Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Tank Milk Composition, Physicochemical Properties, and Nutrition Level by Fat/Protein Ratio in Brown Swiss Breed Cattle

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: 5, 1226 - 1235
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1387073

Öz

This study was carried out to investigate the composition, physicochemical properties and fat/protein ratio of milk of Brown cattle in terms of some nutritional diseases. For this purpose, tank milk of 170 farms raising Brown breed cattle in Merkez, Karakoyunlu, Aralık and Tuzluca districts of Igdir province were examined. Statistical differences were found in solid matter (p<0.01), freezing point (p<0.01), protein (p<0.05), and pH (p<0.05) values among the milk compositions examined on a district and season basis. By examining the fat/protein ratio for animal nutrition levels, it was determined that the herds were exposed to 25.7% to Acidosis, 62.4% to Normal, and 11.9% to Ketosis. Based on the fat/protein ratio of the milk, 1/3 of the cows are exposed to Acidosis+Ketosis according to the district and season, which can be attributed to the imbalance of the ration content. This situation also becomes important in feed change. For this reason, the fat/protein ratio should be checked when the cows are grazed on pasture after the dry feeding period or when transitioning from the pasture period to the dry feeding period. Monitoring the milk fat/protein ratio of cows in milk producing enterprises over time is informative for ketosis and acidosis diseases and it is recommended to measure it over time for animals.

