Çalışmanın amacı,
dışarından uygulanan salisilik asidin (SA) tuz stresi koşulu altında
yetiştirilen çilek bitkilerindeki etkileri incelemektir. Kabarla çilek (Fragaria × ananassa Duch.) çeşidi çalışma için seçilmiştir. Deneme başlayana
kadar tüm bitkiler musluk suyu ile sulanmıştır ve dikimden 1 ay sonra bitkilere
3 farklı dozda SA (1, 2 ve 4 mM) uygulanmış ve 35 mM NaCl çözeltisi
verilmiştir. Kontrol ve tuz bitkilerine SA uygulanmamış olup tuz uygulanan
bitkiler kontrol bitkileriyle kıyas edilmiştir. Üç aylık tuz stresi sonucunda
(Mart ayında), tuz stresi kök hacmini kontrol bitkilerine kıyasla %37
azaltmıştır. 4 mM SA ve kontrol grubu en yüksek kök yoğunluğuna (sırasıyla
0.113 ve 0.117 g cm-3) sahip olmuştur. Ayrıca, 4 mM SA uygulaması
stoma iletkenliğini tuz bitkisine kıyasla %87 artırmıştır. Tuz uygulaması
sonucunda kuru madde köke daha az gönderilmiştir. Kök ve sürgünler arasında
kuru madde dağılımı SA uygulaması ile farklı derecede etkilenmiştir.
The objective of this
experiment was to investigate the effects of exogenous salicylic acid (SA) on
strawberry plants under NaCl stress. The
strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) cv Kabarla was used in
the experiment. Until the beginning of the experiment, all plants were
irrigated with tap water and 1-month after planting, all plants were applied
with three different SA doses (1, 2 and 4 mM) and were watered with 35 mM NaCl
solution. Control and salt plants were not applied with SA, salt plants were watered
with NaCl solution and compared to controls. Three months after the salinity
(in March), salt stress decreased root volume by 37% compared to control. Overall, 4 mM SA and control had the highest
values of root tissue density (0.113 and 0.117 g cm-3, respectively).
Moreover, 4 mM SA treatment increased stomatal conductance by 87% compared to
salt plants. The dry matter was less partitioned to roots in salt stressed
strawberry plant. Dry matter partitioning between shoots and roots was
differently affected by supply of SA under salinity condition.
Dry matter distribution Salicylic acid Salt stress Strawberry
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 19 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.