Bu çalışma, Doğu Akdeniz koşullarında mısır ve soya fasulyesinin farklı karışım oranlarının silajın fermentasyon profili ve besin değeri üzerindeki etkileri ve silaj parametreleri arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırmadır. Mısır (M) ve Soya (S) bitkileri, %100M:0S, %75M:%25S, %50M:%50S, %25M:%75S ve %0M:%100S oranlarında karıştırılarak silolanmıştır. Fermentasyonun 60. gününün sonunda silajlar açılmış ve fermentasyon özellikleri ile kalite parametreleri analiz edilmiştir. Sonuçlar, silajda artan mısır oranının laktik asit (LA) miktarını artırdığını ve pH seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Propiyonik asit ve asetik asit içerikleri, saf soya fasulyesi (%100S) ve %25M:%75S oranındaki karışım silajlarında daha yüksek bulunmuştur. Mısır silajının, yüksek düzeyde suda çözünebilir karbonhidrat (WSC) içeriğine sahipken; soya fasulyesi silajının belirgin şekilde daha yüksek ham protein (HP) içeriğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Mısır–soya karışımı silajlar, saf mısır silajına kıyasla ham protein içeriğini artırırken, nötr deterjan lifi (NDF), asit deterjan lif (ADF) ve asit deterjan lignin (ADL) içeriklerini azaltmıştır. Soya fasulyesinin %25 ila %50 oranlarında karışıma dahil edilmesiyle silajlarının kalite özelliklerinin iyileştirilebileceği belirlenmiştir.
Fermantasyon Karışım oranı Mısır Protein içeriği Silaj kalitesi
This study investigates the effects of different mixture ratios of maize and soybean on the fermentation profile and nutritional quality of silage under Eastern Mediterranean conditions, as well as the relationship between silage parameters. The 5 mixture rates (100M:0S, 75M:25S, 50M:50S, 25M:75S, and 0M:100S) of Maize (M) and Soybean (S) were prepared for ensiling. After 60 days of fermentation, silages were opened and analyzed for fermentation profile and other quality characteristics. The results showed that increasing the maize proportion in silage led to an increase in lactic acid (LA) and a decrease in pH level. Propionic acid and acetic acid content were higher in sole soybean and 25M:75S silage than in sole maize silage and other mixture rations. Maize silage had considerably higher water-soluble carbohydrate (WSC) content than soybean silage, while soybean had significantly higher protein content than that of maize. Maize-soybean mixture increased crude protein content and reduced neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fiber (ADF), and acid detergent lignin (ADL) content in silage compared to sole crop maize silage. The silage quality of maize+soybean mixture can be improved with inclusion levels of soybean from 25% to 50%.
Fermentation Maize Mixture ratio Protein content Silage quality
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Ekim 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ekim 2025 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mayıs 2025 |
Kabul Tarihi | 15 Ağustos 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2026 Cilt: 29 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.