Bu çalışma, Türkiye’nin Artvin ili Hatila Vadisi ve Macahel yöresinin farklı çözücülerle hazırlanan arı ürünlerinin ekstraktlarını fenolik içerik ve antioksidan aktivite yönünden belirlemektedir. Bu amaçla arı sütü ve balın su ve etanol ekstraktları; polen ve propolisin su, etanol, %70 etanol, propilen glikol ve %70 propilen glikol ekstraktları, toplam polifenol ve flavonoid içerik ve demir indirgeyici güç açısından analiz edilmiştir. Analiz sonuçları Macahel balı ve propolisinin Hatila balı ve propolisine göre daha yüksek fenolik içeriğe ve antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Karışımları da hazırlanan her iki yörenin propolisi polifenol ve flavonoid içerik ve demir indirgeyici güç bakımından Macahel propolisi > Hatila + Macahel propolisi > Hatila propolisi olarak belirlenmiştir. %70 etanol ve %70 propilen glikollü propolis örnekleri daha yüksek çözünürlüğe sahip olmakla birlikte en düşük çözünürlük suda olmuştur. Bu farklılıklar, arı ürünlerinin toplandığı bölgenin coğrafi konumu, botanik çeşitliliği ve ekstraksiyon için kullanılan çözücüye bağlı olarak değişmektedir.
2021.M90.02.03
This study determines the extracts of bee products prepared with different solvents in terms of phenolic content and antioxidant activity of the Hatila Valley and Macahel region of Artvin, Turkey. For this purpose, water and ethanol extracts of royal jelly and honey; water, ethanol, 70% ethanol, propylene glycol, and 70% propylene glycol extracts of pollen and propolis have been analyzed by total polyphenol and flavonoid content and ferric-reducing power. The results of the analysis indicated that Macahel honey and propolis had higher phenolic content and antioxidant activity than Hatila honey and propolis. The propolis of both regions, whose mixtures were prepared, was determined as Macahel propolis > Hatila + Macahel propolis > Hatila propolis in terms of polyphenol and flavonoid content and ferric reducing power. Although propolis samples with 70% ethanol and 70% propylene glycol had higher solubility, the lowest solubility was in water. These differences vary depending on the geographical location, botanical variations of the region where the bee products are collected, and the solvent used for the extraction.
Artvin Coruh University
2021.M90.02.03
This study was supported by Artvin Coruh University Scientific Research Projects Coordinators (AÇÜ BAP), Türkiye under Grant No. 2021.M90.02.03. The author would like to thank MACAHEL Beekeeping Tourism Transport and Trade Inc., which helped in the supply of bee product samples, and Artvin Çoruh University Science-Technology Application and Research Center and Artvin Çoruh University Medicinal-Aromatic Plants Application and Research Center for laboratory use.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Özellikleri, Beslenme ve Diyetetik (Diğer), Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2021.M90.02.03 |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 24 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.