Proje Numarası

2012-FBE-B14

Kaynakça

  • Aishwarya, M. N. L., & Badrud Duza, M. (2017). A Review on Adulteration of Milk. Indo-American Journal of Pharmaceutical Research, 7(08), 630-637. https://doi.org/10.25258/IAJPR.7.8.10
  • Akın, M. S, Yapık, Ö., & Akın M. B. (2016). Adıyaman ilinde süt üretim çiftliklerinden ve toplayıcılardan sağlanan sütlerin bazı özellikleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(4), 253‐265.
  • Anonim, (2011). Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanilan Hayvanlarin Refah ve Korunmasina Dair Yönetmelik. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111213-4.htm. (Erişim tarihi: 15.12.2022).
  • Anonim, (2017). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Çiğ sütün arzına dair tebliğ (tebliğ no: 2017/20). Resmi Gazete. Retrieved from https://www.resmigazete. gov.tr/ eskiler/2017/04/20170427-2.htm (Alınma Tarihi: 15.02.2023).
  • Anonim, (2023). Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü istatistik verileri. Retrieved from https://www.mgm.gov.tr/ veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=H&m=IGDIR (Alınma Tarihi: 06.11.2023).
  • BOBS, (2018). Botswana Bureau of Standards. Raw cow's milk-Specification Final Draft Standard. Retrieved from https://bobstandards.bw/ (Alınma Tarihi: 22.02.2023).
  • Çağlayan, A., & Şehu, A. (2016). Süt ineklerinde 2-Hydroxy-4-(methylthio) butanoik asit izopropil esteri'nin süt verimi ve kompozisyonu üzerine etkileri. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 63, 311-315.
  • Çetiner, Ş. (2017). Süt Teknolojisi 1. ADU Çine Meslek Yüksekokulu. Aydın.
  • Dağ, B., & Zülkadir, U. (2024). Ankara Etimesgut’daki Kimi Süt Sığırı İşletmelerindeki İneklerin Süt Komponentleri ve Bunlara Etkili Faktörlerin Belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 27 (2), 478-488. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga. vi1295074
  • Demirci, M., Öksüz, Ö., Şimşek, O., Kurultay, Ş., Kıvanç, M., & Gündüz, H. H. (2010). Süt ve Süt Ürünlerinin Kalite Kontrolü. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2064, p.254.
  • Deniz, A. (2022). Bursa bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinde yem ve süt kalite özelliklerinin belirlenmesi (Tez no 752744). [Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Dobranić, V., Njari, B., Samardžija, M., Mioković, B., & Resanović, R. (2008). The influence of the season on the chemical composition and the somatic cell count of bulk tank cow’s milk. Veterinarski Arhiv, 78(3), 235-242.
  • Düz, M., Doğan, Y. N., Doğan, İ. (2021). İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısı ile Süt Amiloid A, Elektriksel İletkenlik ve pH Arasındaki İlişkiler. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 24 (2): 457-463. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi. 748069
  • Eastridge, M. L. (2012). Variation in Milk Fat of Fresh Cows. Tri-State Dairy Nutrition Conference Proceedings, 59-65.
  • Eattsh, A. M., Fawzy, M. M., Ali, H. A., & El Araby, I. E. (2016). Some Performance Genes in Dairy Cattle about Milk Composition. Alexandria Journal for Veterinary Sciences, 51(1), 31–36. https://doi.org/ 10.5455/ajvs.236817
  • El-Tarabany, M. S., El-Tarabany, A. A., & Emara, S. S. (2018). Impact of crossbreeding Holstein and Brown Swiss cows on milk yield, composition, and fatty acid profiles in subtropics. Trop Anim Health Prod., 50, 845–850. https://doi.org/10.1007/s11250-017-1506-2
  • Ergül, Ş., Ergül, A., & Göncü, S. (2019). Süt siğirlarinda besleme stratejilerinin süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine etkileri. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 2(2), 145-165.
  • FAO, (2024). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Gateway to dairy production and products. Retrieved from https://www.fao.org/dairy-production-products/products/milk-composition/en/ (Alınma Tarihi: 16.02.2024).
  • Foroutan, A., Guo, A. C., Vazquez-Fresno, R., Lipfert, M., Zhang, L., Zheng, J., & Wishart, D. S. (2019). Chemical composition of commercial cow’s milk. Journal of agricultural and food chemistry, 67(17), 4897-4914. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b01516
  • Franzoi, M., Manuelian, C. L., Penasa, M., & De Marchi, M. (2020). Effects of somatic cell score on milk yield and mid-infrared predicted composition and technological traits of Brown Swiss, Holstein Friesian, and Simmental cattle breeds. Journal of Dairy Science, 103(1), 791-804.
  • Givens, D. I. (2020). MILK Symposium review: The importance of milk and dairy foods in the diets of infants, adolescents, pregnant women, adults, and the elderly. Journal of Dairy Science, 103(11), 9681-9699. https://doi.org/10.3168/jds.2020-18296
  • ICAR, (2019). The Global Standard for Livestock Data. Guidelines. Retrieved from https://www.icar.org/ index.php/icar-recording-guidelines/ (Alınma Tarihi: 21.02.2023).
  • IDFA. (2023). International Dairy Foods Association. Definitions. Retrieved from https://www.idfa.org/ definition (Alınma tarihi 21.02.2023).
  • Kaygısız, A., & Şahin, O. (2023). Bazı sütçü sığır ırklarında somatik hücre sayısı (SHS) ve süt üre nitrojen (MUN) seviyesinin süt verimi ve bileşimine etkileri. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28 (2), 290-307. https://doi.org/ 10.37908/mkutbd.1220523
  • Kurt, M., & Kaygısız, A. (2024). Siyah Alaca, Kırmızı Alaca ve Simental sığır sütlerinde somatik hücre sayısı ile süt amiloid A, elektriksel iletkenlik ve pH arasındaki ilişkiler. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29 (1), 120-132. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1340860
