Bu çalışmanın amacı, kuzu besi rasyonlarına meşe palamudu ilavesinin, in vitro gaz ve metan üretimi ile sindirim derecesi, mikrobiyal protein üretimi ve mikrobiyal protein sentezleme etkinliğine olan etkisini in vitro gaz üretim tekniğiyle belirlemektir. Bu proje kapsamında meşe palamudu %0, 10, 20 ve 30 oranında kuzu rasyonuna katılmıştır. Kuzu besi rasyonlarına meşe palamudu ilavesi in vitro gaz üretimi, metan üretimi ve sindirim derecesini azaltırken, taksimat faktörünü, mikrobiyal protein üretimi ve mikrobiyal protein sentez etkinliğini artırmıştır. Gaz üretimi ve metan üretim değerleri sırasıyla 89.93 ile 129.22 ml, 10.43 ile 19.65 ml arasında değişmiştir. Metan üretim yüzdesi ise %11.53 ile 15.22 arasında değişmiştir. Sindirim derecesi ise %61.63 ile 72.90 arasında değişmiştir. Taksimat faktörü ve mikrobiyal protein üretim değerleri sırasıyla; 3.38 ile 4.10 ve 128.57 ile 143.91 mg arasında değişmiştir. Mikrobiyal protein sentezleme etkinliği ise %34.80 ile 46.31 arasında değişmiştir. Meşe palamudu antimetanojenik özellik taşımasına rağmen, rasyonun sindirim derecesini düşürmektedir. Mevcut çalışmanın sonuçları baz alınarak meşe palamudunun kuzu rasyonlarında kullanımı için uygun dozun belirlenmesi oldukça zor görülmektedir. Bunun için meşe palamudunun kuzu performanslarına etkilerini belirlemek için in vivo denemelerine ihtiyaç vardır.
Meşe Palamudu Kuzu rasyonu Mikrobiyal protein Taksimat faktörü Metan emisyonu
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BAP
2021/6-9 YLS
The aim of the current experiment was to determine the effect of inclusion of oak acorn on the gas production, methane production, digestibility, partitioning factor, microbial protein production, and efficiency of microbial protein protein production of lamb diets. In this project, oak acorn was included into lamb diets at the ratio of 0, 10, 20 and 30%. The inclusion of oak acorn decreased the gas production, methane production, and digestibility whereas inclusion of oak acorn increased partitioning factor, microbial protein and efficiency of microbial protein production. Gas and methane production ranged from 89.93 to 129.22 mL and 10.43 to 19.65 mL. Percentage of methane production ranged from %11.53 to 15.22. Digestibility ranged from 61.63 to 72.90%. Partitioning factor and microbial protein production ranged from 3.38 to 4.10 and 128.57 to 143.91 m respectively. Efficiency of microbial protein production ranged from 34.80 to 46.31%. Although oak acorn had an anti-methanogenic potential, oak acorn decreased the digestibility. It seems to be very difficult to determine the proper inclusion dose of oak acorn. Therefore in vivo digestibility studies are required to determine the proper inclusion dose of oak acorn to lamb diets.
Oak acorn Lamb diets Mikrobial protein Partitioning factor Methane emission
2021/6-9 YLS
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2021/6-9 YLS |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2022 |
Kabul Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.