This study aimed to reveal the effect of cold plasma application using different gases and mixtures on some physicochemical and microbiological properties of tomato paste. For this purpose, applications were performed in different gases and times, and the effect of each application was examined separately. As a result of the study, the pH values of the samples varied between 3.77 and 4.87, and the aw values between 0.718 and 0.819. When the color values were examined, it was determined that the L* value varied between 22.42 – 32.48, the a* value varied between 23.59 – 30.18 and the b* value varied between 12.16 – 19.52 (P<0.05). In addition to this, when the samples were evaluated microbiologically, TMAB counts varied between 3.02 – 5.42 log cfu/g, TPAB values ranged between 1.80 – 3.37 log cfu/g, total mold counts were between 3.08 – 5.67 log cfu/g, total yeast counts were between 3.13-5.42 and osmophilic yeast counts were between 1.74 – 3.49 log cfu/g. Lycopene values of samples in the study were in the range of 15.30 – 23.42 mg/100g DM. When the data obtained from the study are evaluated as a whole, it is thought that cold plasma application has positive effects on the shelf life and quality of tomato paste. In the research where two different gases and mixtures of these gases were used, oxygen gas application showed the most effect on the physicochemical and microbiological properties of the samples (P<0.05). Mixture and argon gas applications followed this effect, and prolonging the application period also increased the effect. When the data obtained from the study are evaluated as a whole, it has been revealed that cold plasma application delays the mold problem, which is one of the most critical problems in industrially produced tomato paste, extends the shelf life, and slows down the negative changes in physicochemical quality values due to storage.
Bu çalışmanın amacı, farklı gaz ve karışımları kullanılan soğuk plazma uygulamasının domates salçasının bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisinin ortaya koyulmasıdır. Bu amaçla farklı gaz ve sürelerde uygulamalar yapılmış ve her uygulamanın etkisi ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışma sonucunda numunelerin pH değerleri 3,77 ile 4,87 arasında, aw değerleri ise 0,718 ile 0,819 arasında değişmiştir (P<0.05). Renk değerleri incelendiğinde L* değerinin 22.42 – 32.48 arasında, a* değerinin 23.59 – 30.18 arasında ve b* değerinin 12.16 – 19.52 arasında değiştiği tespit edilmiştir (P<0.05). Ayrıca numuneler mikrobiyolojik olarak değerlendirildiğinde depolama süresince tüm örneklerde sayıların arttığı (P>0.05), ancak CP uygulamasının bu artışı ciddi anlamda yavaşlattığı belirlenmiştir.Örneklerin TMAB sayıları 3.02 – 5.42 log kob/g, TPAB değerleri 1.80 – 3.37 log kob/g, toplam küf sayısı 3.08 – 5.67 log kob/g, toplam maya sayısı 3.13 – 5.42 log kob/g ve ozmofilik maya sayıları 1.74 – 3.49 log kob/g arası arasında değişmektedir. Çalışmadaki örneklerin likopen değerleri 15.30 – 23.42 mg/100g DM aralığındaydı. İki farklı gaz ve bu gazların karışımlarının kullanıldığı araştırmada örneklerin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerinde en fazla etkiyi oksijen gazı uygulaması göstermiştir (P<0.05). Bu etkiyi karışım ve argon gazı uygulamaları takip etmiş olup uygulama süresinin uzaması etkiyi de artırmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, soğuk plazma uygulamasının endüstriyel olarak üretilen salçalarda en önemli problemlerden birisi olan küflenme sorunu geciktirerek raf ömrü uzattığı ve depolamaya bağlı fizikokimyasal kalite değerlerinde meydana gelen olumsuz değişimleri yavaşlattığı ortaya konulmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Özellikleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 6 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.