  • Macciotta, N. P. P., Cecchinato, A., Mele, M., & Bittante, G. (2012). Use of multivariate factor analysis to define new indicator variables for milk composition and coagulation properties in Brown Swiss cows. Journal of Dairy Science, 95(12), 7346-7354. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2012-5546
  • Mehta, B. M. (2015). Chemical composition of milk and milk products. In Handbook of food chemistry. Springer, Berlin, Heidelberg, pp. 511-553.
  • Moore, D. S., Notz, W. I., & Fligner, M. A. (2013). The basic practice of statistics (6th ed.). New York, NY: W. H. Freeman and Company.
  • Murphy, J. J., & O'Mara, F. (1993). Nutritional manipulation of milk protein concentration and its impact on the dairy industry. Livestock Production Science, 35(1-2), 117-134.
  • Noro, G., González, F. H. D., Campos, R., & Dürr, J. W. (2006). Effects of environmental factors on milk yield and composition of dairy herds assisted by cooperatives in Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(3), 1129-1135.
  • Ozrenk, E., & Inci, S. S. (2008). The effect of seasonal variation on the composition of cow milk in Van province. Pakistan Journal of Nutrition, 7(1), 161-164. https://doi.org/10.3923/pjn.2008.161.164
  • Önoğlu, R. K., Çimen, M., Memkeze, S., Turan, Z., & Çalpucu, T. (2015). Mersin İli Tarsus İlçesinden Elde Edilen Sütlerin Protein/Yağ Oranının Türk Standartlarına Uygunluğu. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 7(27), 3136.
  • Özdemir, D., & Tahmas Kahyaoğlu, D. (2020). Identification of microbiological, physical, and chemical quality of milk from milk collection centers in Kastamonu Province. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 44(1), 118-130. https://doi.org/10.3906/vet-1908-86
  • Özlem, O., & Kul, E. (2020). Effects of some environmental factors on somatic cell count and milk chemical composition in cow bulk tank milk. Akademik Ziraat Dergisi, 9(1), 163-170. http://dx.doi.org/10.29278/azd.725884
  • Parlar, T. (2019). Toplam Rasyon Karışımı Kullanılan Bir Süt Sığırı İşletmesinin Besleme Açısından Değerlendirilmesi (Tez no 575788). [Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Parmar, P., Lopez-Villalobos, N., Tobin, J. T., Murphy, E., McDonagh, A., Crowley, S. V., ... & Shalloo, L. (2020). The effect of compositional changes due to seasonal variation on milk density and the determination of season-based density conversion factors for use in the dairy industry. Foods, 9(8), 1004. https://doi.org/10.3390/foods9081004
  • Pavel, E. R., & Gavan, C. (2011). Seasonal and milking-to-milking variations in cow milk fat, protein, and somatic cell counts. Notulae Scientia Biologicae, 3(2), 20-23. https://doi.org/10.15835/ nsb325715
  • Poonia, A., Jha, A., Sharma, R., Singh, H. B., Rai, A. K., & Sharma, N. (2017). Detection of adulteration in milk: A review. International journal of dairy technology, 70(1), 23-42. https://doi.org/10.1111/ 1471-0307.12274
  • Roma Júnior, L. C., Montoya, J. F. G., Martins, T. T., Cassoli, L. D., & Machado, P. F. (2009). Seasonability of protein and other milk components related to the quality payment program. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 61(6), 1411-1418.
  • Santos, P. M., Pereira-Filho, E. R., & Rodriguez-Saona, L. E. (2013). Application of hand-held and portable infrared spectrometers in bovine milk analysis. Journal of agricultural and food chemistry, 61(6), 1205-1211.
  • Santos, P. M., Wentzell, P. D., & Pereira-Filho, E. R. (2012). Scanner digital images combined with color parameters: a case study to detect adulterations in liquid cow’s milk. Food Analytical Methods, 5, 89-95.
  • Sarıalioğlu, M. F., & Laçin, E. (2021). Süt Kalitesi Üzerine İşletme Yapı ve Yönetimlerinin Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(1), 807818. https://doi.org/10.21597/jist.793731
  • SPSS, (2013). IBM SPSS Statistics 21.0 for Windows. Armonk, NY.
  • Syridion, D., Layek, S. S., Behera, K., Mohanty, T. K., Kumaresan, A., Manimaran, A., Dang, A. K., & Prasad, S. (2012). Effects of parity, season, stage of lactation, and milk yield on milk somatic cell count, pH, and electrical conductivity in crossbred cows reared under subtropical climatic conditions. Milchwissenschaft, 67(4), 362-365.
  • Şahin, A., & Kaşıkcı, M. (2014). Sivas ili Yıldızeli ilçesinde halk elinde yetiştirilen esmer sığırların çiğ süt kompozisyonunu belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 44-50.
  • Tuncay, R. M., İşleyici, Ö., Sancak, Y. C., & Çakmak, T. (2021). Van’da tüketime sunulan çiğ sütlerin fizikokimyasal özellikleri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 10(2), 8793. https://doi.org/10.31196/huvfd.764709
  • Visentin, G., Penasa, M., Niero, G., Cassandro, M., & De Marchi, M. (2018). Phenotypic characterization of major mineral composition predicted by mid-infrared spectroscopy in cow milk. Ital. J. Anim. Sci., 17, 549556. https://doi.org/10.1080/ 1828051x.2017.1398055
  • Walstra, P., Geurts, T. J., Noomen, A., & Jellema, A. (2006). Dairy Technology: Principles of Milk Properties and Processes. CRC Press, USA.
  • Wangdi, J., Zangmo, T., Karma, M., & Bhujel, P. (2016). Compositional quality of cow’s milk and its seasonal variations in Bhutan. Livestock Research for Rural Development, 28(1), 14-26.
  • Yaylak, E., Alçiçek, A., Konca, Y., & Uysal, H. (2007). İzmir ilçelerinde mandıralarca kış aylarında toplanan sütlerde bazı besin madde ve fiziksel özelliklere ait değişimlerin saptanması. Hayvansal Üretim Dergisi, 48(1), 2632.

