Bitkisel üretimde stres
faktörleri verimde azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışma, yemlik kullanıma
uygun olduğu belirlenen yem bezelyesi genotipinin tuzluluğa toleransını
saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı NaCl dozları (0, 30,
60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 ve 300 mM) uygulanmıştır. Deneme Tesadüf
Parselleri Deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak kurulmuştur. Çalışmada,
çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi, radikula ve plumula uzunluğu,
radikula ve plumula taze ağırlığı ile radikula ve plumula kuru ağırlığı
incelenmiştir. Araştırmada, tuz stresi tüm parametrelerde istatistiki olarak
anlamlı bir farka sebep olmuştur. Sonuç olarak çalışılan genotipin 90 mM’ın
altındaki tuz dozlarına dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.
Stress factors in crop
production cause a decrease
in crop yield. Salinity is one of the
most important abiotic stress factors that decrease yield and quality. This
study was conducted to determine the salinity tolerance of forage pea genotype.
The salinity stress was arranged with different NaCl concentrations (0, 30, 60,
90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 and 300 mM). The experiment was conducted as a
randomized complete block design with
ten replications. In the study,
germination rate, mean germination time, the length of radicula and plumula,
radicula fresh and dry weight, plumula fresh and dry weight were determined.
Results showed that, salt stress caused significant differences in all
parameters. As a result, the studied genotype was found to be resistant to salt
doses below 90 mM.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.