In carnation, vase life is shortened due to ethylene and water stress, resulting in petal curling, browning, and wilting symptoms. Preservative solutions are used to prolong the vase life of cut flowers in the world, and natural substances with antimicrobial properties have been preferred as preservatives in recent years. It is thought that benefiting from the antimicrobial properties of plant wastes will be beneficial for both the cut flower industry and waste management because they are natural. This research was carried out to determine the effect of grape marc extract (GME) on the vase life of cut carnation. D. caryophyllus cv. 'Baltico' was used as a plant material. The plants were placed in vases containing two different concentrations of GME (100 µL L-1, 200 µL L-1). The vase life, relative fresh weight (RFW), daily solution uptake (DSU), lipid peroxidation, proline content, and antioxidant enzyme activities were measured during and at the end of the experiment. In the study, it was determined that GME was effective on the vase life of cut carnation flowers and GME at 200 µL L-1 concentration (22.67 days) extended the vase life by 6.50 days and 40.2% compared to the control (16.17 days), (distilled water). At the same time, GME was found to be effective on the post-harvest stress mechanisms of cut carnation flowers. GME improved vase life by increasing both DSU, and antioxidant enzyme activities, and reducing RFW loss. It also reduced the accumulation of MDA and proline.
Dianthus caryophyllus Cut flower Postharvest physiology Enzyme activity Proline content
TUBİTAK
115O857
This study was supported with the number 115O857 within the scope of Presidency of the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) Research Support Programs (ARDEB) 1002.
Karanfillerde taç yapraklarda içe kıvrılma, kahverengileşme ve solma semptomları ile sonuçlanan yaşlanma ve su stresi nedeniyle vazo ömrü kısalmaktadır. Dünyada kesme çiçeklerde vazo ömrünü uzatmak amacıyla koruyucu solüsyonlar kullanılmakta ve son yıllarda koruyucu olarak antimikrobiyal özelliklere sahip doğal maddeler tercih edilmektedir. Doğal olmaları nedeniyle bitkisel atıkların antimikrobiyal özelliklerinden faydalanılmasının hem kesme çiçek sektörü hem de atık yönetimi açısından faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu araştırma, üzüm cibresi ekstraktının (GME) kesme karanfilin vazo ömrüne etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak D. caryophyllus türüne ait 'Baltico' çeşidi kullanılmıştır. Bitkiler, iki farklı konsantrasyonda GME (100 µL L-1, 200 µL L-1) içeren vazolara yerleştirilmiş ve bitkilerde deneme süresince ve deneme sonunda vazo ömrü, oransal taze ağırlık (RFW), günlük solüsyon alımı (DSU), lipid peroksidasyonu, prolin içeriği ve antioksidan enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Çalışmada, GME'nin çiçeklerin vazo ömrü üzerine etkili olduğu ve 200 µL L-1 konsantrasyonundaki GME'nin (22.67 gün) vazo ömrünü, kontrole (16.17 gün), (saf su) göre 6.50 gün ve %40.2 oranında uzattığı belirlenmiştir. Aynı zamanda kesme çiçeklerin hasat sonrası stres mekanizmaları üzerinde GME'nin etkili olduğu saptanmıştır. GME, DSU ile antioksidan enzim aktivitelerini artırarak ve RFW kaybını azaltarak vazo ömrünü iyileştirmiş; MDA ve prolin birikimini azaltmıştır.
Dianthus caryophyllus Kesme çiçek Hasat sonrası fizyoloji Enzim aktivitesi Prolin içeriği
115O857
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 115O857 |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 18 Temmuz 2022 |
Kabul Tarihi | 20 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.