Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Berberis crataegina Meyve Ekstraktının Antioksidan ve Antibakteriyel Etkisinin Araştırılması

Yıl 2022, , 335 - 341, 30.12.2022
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1069477

Öz

Bitkiler çok eski zamanlardan beri hem Türkiye’de hem de dünyada tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu bitkilerin çoğu antimikrobiyal özellikleri nedeniyle pek çok hastalığın tedavi sürecine dahil edilmektedir. Benzer şekilde meyveler de geleneksel tedavi amaçlı halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bir yabani meyve türü olan Berberis crataegina (karamuk) meyveleri tanen, organik asitler, yüksek oranda C vitamini ve antosiyanin içermekte olup; ateş düşürücü, kaşıntı önleyici ve diüretik etkilerinden dolayı yaygın olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada, Berberis crataegina meyvelerinin farklı çözücülerle (etanol, metanol, hekzan, diklorometan) hazırlanan ekstratlarının total antioksidan/oksidan etkileri ve Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada, toplanıp kurutulan meyve tanelerinin farklı çözücülerle hazırlanan ekstraktlarında total antioksidan/oksidan seviyeleri ticari kitler ile spektrofotometrede ölçüldü. Berberis crataegina meyvelerinin Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin olup olmadığı disk difüzyon yöntemiyle belirlendi. Çalışmaya göre Berberis crataegina meyvelerinin yüksek antioksidan seviyeye sahip olduğu, Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin olmadığı tespit edildi.

Destekleyen Kurum

Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetimi

Proje Numarası

FEF.YLT.20.09

Teşekkür

Bu çalışmaya desteklerinden dolayı Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri yönetimine, çalışmaya akademik yönden katkı sağlayan saygıdeğer hocalarım Prof. Dr. İbrahim Halil KILIÇ’a, Doç. Dr. Işık Didem KARAGÖZ’e ve laboratuvar kısmında yardımlarını esirgemeyen Bekir ÇAKMAK’a teşekkürler.

