Bu çalışma, yulaf (Avena sativa L.) çeşitlerinin (Kahraman ve Kırklar) farklı hasat dönemleri (çiçeklenme öncesi, ciçeklenme, süt olum, hamur olum) silajlarının yem değeri ve kuru maddenin (DM) rumende parçalanabilirlik özelliklerine olan etkilerini araştırmak amacıyla yürütüldü. Tarla ve sindirilebilirlik denemeleri, 2016-2017 vejetasyon döneminde tesadüf bloklarında, 2x4 faktöryel deneme düzeninde yürütüldü. Silajların rumende sindirilebilirliği için üç baş, rumen kanüllü, ortalama 50±3 kg canlı ağırlığında ve 3 yaşında Karayaka koçlar kullanıldı. Deneme sonucunda Kahraman çeşidinin ham protein (CP) içeriğinin Kırklar çeşidine göre daha yüksek olduğu ve çeşitlerin CP içeriğinin çiçeklenme öncesi dönemden yumuşak hamur dönemine doğru azaldığı görüldü. Ayrıca yetiştirme döneminin ilerlemesi ile çeşitlerin nötral deterjan lif (NDF) içeriği arttı. Ayrıca Kırklar çeşidinin net enerji laktasyon (NEL) seviyesi Kahraman çeşidine göre daha yüksekti. Ancak, büyüme periyodunun ilerlemesi ile çeşitlerin NEL seviyeleri azaldı. Kahraman çeşidinin kuru madde ve ham proteinin suda çözünürlüğü, Kırklar çeşidinden daha yüksekti. Ayrıca, etkin kuru madde parçalanabilirliği (EKMP), her iki çeşitte de büyüme periyodu ile azaldı. Kahraman çeşidinin etkin ham protein parçalanabilirliği (EHPP) oranının Kırklar çeşidine göre daha yüksek olduğu ve yetiştirme döneminin ilerlemesiyle çeşitlerin EHPP oranının düştüğü görüldü. Sonuç olarak, Kahraman çeşidinin, rumende etkin KM ve HP sindirilebilirliklerinin daha yüksek olduğu, ayrıca, daha yüksek nispi yem değerine sahip olması nedeniyle Kırklar çeşidine göre daha fazla tercih edilebilir.
Kimyasal kompozisyon Parçalanabilirlik özellikleri Hasat dönemi Besleme değeri Yulaf silajı
This study was carried out to investigate the effects of feed value and dry matter (DM) on rumen degradability properties of silages of oat (Avena sativa L.) cultivars (Kahraman and Kırklar) at different harvest stages (pre-flowering, flowering, milk, soft dough). Field and digestibility trials were carried out in randomized blocks, in a 2x4 factorial trial design during the 2016-2017 vegetation period. For the rumen digestibility of silages, three heads of Karayaka rams with rumen cannulated, average 50±3 kg body weight and 3 years old were used. As a result of the experiment, It was observed that the crude protein (CP) level of Kahraman cultivar was higher than that of Kırklar cultivar, and the CP content of cultivars decreased from the pre-flowering period to the soft dough period. In addition, with the progress of the growing period, the neutral detergent fiber (NDF) content of the varieties increased. Also, the net energy lactation (NEL) level of Kırklar cultivar was higher than Kahraman cultivar. However, the NEL levels of the cultivars decreased with the progression of the growing period. The water solubility of DM and CP of Kahraman cultivar was higher than that of Kırklar cultivar. In addition, effective dry matter degradability (EDMD) decreased with growth period in both cultivars. It was observed that the effective crude protein degradability (ECPD) rate of Kahraman cultivar was higher than that of Kırklar cultivar and ECPD rate of cultivars decreased with the progress of the growing period. As a result, Kahraman cultivar may be preferred more than Kırklar cultivar, since it has higher EDMD and ECPD in the rumen and also has higher RFV value.
Chemical composition Degradation characteristic Harvest stage Nutritive value Oat silage
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 18 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.