Esmer Irkı İneklerin Tank Sütü Kompozisyonu, Fizikokimyasal Özellikleri ve Yağ:Protein Oranının Değerlendirilmesi

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: 5, 1226 - 1235
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1387073

Öz

Bu çalışma Esmer ırkı sığırlara ait sütlerin kompozisyonunu, fizikokimyasal özelliklerini ve yağ/protein oranını bazı besleme hastalıkları açısından incelemek için yapılmıştır. Bu amaçla Iğdır ili Merkez, Karakoyunlu, Aralık ve Tuzluca ilçelerinde Esmer ırkı sığır yetiştiren toplam 170 işletmeden elde edilen tank sütü örnekleri incelenmiştir. İlçeler bazında incelenen süt kompozisyonlarından kuru madde (p<0.01), donma noktası (p<0.01), protein (p<0.05) ve pH (p<0.05) değerleri istatistik olarak farklı bulunmuştur. Hayvan beslenme düzeyleri için yağ/protein oranın incelenmesiyle, sürülerin %25.7’sinin Asidoz, %62.4’ünün Normal ve %11.9’unun Ketozis’e maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Sütlerin yağ/protein oranı baz alındığında ilçe ve mevsime göre ineklerin 1/3’i Asidoz+Ketozis’e maruz kalmaları rasyon içeriğinin dengesizliğine bağlanabilir. Yem değişikliğinde de bu durum önemli bir hal alır. Bu nedenle ineklerin kuru besleme döneminden sonra merada otlatılması veya mera döneminden sonra kuru besleme dönemine geçişte yağı/protein oranı kontrol edilmelidir. Süt üreten işletmelerde ineklerin süt yağ/protein oranının zamanla izlenmesi ketosis ve asidosis hastalıkları için bilgi verici olup, hayvanların dengeli beslenmesi için zamanla ölçülmesi önerilir.

Etik Beyan

Bu çalışma deneysel olmayan tarımsal uygulamaları kapsamında değerlendirildiğinden “Etik Kurul belgesi” alınmasına gerek duyulmamıştır. Çalışmada kullanılan veriler alınırken, hayvanlarla fiziki ya da görsel bir temasa ihtiyaç olmamıştır.