Kaynakça

  • Arslanoğlu SF, Ayna OF 2019. Anadolu Coğrafyasında Yayılış Gösteren Berberis Türleri ve Geleneksel Kullanımı. International Journal of Life Sciences and Biotechnology 2(1): 36-42.
  • Bauer AW, Kirby WMM, Sherris JC, Turck M 1966. Antibiotic Susceptibility Testing by a Standardized Single Disk Method. American journal of clinical pathology 45(4): 493-496.
  • Baytop T 1999. Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul,480 sy.
  • Charehsaz M, Sipahi H, Celep E, Üstündağ A, Ülker ÖC, Duydu Y, Yeşilada E 2015. The Fruit Extract of Berberis crataegina DC: Exerts Potent Antioxidant Activity and Protects DNA İntegrity. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences 23(1): 24-30.
  • Çiçek A 2019. Punica granatum spp. (Hicaz Narı)‟den Elde Edilen Nar Ekşisinin Stenotrophomonas maltophilia Üzerine Etkisi ve Nar Atıklarının Biyolojik Aktivitesi. Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,75 sy.
  • Davis PH 1982. Flora of Turkey and the East Aegean Islands Edinburgh,Edinburgh University Press.
  • Deveci HA, Nur G, Kırpık MA, Harmankaya A, Yıldız Y 2016. Fenolik Bileşik İçeren Bitkisel Antioksidanlar. Kafkas Üniv Fen Bil Enst Derg 9(1): 26 – 32.
  • Deveci HA, Nur G, Çiçek H, Karapehlivan M 2017a. Evaluation of Oxidative Stress Factors in Patients With Osteoporosis. Medicine Science 6(3): 479-82.
  • Deveci HA, Nur G, Kükürt A 2017b. Biochemical and Histopathological Changes of Babesiosis in Naturally Infected Sheep in Gaziantep Region. Fresenius Environmental Bulletion 26(7): 4883-4889.
  • Deveci HA, Nur G, Kılıçle PA 2021: Subakut Malathion Uygulamasının Oksidatif Stres Biyobelirteçlerine Etkisi. J Adv VetBio Sci Tech 6(3): 193-201.
  • Diken ME 2009. Bazı Şifalı Bitkilerin Antioksidan İçerikleri. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 93 sy.
  • Dülger D, Berktaş M 2007. Stenotrophomonas maltophilia Suşlarının Klinik Önemi. Van Tıp Dergisi 14(3): 90-95.
  • Erel Ö 2004. A Novel Automated Direct Meas-Urement Method for Total Antioxidant Capaci-Ty Using a New Generation, More Stable Abts Radical Cation. Clinical Biochemistry 37: 277-285.
  • Erel Ö 2005. A New Automated Colorimetric Method for Measuring Total Oxidant Status. Clinical Biochemistry 38: 1103-1111.
  • Eren Y, Dirik E, Neşelioğlu S, Erel Ö 2015. Oxidative Stress and Decreased Thiol Level in Patients With Migraine. Cross-Sectional Study. Acta Neurol Belg. 115(4): 643-649.
  • Eroğlu AY, Çakır Ö, Sağdıç M, Dertli E 2020. Bioactive Characteristics of Wild Berberis vulgaris and Berberis crataegina Fruits. Journal of Chemistry 2020: 1- 9.
  • Gedikli F 2006. Ceviz (Juglans regia), Karadut (Morus nigra), Karamuk (Berberis crataegina), Kök Boya (Rubia tinctorum) ve Kızılağaç (Alnus glutinosa)’nın, Protein Elektroforez Jellerinin Boyanmasında Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 45 sy.
  • Gıdık B 2021. Antioxidant, Antimicrobial Activities and Fatty Acid Compositions of Wild Berberis spp. by Different Techniques Combined with Chemometrics (PCA and HCA). Molecules 26(24):7448.
  • Halliwell B 2007. Biochemistry of Oxidative Stress. Biochemical Society Transactions 35 (5): 1147–1150.
  • Kendir G, Güvenç A 2010. Etnobotanik ve Türkiye’de Yapılmış Etnobotanik Çalışmalara Genel Bir Bakış. Hacettepe University Journal of the Faculty of Pharmacy 1: 49-80.
  • Kyzy AR 2017. Rubus L. Meyvesinin DNA Koruyucu Aktivitelerinin ve Stenotrophomonas maltophilia Üzerine Etkilerinin Araştırılması, Gaziantep Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 67sy. Mosihuzzaman M 2012.Herbal Medicine in Healthcare an Overview. Nat Prod Commun 7(6): 807-817.
  • Njume C, Afolayan AJ, Ndip RN 2009. An Overview of Antimicrobial Resistance and the Future pf Medicinal Plants in The Treatment of Helicobacter Pylori Infections. Afr. J. Pharm. Pharmacol 3: 685-699.
  • Özkol H, Bulut G, Balahoroglu R, Tuluce Y, Ozkol, HU 2017. Protective Effects of Selenium, N-Acetylcysteine and Vitamin E Against Acute Ethanol İntoxication in Rats. Biological Trace Element Research 175(1): 177-185.
  • Özyurt M, Kopar H, Özyurt S, Demırhan İl, Kurutaş EB 2021. Menengiç, Işgın ve Çiriş Otu’nda Antioksidan Aktivitenin Araştırılması. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 24(4): 733-737.
  • Parihar MS, Hemnani T 2004. Experimental Excitotoxicity Provokes Oxidative Damage in Mice Brain and Attenuation by Extract of Asparagus Racemosus. Journal of Neural Transmission 111(1): 1-12.
  • Meral R, Doğan İS, Kanberlioğlu GS 2012. Fonksiyonel Gıda Bileşeni Olarak Antioksidanlar. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech 2(2): 45-50.
  • Schoeter H, Williams RJ, Martin R, Iversen L, Rice-Evans CA 2000. Phenolic Antioxidants Attenuate Neuronal Cell Death Following Uptake of Oxidized Low-density Lipoprotein. Free Radic. Biol. Med. 29: 1222-1233.
  • Sies H, Cadenas E 1985. Oxidative Stress: Damage to Intact Cells and Organs. Philos Trans R. Soc. 311: 617–631.
  • Tabakoğlu E, Durgut R 2013. Veteriner Hekimlikte Oksidatif Stres ve Bazı Önemli Hastalıklarda Oksidatif Stresin Etkileri. AVKAE Dergisi 3(1): 69-75.
  • Tuzlacı E 2016. Türkiye’nin Geleneksel İlaç Bitkileri. İstanbul Medikal Yayıncılık. İstanbul, 289 sy.
  • Yeşilada E, Küpeli E 2002. Berberis crataegina DC. Root Exhibits Potent Anti-İnflammatory, Analgesic and Febrifuge Effects in Mice and Rats. Journal Of Ethnopharmacology 79(2): 237-248.
  • Youim KA, Joseph JA 2001. A Possible Emerging Role of Phytochemicals in Improving Age-related Neurological Dysfunction a Multiplicity of Effects. Free Radic. Biol. Med 30: 583-594.
  • Valdezate S, Vindel A, Loza E, Baquero F, Cantón R 2001. Antimicrobial susceptibilities of unique Stenotrophomonas maltophilia clinical strains. Antimicrob Agents Chemother. 45(5): 1581-4.

