Honey is considered by people as an important food, included in diets and used in the treatment of many diseases. Contamination of honey with harmful compounds can render it unsafe, as honey is known to naturally contain pesticides. These pests are transmitted to honey by environmental conditions or incorrect beekeeping practices. Naphthalene is used by beekeepers to prevent the honeycombs from holding moths. Naphthalene, which has carcinogenic properties, also causes different diseases. Therefore, the concentration of naphthalene in honey should not exceed a certain limit. For the determination of this, many different analysis methods are developed and applied. In this study, the naphthalene concentration of honey from Bingöl province and its districts, one of the important beekeeping centers in Türkiye, was determined by a new HS-GC/MS method that does not require sample preparation. No naphthalene concentration was detected in eight different honey samples. A concentration of 0.5 µg kg-1 was used as the detection limit. The fact that naphthalene concentration was not detected in kinds of honey from Bingöl province indicates that beekeepers do not use naphthalene and that naphthalene is not contaminated by environmental factors.
I would like to thank Bingöl University Bee and Natural Products R&D and P&D Research and Application Center for supporting this study.
Bal, insanlar tarafından önemli bir gıda olarak görülmekte, diyetlerde yer almakta ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Şifa kaynağı olan bala zararlı bileşenlerin bulaşması balı zararlı hale getirebilir; zira balda pestisitlerin bulunduğu bilinmektedir. Bu zararlılar çevresel koşullar veya yanlış arıcılık uygulamaları ile bala bulaşmaktadır. Naftalin, arıcılar tarafından peteklerin güve tutmasını önlemek için kullanılmaktadır. Kanserojen özelliğe sahip olan naftalin, farklı hastalıklara da neden olmaktadır. Bu nedenle baldaki naftalin konsantrasyonunun belirli bir sınırı aşmaması gerekmektedir. Bunun tespiti için birçok farklı analiz yöntemi geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin önemli arıcılık merkezlerinden biri olan Bingöl ili ve ilçelerinden elde edilen balların naftalin konsantrasyonu, numune hazırlama gerektirmeyen yeni bir HS-GC/MS yöntemi ile belirlenmiştir. Sekiz farklı bal örneğinde naftalin konsantrasyonu tespit edilmemiştir. Tespit limiti olarak 0.5 µg kg-1'lık bir konsantrasyon kullanılmıştır. Bingöl ilinden gelen ballarda naftalin konsantrasyonunun tespit edilmemiş olması, arıcıların naftalin kullanmadığını ve naftalinin çevresel faktörlerle kontamine olmadığını göstermektedir.
I would like to thank Bingöl University Bee and Natural Products R&D and P&D Research and Application Center for supporting this study.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Özellikleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 2 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 17 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 5 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.