Destekleyen Kurum

Iğdır üniversitesi BAP birimi

Proje Numarası

2012-FBE-B14

Teşekkür

Bu çalışma Iğdır üniversitesi BAP birimi tarafından 2012-FBE-B14 numaralı proje ile desteklenmiştir. Bu nedenle Iğdır Üniversitesi BAP birimi ile bu projede görev alan ve vefat eden Prof. Dr. Ecevit EYDURAN’a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Aishwarya, M. N. L., & Badrud Duza, M. (2017). A Review on Adulteration of Milk. Indo-American Journal of Pharmaceutical Research, 7(08), 630-637. https://doi.org/10.25258/IAJPR.7.8.10
  • Akın, M. S, Yapık, Ö., & Akın M. B. (2016). Adıyaman ilinde süt üretim çiftliklerinden ve toplayıcılardan sağlanan sütlerin bazı özellikleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(4), 253‐265.
  • Anonim, (2011). Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanilan Hayvanlarin Refah ve Korunmasina Dair Yönetmelik. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111213-4.htm. (Erişim tarihi: 15.12.2022).
  • Anonim, (2017). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Çiğ sütün arzına dair tebliğ (tebliğ no: 2017/20). Resmi Gazete. Retrieved from https://www.resmigazete. gov.tr/ eskiler/2017/04/20170427-2.htm (Alınma Tarihi: 15.02.2023).
  • Anonim, (2023). Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü istatistik verileri. Retrieved from https://www.mgm.gov.tr/ veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=H&m=IGDIR (Alınma Tarihi: 06.11.2023).
  • BOBS, (2018). Botswana Bureau of Standards. Raw cow's milk-Specification Final Draft Standard. Retrieved from https://bobstandards.bw/ (Alınma Tarihi: 22.02.2023).
  • Çağlayan, A., & Şehu, A. (2016). Süt ineklerinde 2-Hydroxy-4-(methylthio) butanoik asit izopropil esteri'nin süt verimi ve kompozisyonu üzerine etkileri. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 63, 311-315.
  • Çetiner, Ş. (2017). Süt Teknolojisi 1. ADU Çine Meslek Yüksekokulu. Aydın.
  • Dağ, B., & Zülkadir, U. (2024). Ankara Etimesgut’daki Kimi Süt Sığırı İşletmelerindeki İneklerin Süt Komponentleri ve Bunlara Etkili Faktörlerin Belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 27 (2), 478-488. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga. vi1295074
  • Demirci, M., Öksüz, Ö., Şimşek, O., Kurultay, Ş., Kıvanç, M., & Gündüz, H. H. (2010). Süt ve Süt Ürünlerinin Kalite Kontrolü. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2064, p.254.
  • Deniz, A. (2022). Bursa bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinde yem ve süt kalite özelliklerinin belirlenmesi (Tez no 752744). [Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Dobranić, V., Njari, B., Samardžija, M., Mioković, B., & Resanović, R. (2008). The influence of the season on the chemical composition and the somatic cell count of bulk tank cow’s milk. Veterinarski Arhiv, 78(3), 235-242.
  • Düz, M., Doğan, Y. N., Doğan, İ. (2021). İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısı ile Süt Amiloid A, Elektriksel İletkenlik ve pH Arasındaki İlişkiler. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 24 (2): 457-463. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi. 748069
  • Eastridge, M. L. (2012). Variation in Milk Fat of Fresh Cows. Tri-State Dairy Nutrition Conference Proceedings, 59-65.
  • Eattsh, A. M., Fawzy, M. M., Ali, H. A., & El Araby, I. E. (2016). Some Performance Genes in Dairy Cattle about Milk Composition. Alexandria Journal for Veterinary Sciences, 51(1), 31–36. https://doi.org/ 10.5455/ajvs.236817
  • El-Tarabany, M. S., El-Tarabany, A. A., & Emara, S. S. (2018). Impact of crossbreeding Holstein and Brown Swiss cows on milk yield, composition, and fatty acid profiles in subtropics. Trop Anim Health Prod., 50, 845–850. https://doi.org/10.1007/s11250-017-1506-2
  • Ergül, Ş., Ergül, A., & Göncü, S. (2019). Süt siğirlarinda besleme stratejilerinin süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine etkileri. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 2(2), 145-165.