Investigation of Antioxidant and Antibacterial Effect of Berberis crataegina Fruit Extract

Yıl 2022, , 335 - 341, 30.12.2022
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1069477

Öz

Plants have been used for medicinal purposes both in Türkiye and in the world since ancient times. Many of these plants are included in the treatment process of many diseases due to their antimicrobial properties. Similarly, fruits are frequently used among the people for traditional treatment purposes. Berberis crataegina (barberry) fruits, a wild fruit species, contain tannins, organic acids, high levels of vitamin C and anthocyanins; it is widely consumed due to its antipyretic, antipruritic and diuretic effects. In this study, it was aimed to determine the total antioxidant/oxidant effects of Berberis crataegina fruit extracts prepared with different solvents (ethanol, methanol, hexane, dichloromethane) and antibacterial effect against Stenotrophomonas maltophilia bacteria. In the study, the total antioxidant/oxidant levels of the extracts of the collected and dried fruit grains prepared with different solvents were measured in spectrophotometer with commercial kits. The antibacterial effect of Berberis crataegina fruits against Stenotrophomonas maltophilia was determined by disk diffusion method. According to the study, it was determined that Berberis crataegina fruits had high antioxidant level and had no antibacterial effect against Stenotrophomonas maltophilia bacteria.

Proje Numarası

FEF.YLT.20.09

Kaynakça

  • Arslanoğlu SF, Ayna OF 2019. Anadolu Coğrafyasında Yayılış Gösteren Berberis Türleri ve Geleneksel Kullanımı. International Journal of Life Sciences and Biotechnology 2(1): 36-42.
  • Bauer AW, Kirby WMM, Sherris JC, Turck M 1966. Antibiotic Susceptibility Testing by a Standardized Single Disk Method. American journal of clinical pathology 45(4): 493-496.
  • Baytop T 1999. Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul,480 sy.
  • Charehsaz M, Sipahi H, Celep E, Üstündağ A, Ülker ÖC, Duydu Y, Yeşilada E 2015. The Fruit Extract of Berberis crataegina DC: Exerts Potent Antioxidant Activity and Protects DNA İntegrity. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences 23(1): 24-30.
  • Çiçek A 2019. Punica granatum spp. (Hicaz Narı)‟den Elde Edilen Nar Ekşisinin Stenotrophomonas maltophilia Üzerine Etkisi ve Nar Atıklarının Biyolojik Aktivitesi. Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,75 sy.
  • Davis PH 1982. Flora of Turkey and the East Aegean Islands Edinburgh,Edinburgh University Press.
  • Deveci HA, Nur G, Kırpık MA, Harmankaya A, Yıldız Y 2016. Fenolik Bileşik İçeren Bitkisel Antioksidanlar. Kafkas Üniv Fen Bil Enst Derg 9(1): 26 – 32.
  • Deveci HA, Nur G, Çiçek H, Karapehlivan M 2017a. Evaluation of Oxidative Stress Factors in Patients With Osteoporosis. Medicine Science 6(3): 479-82.
  • Deveci HA, Nur G, Kükürt A 2017b. Biochemical and Histopathological Changes of Babesiosis in Naturally Infected Sheep in Gaziantep Region. Fresenius Environmental Bulletion 26(7): 4883-4889.
  • Deveci HA, Nur G, Kılıçle PA 2021: Subakut Malathion Uygulamasının Oksidatif Stres Biyobelirteçlerine Etkisi. J Adv VetBio Sci Tech 6(3): 193-201.
  • Diken ME 2009. Bazı Şifalı Bitkilerin Antioksidan İçerikleri. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 93 sy.
  • Dülger D, Berktaş M 2007. Stenotrophomonas maltophilia Suşlarının Klinik Önemi. Van Tıp Dergisi 14(3): 90-95.
  • Erel Ö 2004. A Novel Automated Direct Meas-Urement Method for Total Antioxidant Capaci-Ty Using a New Generation, More Stable Abts Radical Cation. Clinical Biochemistry 37: 277-285.
  • Erel Ö 2005. A New Automated Colorimetric Method for Measuring Total Oxidant Status. Clinical Biochemistry 38: 1103-1111.
  • Eren Y, Dirik E, Neşelioğlu S, Erel Ö 2015. Oxidative Stress and Decreased Thiol Level in Patients With Migraine. Cross-Sectional Study. Acta Neurol Belg. 115(4): 643-649.
