Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

The Production, Foreign Trade and Competition Power of Tomatoes in Turkey

Yıl 2019, , 57 - 61, 28.02.2019
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.432316

Öz

In
this study, the production, foreign trade and competition power of tomatoes,
which has a significant share in the total vegetable production in Turkey
, were evaluated. According to 2017 data, more than 30 million
tons of vegetables
were produced in Turkey.
Tomato has approximately a share 40-45% of total vegetable production of this
country. Turkey has 7.2% of world
tomatoes production. In
Turkey, approximately 68-72% of tomato is produced in the open-field and 28-32%
in protected cultivation. Total exports of fresh vegetables in Turkey is about
1.1 million tons. According to this, about 4% of the total vegetable production
is exported from Turkey. On the other hand, Turkey has a significant advantages
and competition power in the export of tomato.

Kaynakça

  • Anonim 2017. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Çalışma Raporu 2017, Yenişehir-Mersin, S:22.
  • Anonim 2018a. Bitkisel Üretim İstatistikleri. TUİK, http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001. Erişim Tarihi: 01.05.2018.
  • Anonim 2018b. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM), https://www.tarim.gov.tr/ BUGEM/ Menu/9/Veriler. ErişimTarihi: 03.04.2018
  • Anonim 2018c. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). FAOSTAT, http://www. fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim Tarihi: 11.05.2018.
  • Alan R, Güvenç İ 1992. Türkiye’nin Sebze İhracatına Genel Bir Bakış. Tarımda Kaynak Dergisi, 1 (1-2): 15-17.
  • Bashimov G 2016.Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. Alınteri Dergisi, 31(B) : 1-8.
  • Bojnec S, Fertő I 2006. Does Comparative Advantages in Agro-Food Trade Matter for Multifunctional Rural Development: The Case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3): 583-586.
  • Erkan B, Arpacı BB, Yaralı F, Güvenç İ 2015. Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 18(4): 70-76.
  • Erkan B 2012a. Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1):75-83.
  • Erkan B 2012b. BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1):101-131.
  • Fertő I, Hubbardn LJ 2001. Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-18, Helsinki, p: 1-13.
  • Güvenç I, Kaymak HC 2008. Türkiye’de Sebze Üretimi ve Tüketimindeki Değişme, Gereksinim ve Projeksiyon. Alınteri, 15 (B): 40-45.
  • Güvenç İ, Alan, R 1994a. Türkiye’nin Orta Doğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (2):269-274
  • Güvenç İ, Alan R 1994b. Türkiye’nin Avrupa Topluluğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (1) :94-99.
  • Güvenç İ, 2017. Sebzecilik: Temel Bilgiler, Muhafaza ve Yetiştiricilik. Nobel Yayınları, S: 288.
  • Hajiyev NO 2004. Study of Azerbaijan’s Current and Potential Comparative Advantage. Center of Economic Reforms Ministry of Economic Development-UNDP Azerbaijan, Baku, p:8
  • Kaymak HC, Güvenç İ, Dursun A, 2005. Türkiye’de Sebze Tarımının Mevcut Durumu, Önemli Bazı Gelişmeler ve Çözüm Önerileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36 (2): 221-228.

Türkiye’de Domates Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü

Yıl 2019, , 57 - 61, 28.02.2019
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.432316

Öz

Bu
çalışmada Türkiye’de toplam sebze üretiminde önemli paya sahip olan domatesin
üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir.  Türkiye’de 2017 verilerine göre 30 milyon
tondan daha fazla sebze üretilmiştir. Toplam sebze üretiminin yaklaşık olarak %
40-45’ini domates oluşturmaktadır. Dünya domates üretiminin % 7.2’i Türkiye’de
üretilmektedir. Türkiye domates üretiminin yıllara göre az çok farklılıklar
olmakla birlikte % 68-72’i açıkta, % 28-32’i ise örtüaltında yapılmaktadır.
toplam sebze ihracatımız sırasıyla 1.076,9 ve 1.268,0 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir.
Bu verilere göre toplam sebze üretim miktarımızın % 4 kadarı ihracatta
değerlendirilmektedir. Türkiye’nin toplam taze sebze ihracatı yaklaşık olarak
1,1 milyon ton'dur.  Bu verilere göre
Türkiye’nin toplam sebze üretiminin % 4 kadarı ihraç edilmektedir. Diğer yandan
ülkemiz domates ihracatında avantaja ve rekabet gücüne sahiptir.
 

Kaynakça

  • Anonim 2017. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Çalışma Raporu 2017, Yenişehir-Mersin, S:22.
  • Anonim 2018a. Bitkisel Üretim İstatistikleri. TUİK, http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001. Erişim Tarihi: 01.05.2018.
  • Anonim 2018b. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM), https://www.tarim.gov.tr/ BUGEM/ Menu/9/Veriler. ErişimTarihi: 03.04.2018
  • Anonim 2018c. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). FAOSTAT, http://www. fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim Tarihi: 11.05.2018.
  • Alan R, Güvenç İ 1992. Türkiye’nin Sebze İhracatına Genel Bir Bakış. Tarımda Kaynak Dergisi, 1 (1-2): 15-17.
  • Bashimov G 2016.Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. Alınteri Dergisi, 31(B) : 1-8.
  • Bojnec S, Fertő I 2006. Does Comparative Advantages in Agro-Food Trade Matter for Multifunctional Rural Development: The Case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3): 583-586.
  • Erkan B, Arpacı BB, Yaralı F, Güvenç İ 2015. Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 18(4): 70-76.
  • Erkan B 2012a. Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1):75-83.
  • Erkan B 2012b. BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1):101-131.
  • Fertő I, Hubbardn LJ 2001. Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-18, Helsinki, p: 1-13.
  • Güvenç I, Kaymak HC 2008. Türkiye’de Sebze Üretimi ve Tüketimindeki Değişme, Gereksinim ve Projeksiyon. Alınteri, 15 (B): 40-45.
  • Güvenç İ, Alan, R 1994a. Türkiye’nin Orta Doğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (2):269-274
  • Güvenç İ, Alan R 1994b. Türkiye’nin Avrupa Topluluğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (1) :94-99.
  • Güvenç İ, 2017. Sebzecilik: Temel Bilgiler, Muhafaza ve Yetiştiricilik. Nobel Yayınları, S: 288.
  • Hajiyev NO 2004. Study of Azerbaijan’s Current and Potential Comparative Advantage. Center of Economic Reforms Ministry of Economic Development-UNDP Azerbaijan, Baku, p:8
  • Kaymak HC, Güvenç İ, Dursun A, 2005. Türkiye’de Sebze Tarımının Mevcut Durumu, Önemli Bazı Gelişmeler ve Çözüm Önerileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36 (2): 221-228.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

İsmail Güvenç 0000-0002-4686-9487

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2019
Gönderilme Tarihi 8 Haziran 2018
Kabul Tarihi 3 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Güvenç, İ. (2019). Türkiye’de Domates Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 22(1), 57-61. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.432316

Cited By






Türkiye’de domatesin ekonomik analizi
Mediterranean Agricultural Sciences
Hediye KUMBASAROĞLU
https://doi.org/10.29136/mediterranean.734756

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149