  • FAO, (2024). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Gateway to dairy production and products. Retrieved from https://www.fao.org/dairy-production-products/products/milk-composition/en/ (Alınma Tarihi: 16.02.2024).
  • Foroutan, A., Guo, A. C., Vazquez-Fresno, R., Lipfert, M., Zhang, L., Zheng, J., & Wishart, D. S. (2019). Chemical composition of commercial cow’s milk. Journal of agricultural and food chemistry, 67(17), 4897-4914. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b01516
  • Franzoi, M., Manuelian, C. L., Penasa, M., & De Marchi, M. (2020). Effects of somatic cell score on milk yield and mid-infrared predicted composition and technological traits of Brown Swiss, Holstein Friesian, and Simmental cattle breeds. Journal of Dairy Science, 103(1), 791-804.
  • Givens, D. I. (2020). MILK Symposium review: The importance of milk and dairy foods in the diets of infants, adolescents, pregnant women, adults, and the elderly. Journal of Dairy Science, 103(11), 9681-9699. https://doi.org/10.3168/jds.2020-18296
  • ICAR, (2019). The Global Standard for Livestock Data. Guidelines. Retrieved from https://www.icar.org/ index.php/icar-recording-guidelines/ (Alınma Tarihi: 21.02.2023).
  • IDFA. (2023). International Dairy Foods Association. Definitions. Retrieved from https://www.idfa.org/ definition (Alınma tarihi 21.02.2023).
  • Kaygısız, A., & Şahin, O. (2023). Bazı sütçü sığır ırklarında somatik hücre sayısı (SHS) ve süt üre nitrojen (MUN) seviyesinin süt verimi ve bileşimine etkileri. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28 (2), 290-307. https://doi.org/ 10.37908/mkutbd.1220523
  • Kurt, M., & Kaygısız, A. (2024). Siyah Alaca, Kırmızı Alaca ve Simental sığır sütlerinde somatik hücre sayısı ile süt amiloid A, elektriksel iletkenlik ve pH arasındaki ilişkiler. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29 (1), 120-132. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1340860
  • Macciotta, N. P. P., Cecchinato, A., Mele, M., & Bittante, G. (2012). Use of multivariate factor analysis to define new indicator variables for milk composition and coagulation properties in Brown Swiss cows. Journal of Dairy Science, 95(12), 7346-7354. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2012-5546
  • Mehta, B. M. (2015). Chemical composition of milk and milk products. In Handbook of food chemistry. Springer, Berlin, Heidelberg, pp. 511-553.
  • Moore, D. S., Notz, W. I., & Fligner, M. A. (2013). The basic practice of statistics (6th ed.). New York, NY: W. H. Freeman and Company.
  • Murphy, J. J., & O'Mara, F. (1993). Nutritional manipulation of milk protein concentration and its impact on the dairy industry. Livestock Production Science, 35(1-2), 117-134.
  • Noro, G., González, F. H. D., Campos, R., & Dürr, J. W. (2006). Effects of environmental factors on milk yield and composition of dairy herds assisted by cooperatives in Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(3), 1129-1135.
  • Ozrenk, E., & Inci, S. S. (2008). The effect of seasonal variation on the composition of cow milk in Van province. Pakistan Journal of Nutrition, 7(1), 161-164. https://doi.org/10.3923/pjn.2008.161.164
  • Önoğlu, R. K., Çimen, M., Memkeze, S., Turan, Z., & Çalpucu, T. (2015). Mersin İli Tarsus İlçesinden Elde Edilen Sütlerin Protein/Yağ Oranının Türk Standartlarına Uygunluğu. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 7(27), 3136.
  • Özdemir, D., & Tahmas Kahyaoğlu, D. (2020). Identification of microbiological, physical, and chemical quality of milk from milk collection centers in Kastamonu Province. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 44(1), 118-130. https://doi.org/10.3906/vet-1908-86
  • Özlem, O., & Kul, E. (2020). Effects of some environmental factors on somatic cell count and milk chemical composition in cow bulk tank milk. Akademik Ziraat Dergisi, 9(1), 163-170. http://dx.doi.org/10.29278/azd.725884