  • Eroğlu AY, Çakır Ö, Sağdıç M, Dertli E 2020. Bioactive Characteristics of Wild Berberis vulgaris and Berberis crataegina Fruits. Journal of Chemistry 2020: 1- 9.
  • Gedikli F 2006. Ceviz (Juglans regia), Karadut (Morus nigra), Karamuk (Berberis crataegina), Kök Boya (Rubia tinctorum) ve Kızılağaç (Alnus glutinosa)’nın, Protein Elektroforez Jellerinin Boyanmasında Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 45 sy.
  • Gıdık B 2021. Antioxidant, Antimicrobial Activities and Fatty Acid Compositions of Wild Berberis spp. by Different Techniques Combined with Chemometrics (PCA and HCA). Molecules 26(24):7448.
  • Halliwell B 2007. Biochemistry of Oxidative Stress. Biochemical Society Transactions 35 (5): 1147–1150.
  • Kendir G, Güvenç A 2010. Etnobotanik ve Türkiye’de Yapılmış Etnobotanik Çalışmalara Genel Bir Bakış. Hacettepe University Journal of the Faculty of Pharmacy 1: 49-80.
  • Kyzy AR 2017. Rubus L. Meyvesinin DNA Koruyucu Aktivitelerinin ve Stenotrophomonas maltophilia Üzerine Etkilerinin Araştırılması, Gaziantep Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 67sy. Mosihuzzaman M 2012.Herbal Medicine in Healthcare an Overview. Nat Prod Commun 7(6): 807-817.
  • Njume C, Afolayan AJ, Ndip RN 2009. An Overview of Antimicrobial Resistance and the Future pf Medicinal Plants in The Treatment of Helicobacter Pylori Infections. Afr. J. Pharm. Pharmacol 3: 685-699.
  • Özkol H, Bulut G, Balahoroglu R, Tuluce Y, Ozkol, HU 2017. Protective Effects of Selenium, N-Acetylcysteine and Vitamin E Against Acute Ethanol İntoxication in Rats. Biological Trace Element Research 175(1): 177-185.
  • Özyurt M, Kopar H, Özyurt S, Demırhan İl, Kurutaş EB 2021. Menengiç, Işgın ve Çiriş Otu’nda Antioksidan Aktivitenin Araştırılması. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 24(4): 733-737.
  • Parihar MS, Hemnani T 2004. Experimental Excitotoxicity Provokes Oxidative Damage in Mice Brain and Attenuation by Extract of Asparagus Racemosus. Journal of Neural Transmission 111(1): 1-12.
  • Meral R, Doğan İS, Kanberlioğlu GS 2012. Fonksiyonel Gıda Bileşeni Olarak Antioksidanlar. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech 2(2): 45-50.
  • Schoeter H, Williams RJ, Martin R, Iversen L, Rice-Evans CA 2000. Phenolic Antioxidants Attenuate Neuronal Cell Death Following Uptake of Oxidized Low-density Lipoprotein. Free Radic. Biol. Med. 29: 1222-1233.
  • Sies H, Cadenas E 1985. Oxidative Stress: Damage to Intact Cells and Organs. Philos Trans R. Soc. 311: 617–631.
  • Tabakoğlu E, Durgut R 2013. Veteriner Hekimlikte Oksidatif Stres ve Bazı Önemli Hastalıklarda Oksidatif Stresin Etkileri. AVKAE Dergisi 3(1): 69-75.
  • Tuzlacı E 2016. Türkiye’nin Geleneksel İlaç Bitkileri. İstanbul Medikal Yayıncılık. İstanbul, 289 sy.
  • Yeşilada E, Küpeli E 2002. Berberis crataegina DC. Root Exhibits Potent Anti-İnflammatory, Analgesic and Febrifuge Effects in Mice and Rats. Journal Of Ethnopharmacology 79(2): 237-248.
  • Youim KA, Joseph JA 2001. A Possible Emerging Role of Phytochemicals in Improving Age-related Neurological Dysfunction a Multiplicity of Effects. Free Radic. Biol. Med 30: 583-594.
  • Valdezate S, Vindel A, Loza E, Baquero F, Cantón R 2001. Antimicrobial susceptibilities of unique Stenotrophomonas maltophilia clinical strains. Antimicrob Agents Chemother. 45(5): 1581-4.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Ayla Deveci 0000-0003-2574-0251

Mehmet Özaslan 0000-0001-9380-4902

Proje Numarası FEF.YLT.20.09
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 8 Şubat 2022
Kabul Tarihi 1 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Deveci, A., & Özaslan, M. (2022). Berberis crataegina Meyve Ekstraktının Antioksidan ve Antibakteriyel Etkisinin Araştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 2), 335-341. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1069477

Cited By

Berberis Fruit Extracts in Marinated Meat: Quality Effects
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.53501/rteufemud.1430439

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149