator varieties and they included in the cross pollination studies to be carried out from now on.
Bozcaada Cavusu Kuntra Vasilâki Pollen viability Pollen germination
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ağustos 2021 |
Kabul Tarihi | 21 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.