  • Parlar, T. (2019). Toplam Rasyon Karışımı Kullanılan Bir Süt Sığırı İşletmesinin Besleme Açısından Değerlendirilmesi (Tez no 575788). [Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Parmar, P., Lopez-Villalobos, N., Tobin, J. T., Murphy, E., McDonagh, A., Crowley, S. V., ... & Shalloo, L. (2020). The effect of compositional changes due to seasonal variation on milk density and the determination of season-based density conversion factors for use in the dairy industry. Foods, 9(8), 1004. https://doi.org/10.3390/foods9081004
  • Pavel, E. R., & Gavan, C. (2011). Seasonal and milking-to-milking variations in cow milk fat, protein, and somatic cell counts. Notulae Scientia Biologicae, 3(2), 20-23. https://doi.org/10.15835/ nsb325715
  • Poonia, A., Jha, A., Sharma, R., Singh, H. B., Rai, A. K., & Sharma, N. (2017). Detection of adulteration in milk: A review. International journal of dairy technology, 70(1), 23-42. https://doi.org/10.1111/ 1471-0307.12274
  • Roma Júnior, L. C., Montoya, J. F. G., Martins, T. T., Cassoli, L. D., & Machado, P. F. (2009). Seasonability of protein and other milk components related to the quality payment program. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 61(6), 1411-1418.
  • Santos, P. M., Pereira-Filho, E. R., & Rodriguez-Saona, L. E. (2013). Application of hand-held and portable infrared spectrometers in bovine milk analysis. Journal of agricultural and food chemistry, 61(6), 1205-1211.
  • Santos, P. M., Wentzell, P. D., & Pereira-Filho, E. R. (2012). Scanner digital images combined with color parameters: a case study to detect adulterations in liquid cow’s milk. Food Analytical Methods, 5, 89-95.
  • Sarıalioğlu, M. F., & Laçin, E. (2021). Süt Kalitesi Üzerine İşletme Yapı ve Yönetimlerinin Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(1), 807818. https://doi.org/10.21597/jist.793731
  • SPSS, (2013). IBM SPSS Statistics 21.0 for Windows. Armonk, NY.
  • Syridion, D., Layek, S. S., Behera, K., Mohanty, T. K., Kumaresan, A., Manimaran, A., Dang, A. K., & Prasad, S. (2012). Effects of parity, season, stage of lactation, and milk yield on milk somatic cell count, pH, and electrical conductivity in crossbred cows reared under subtropical climatic conditions. Milchwissenschaft, 67(4), 362-365.
  • Şahin, A., & Kaşıkcı, M. (2014). Sivas ili Yıldızeli ilçesinde halk elinde yetiştirilen esmer sığırların çiğ süt kompozisyonunu belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 44-50.
  • Tuncay, R. M., İşleyici, Ö., Sancak, Y. C., & Çakmak, T. (2021). Van’da tüketime sunulan çiğ sütlerin fizikokimyasal özellikleri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 10(2), 8793. https://doi.org/10.31196/huvfd.764709
  • Visentin, G., Penasa, M., Niero, G., Cassandro, M., & De Marchi, M. (2018). Phenotypic characterization of major mineral composition predicted by mid-infrared spectroscopy in cow milk. Ital. J. Anim. Sci., 17, 549556. https://doi.org/10.1080/ 1828051x.2017.1398055
  • Walstra, P., Geurts, T. J., Noomen, A., & Jellema, A. (2006). Dairy Technology: Principles of Milk Properties and Processes. CRC Press, USA.
  • Wangdi, J., Zangmo, T., Karma, M., & Bhujel, P. (2016). Compositional quality of cow’s milk and its seasonal variations in Bhutan. Livestock Research for Rural Development, 28(1), 14-26.
  • Yaylak, E., Alçiçek, A., Konca, Y., & Uysal, H. (2007). İzmir ilçelerinde mandıralarca kış aylarında toplanan sütlerde bazı besin madde ve fiziksel özelliklere ait değişimlerin saptanması. Hayvansal Üretim Dergisi, 48(1), 2632.
Toplam 50 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

İsa Yılmaz 0000-0001-6796-577X

Ahmet Erhan Karahan 0000-0001-6252-0640

Bayram Yurt 0000-0001-5447-1586

Proje Numarası 2012-FBE-B14
Erken Görünüm Tarihi 2 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 6 Kasım 2023
Kabul Tarihi 14 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Yılmaz, İ., Karahan, A. E., & Yurt, B. (2024). Esmer Irkı İneklerin Tank Sütü Kompozisyonu, Fizikokimyasal Özellikleri ve Yağ:Protein Oranının Değerlendirilmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 27(5), 1226-1235. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1387073

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149