Fındık (Corylus avellana L.), ekonomik değeri yüksek, küresel üretimi önemli olan bir üründür. Ancak fındık yaprakları ile ilgili çalışmalar bugüne kadar sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada, Giresun’un iki ayrı bölgesinden toplanan üç çeşit (Yağlı (Tombul), Sivri ve Ham) fındık ağacı yaprağı infüzyon yöntemi ile ekstrakte edilmiştir. Analiz öncesinde ekstraktların glove box içerisinde buharlaştırılması ve örneklerin hazırlanması bu çalışmanın en kritik noktalarından birisidir. Ekstraktlarda fenolik bileşiklerin miktarları, toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Fenolik bileşiklerin tayini Sıvı Kromatografi – Kütle Spektroskometri (LC-MS/MS) ile ve toplam fenolik miktarı ise Folin-Ciocâlteu yöntemi ile belirlenmiştir. Antioksidan aktivite, 2,2-azino-bis(3etilbenzo-tiazolin-6-sülfonik asit (ABTS•+), 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH•) radikal giderme aktiviteleri ve demir (III) indirgeme / antioksidan güç (FRAP) yöntemleri ile test edilmiştir. Espiye Merkez’den toplanan tombul fındık ağacı yaprağı (TFE) ekstraktı en yüksek ABTS•+ radikal giderme (SC50: 0.00023±3.9E-06 mg mL-1) ve FRAP (882.75±8.24 µM TEAC (Trolox Eşdeğer Antioksidan Kapasitesi) antioksidan aktivitesi sergiledi. Ayrıca, Espiye Merkez’den toplanan ham fındık ağacı yaprağı (HFE) (SC50: 0.00033±1.3E-06 mg mL-1) ve tombul fındık ağacı yaprağı (TFE) (SC50: 0.00034±1.7E-06 mg mL-1) ekstraktları hemen hemen aynı DPPH• giderme aktivitesi sergiledi. TFE ekstraktı en yüksek toplam fenolik içeriğe (163.33±4.36 GAE (Gallik Asit Eşdeğeri) µg mL-1 ve 228.67±6.11 KE (Kateşin Eşdeğeri) µg mL-1) sahipti. Analizlenen yapraklarda gallik asit, kateşin, epikateşin, taksifolin, elajik asit, kuersetin ve kafeik asit tespit edilmiştir. Giresun’dan toplanan tombul fındık yapraklarında (TFG) ve sivri fındık yapraklarında (SFY) kateşin miktarları sırasıyla 192.05±1.74 ve 367.63±2.6 µg g-1 olarak bulunmuştur.
Fındık yaprağı Antioksidan aktivite Fenolik bileşikler Toplam fenolik içerik Corylus avellana
Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu
FEN-BAP-A-140316-69
Bu çalışmayı FEN-BAP-A-140316-69 proje numarası ile destekleyen Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonuna, Glove Box kullanımındaki yardımlarından dolayı Dr. Ahmet KARAÇELİK ve Prof. Dr. Saim TOPÇU’ya teşekkür ederiz.
Hazelnut (Corylus avellana L.) is an essential product with high economic value in global production. However, studies on hazelnut leaves have been limited so far. In this study, three types of (Yağlı (Tombul), Sivri and Haz) hazelnut tree leaves collected from two regions of Giresun were extracted with infusion method. Evaporation of the extracts and preparation of the samples in the glove box prior to analysis is one of the most critical points of this study. It was aimed to determine the amounts of phenolic compounds, the total amount of phenolic content and antioxidant activities in the extracts. The determination of phenolic compounds was determined by Liquid Chromatography-Mass Spectrometry (LC-MS/MS), and total phenolic content was determined by Folin-Ciocâlteu method. Antioxidant activity, 2,2-azino-bis(3ethylbenzo-thiazoline-6-sulfonic acid (ABTS•+), 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil (DPPH•) radical scavenging activities and iron (III) reduction/antioxidant power) tested with FRAP methods. The chubby hazelnut tree leaves (TFE) extract collected from Espiye Merkez has the highest ABTS•+ radical scavenging (SC50: 0.00023±3.9E-06 mg mL-1) and FRAP (882.75±8.24 µM TEAC) (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) exhibited antioxidant activity. In addition, raw hazelnut tree leaves (HFE) (SC50: 0.00033±1.3E-06 mg mL-1) and chubby hazelnut tree leaves (TFE) (SC50: 0.00034±1.7E-06 mg mL-1) collected from Espiye Merkez extracts exhibited almost the same DPPH• scavenging activity. TFE extract had the highest total phenolic content (163.33±4.36 GAE (Gallic Acid Equivalent) µg mL-1 and 228.67±6.11 CE (Catechin Equivalent) µg mL-1). Gallic acid, catechin, epicatechin, taxifolin, ellagic acid, quercetin and caffeic acid were detected in the analyzed leaves. The catechin amounts were 192.05±1.74 and 367.63±2.6 µg g-1 in the chubby (TFG) and pointed hazelnut leaves (SFY), respectively.
Hazelnut Leaf Antioxidant activity Phenolic compounds Total phenolic content Corylus avellana
FEN-BAP-A-140316-69
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FEN-BAP-A-140316-69 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2022 |
Kabul Tarihi | 22 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.