Bu çalışmada, Akdeniz Bölgesi'nde ana ürün olarak yetiştirilen yerfıstığı çeşitlerinin (Arachis hypogea L.) bazı agronomik ve kalite özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 2 yıl (2018 ve 2019) süreyle yürütülmüştür. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesi için temel bileşen analizi (TBA) kullanılmıştır. Runner (Georgia Green), Spanish (Florispan) ve Virginia pazar tiplerine (Sultan, Brantley, BATEM-Cihangir, BATEM-5025, Arıoğlu-2003, Halisbey, NC-7, Flower-22, Wilson, NC-V-11, Com, Osmaniye-2005, Gazipaşa) ait yerfıstığı çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Yapılan TBA sonucunda, iki yıllık ortalamalara göre PC1, PC2 ve PC3 bileşenleri toplam varyasyonun yaklaşık %80'ini açıklamıştır. Sonuç olarak, Georgia Green çeşidi hem iç oranı (%73.96) hem de meyve verimiyle (497.24 kg da-1) ön plana çıkarken, birinci kalite meyve sayısı oranı (%80.28) ve protein içeriği (%28.76) açısından ise Arıoğlu-2003 çeşidi ön plana çıkmıştır.
The aim of this study was to compare of agronomic and quality parameters of peanut varieties (Arachis hypogea L.) grown as main crop in Mediterranean Region of Türkiye. Principal component analysis (PCA) was used for evaluating the results of varieties. Field experiments were conducted over during the main crop seasons of the years 2018 and 2019. The experiment was designed as randomized complete block design (RCBD) with three replications. Runner (Georgia Green), Spanish (Florispan) and Virginia market types (Sultan, Brantley, BATEM-Cihangir, BATEM-5025, Arioglu-2003, Halisbey, NC-7, Flower-22, Wilson, NC-V-11, Com, Osmaniye-2005, Gazipasa) peanut varieties were used as plant materials. According to PCA two-year average, PC1, PC2 and PC3 explained about 80% in joined years. Georgia Green could be recommended to achieve high efficiency shelling percentage (73.96%) and pod yield (497.24 kg da-1), and Arioglu-2003 could be the optimum selection on the first quality pod ratio (80.28%) and protein content (28.76%).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 3 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 22 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.