In this study, the responses of OH×F 333 and OH×F 97 pear clonal rootstocks to salt stress were investigated. For this purpose, in vitro, plants of OH×F 333 and OH×F 97 pear clonal rootstocks were cultured in ½ MS medium containing different concentrations of salt (0, 50, 100, 150, and 200 mM NaCl). To adapt the plants to salt stress, the doses of NaCl added to the medium were gradually increased at weekly intervals. In the experiment, in parallel with the increasing salt stress, the regeneration rate and shoot number values decreased, while the degree of damage increased significantly. It was determined that most of the shoots died in the application of 200 mM NaCl. When the effects of different salt concentrations on biochemical parameters were examined, it was determined that total phenolics, total flavonoids, proline, and soluble protein contents decreased, while lipid peroxidation increased in parallel with salt concentrations. However, it was determined that there was an increase in the total phenolic and flavonoid contents in 150 mM NaCl application.
Araştırma etik kurul
2021-YL1-0123
Bu çalışmada OH×F 333 ve OH×F 97 armut klon anaçlarının tuz stresine gösterdiği tepkiler araştırılmıştır. Bu amaçla OH×F 333 ve OH×F 97 armut klon anaçlarının in vitro bitkileri kademeli olarak artırılan farklı konsantrasyonlarda tuz (0, 50, 100, 150 ve 200 mM NaCl) içeren ½ MS ortamında kültüre alınmıştır. Denemede in vitro koşullarda tuz konsantrasyonları arttıkça, rejenerasyon oranı ve sürgün sayısı değerleri azalmış, zararlanma derecesi ise önemli derecede artmıştır. 200 mM NaCl uygulamasında çoğu sürgünün canlılıklarını yitirdikleri tespit edilmiştir. Farklı tuz konsantrasyonlarının biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisi incelendiğinde toplam fenolik madde, toplam flavonoid madde, prolin ve çözünebilir protein içeriklerinin azaldığı, lipid peroksidasyon içeriğinin ise tuz konsantrasyonlarına paralel şekilde arttığı belirlenmiştir. Ancak toplam fenolik ve flavonoid madde içeriklerinde 150 mM NaCl uygulamasında tekrar bir yükselişin olduğu tespit edilmiştir.
Armut Prolin Tuz stresi Toplam fenolik madde Toplam flavonoid madde
Araştırma etik kurul onayı gerektirmemektedir.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi
2021-YL1-0123
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2021-YL1-0123 |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.